Това което почна
уж като на майтап, всъщност се превърна в ангажимент който приемаме все по на
сериозно и след няколко месеца (защото в живота всяко нещо има нужда от
необходимо време за посяване, растеж и пожъване) мисля че ще мога да потвърдя
със сигурност че това вече е начинът ни на живот.
това беше боклукът ни за седмица преди да почнем "живот без боклук" |
Първи наблюдения,
като се изключи първата седмица, в останалите определено отбелязахме сериозен
спад в размера на торбичката с боклук. Преди да се впуснем в следенето на
всички безразборни разхищения, на седмица пълнехме едно чувалче, понякога и
половина с боклук (тук става въпрос за кухненски и нерециклиращи се пластмаси и
други), тоест 10/15 л. боклук. Количеството постепенно намаля. Първо станаха 2
найлонови чантички (които седяха от “резервите”) и сега тази сутрин хвърлих
една торбичка с уши от предната седмица. За съжаление тук още няма специални
кофи само за хранителните остатъци, които всъщност прекрасно се превръщат в
хранителна градинска тор. Смятам че ако и тези отпадъци се
отделят, кофата от
последните 2 седмици щеше да е празна. Но не всички кметства са приели
необходимите мерки и не всеки може да си прави сам торта. Всъщност процедурата
е елементарна, но независимо от първоначалния ми ентусиазъм и няколкото
направени опити, отчитам че това засега не можем да го направим.
Сега количеството е 5 до 6 пъти по-малко и се стремим към пълно премахване на не-рециклиращите се материи |
Относно разходите и организацията. Разходите за
храна не са по-малки защото избрахме да ядем екологично чисти продукти, а те
хич не са евтини. Ако се купува от “нормален” магазин, със сигурност ще видите
промяна, но с ръка на сърцето – не ви го препоръчвам. Винаги съм казвала:
“Качеството пред количеството”, особенно когато здравето ви зависи от това.
Колкото до организацията – имам в ръчната си чанта една платняна торбичка за
“непредвидени изненади”, която след като се изпразни, пак отива там. И когато
се тръгва на покупки, то си е още от преди като ритуал, обувките и торбите –
сложени близо до входната врата. Нищо повече!
Хигиената – като нивото на Дунава :) - “без промяна”. Само за пастата за зъби
сменихме леко рецептата защото на малкия не му харесваше цвета и “скърцането”
на содата. Заменихме зелената хума с бяла и содата всеки си я “сипва”
самостоятелно. Вярно е, че ако е с по-едри “зърна” те се заклещват понякога
между зъбите, но това е до оплакването. Но всъщност, най-големия плюс на това е – никакви петна по зъбите, няма плака,
дъхът е изцяло и дълготрайно свеж, а не само след измиване, мъжът ми страдащ от
парадонтит от години видя как венците му леко по леко станаха бледорозави
(естествения им здрав цвят) и си идват по местата (т.е. венците не са вече
оголени). Миенето става с натурален сапун на калъпи, все още имаме разни
шампоани, но май никой везе не ги поглежда. Когато човек си даде сметка НАИСТИНА,
че постигнатите резултати с много по-лесни, евтини и ефикасни средства,
отколкото с години химии пробутвани ни от промиващите мозъка реклами, са
реални, трайни и истински, трудно е да се повярва отново на противното. Резултатите надделяват над желанието да си
купя някога отново лъскава опаковка с гел душ например. Ще си оставя
допълнителните обяснения за съставките на гел душовете и шампоаните за друга
статия, но знайте само че вътре има неща които не би трябвало да са там!!!
Месо в срок на годност на боклука |
бял хляб за черни дни - и той на болкука |
Има и друго и
това са “принципните” равносметки.
Иска ми се всеки
да разбере какво реално се случва! Вижте видеото по-долу. Това е истината за
свръх-консумацията. Става въпрос за човек работещ повече от 10 години в
супермаркет който вече не издържа на напрежението всекидневно да изхвърля годна
за консумация стока в името на свръхконсумацията. 100 кг годни домати на боклука всеки ден! този човек го е
страх за работното си място и публикува това видео анонимно. Но питам аз - как
да се променят нещата когато собственика е готов за няколко евра повече месечно
да хвърли унищожи хиляди кила храна годишно. И това не е единствения случай.
VIDEO: https://vid.me/0Blu
Това нещо мога да
го потвърдя и от собствен опит – като студентка работих в един от
супермаркетите тук и ставаше въпрос за абсолютно същото нещо! Хвърляне на годна за консумация храна, която нито се раздава
на служителите, нито на асоциации, нито който и да било може да я събере
евентуално от кофите, защото стоката е унищожавана или заливана с
киселина. На времето нито си давах
сметка за какво става на въпрос, нито за реалните размери на унищожение. Само
във Франция има 3848 супермаркета. Само
малка част от тях тепърва провеждат договорки с разни асоциации раздаващи на
нуждаещите се.
Колко килограма
домати са това годишно? А другите продукти? При положение че ни се казва как
хората гладуват и как скоро нямало да има достатъчно храна за всички и как ГМО
продуктите щели да спасят света от глад! Това не се случва само тук! В Щатите
арестуваха 90 годишен човек раздаващ храна на бедните! Как можел той да си
позволи да застрашава по този начин консуматорският дух! Уж било заради
хигиенни мерки! СРАМ!!!
време е да се събудим! отворете си очите! отворете си устите и говорете и
разказвайте какво се случва, не като любопитни факти, а като вълна която прелива и идва и към всеки един
от нас! Защото в България докато кварталните магазини ни продават развалени
храни с минали срокове на годност, супермаркетите вече навлизат с големи
крачки! Не продавайте душите си за пари!
Щастлив ден
Смелата овца
Няма коментари:
Публикуване на коментар