четвъртък, 5 март 2015 г.

Заживей с природата 1 – Къщичка за насекоми

Когато писах статията за пчелите, то беше и с намерението и надеждата да направя нещо повече от просто интернет съобщение. Лично (семейно) скоро смятаме да осигурим по-големи “къщички”, както и подобаваща градина с цветя за пчелите, а за момента направихме най-елементарно “хотелче” за хвърчащи обитатели. Това е идеално решение за хора с малки тераски и градинки, та дори и само с прозорци. Знам че за много хора пчеларство = много труд = ужилвания = време и т.н. и т.н., не всеки може, знае и иска, освен това смятам, че ако нещо не се прави със страст и хъс, по добре да не се прави. Но не само кошерите са спасение за пчелите, тук говоря и за всички други видове хвъркати които полинизират, особенно в градска среда където не винаги има къде да се подслонят или биват често гонени от страхливи домакини. За хората с градинки, присъствието на насекомите е дори съществено важно. Ето затова и предлагам този вид решение за ентусиасти. 
Вече дори има нахъсани печелбари които ги продават в цветарските магазини - срам и позор! 
 
нашето "хотелче" 

“Хотелът” за насекоми е изключително лесен за правене, хубаво е да комбинирате няколко вида “стаи” за различните видове насекоми. Калинките например предпочитат празни бамбукови пръчки... вижте само колко красиво може и да бъде това. 
От както направихме нашата къщичка регистрирахме присъствието на 2 дебели земни пчели и 2 вида пеперуди. Което всъщност е невероятно странно, защото все пак още е студено, и температурите нощем още падат под нулата. Освен това едната от пеперудите е Монарх, а другата приличаше на Кадифянка (всъщност нито им е сезона, нито мястото) Но, явно им харесва след като са тук! Добре са ни дошли!

забележка за бъзливите - хвъркатите жилят единствено и само ако се почувстват в опасност (като всяко живо същество). Затова спрете да мятате ръце бягайки и изчакайте спокойно животното да си мине по пътя. 
Тук ви говори човек нажилен от горе до долу след като стъпих в гнездо на земни пчели разровено от мечка през нощта. Обикновенно разтриване на мястото с метал (ножка) и срязана скилидка чесън е лесно и бързо решение. Пък то май и било полезно :)

Щастлив ден


Смелата овца






Няма коментари:

Публикуване на коментар