До този момент, Европейската Комисия позволяваше използването на ГМО след справка с Европейските власти за Сигурност на храните (Autorité européenne de sécurité des aliments (EFSA), но постоянно се изправяше пред враждебността на страните анти-ГМО по време на евро-събранията и не успяваше да получи достатъчно мнозинство при гласуванията. От тяхна страна, страните "анти-ГМО" (общо 19) можеха да забранят транс-генетичните култури на териториите си единствено приемайки клаузи за защита и спешни мерки по природозащитни и санитарни причини - процедура която е твърде слаба от юридическа гледна точка.
От сега нататък, териториите ще могат да пледират и по причини на селскостопанската си политика, териториално планиране или социално-икономически последствия. В детайли, държавите желаещи да забранят ГМО ще трябва да преговарят с доставчиците на семена (напомням че огромна част от семенните култури, зърнени, но и плодове и зеленчуци, са лицензирани хибриди на Монсанто, Забележка на СО), под наблюдението на Комисията, за оттеглянето на засегнатите култури от обхвата предложен от фирмите. Ако фирмата откаже, Страната членка ще може все пак да забрани едностранно ГМО. Което съвсем логично ще забрани на биотехнологичните концерни (Монсанто и тн.) да подлагат на преразглеждане техните решения пред Съда на Европейсия Съюз.
Източник: LesMoutonsEnragés
Независимо от уж добрата новинка, истината е далече по-сложна. От началото на създаването си (1901) Мосанто са нфилтрирали напълно Американската, а в последствие и другите съдебни системи и правителства. При тях техниката е на така наречената "въртяща се врата" - висш чиновник работещ в Монсанто заема последователно позиции на ключови места в комисии по околната среда, съдебни постове, адвокатски кантори, лаборатории (уж независими), като съветници при управлението на Клинън и много други. Лекари и учени са подкупвани систематично и в продължение на години. Някои от тях получаващи месечно годишните си заплати. Всичко е проверимо и видимо за неподкупните.
Щастлив ден
Смелата овца
Няма коментари:
Публикуване на коментар