Страници

неделя, 1 март 2015 г.

5 неподозирани рецепти

Понеже сме на тема Стоп на разхищенията и това във всякакъв вид, а и пролетта приближава, сега ще ви споделя пет изпробвани от мен рецепти за който дори и не сте подозирали. Става въпрос за продукти които обикновенно хвърляме в кофата или заобикаляме и реално не струват абсолютно нищо. 
Рецептите колкото и невероятно да звучи, са класика във френската кухня и тук на никой не му се струва странно да яде това което ще ви предложа:

  1.    Крем супа от морковени листа




За това ви трябват:

Листата от 2 връзки моркови (естествено свежи и за предпочитане от градината)
Един голям картоф
Една малка глава лук
Олио или зехтин
Сол
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 1 с.л. олио, добавя се картофа нарязан на кубчета. Измитите и накълцани на едро листа от моркови се добавят. Всичко се задушава 5 мин. Добавя се 1 л. вода и се вари 20 мин, до пълно сваряване на картофа. След това цялата смес се пасира и вашата крем супа е готова за сервиране. По желание може да сложите чеснови крутони, сметана, настърган кашкавал, но супата сама по себе си е чудесна!

  2.    “Тревна” салата от морковени листа



Морковените листа за разлика от тези на други зеленчуци могат да се консумират и сурови. Те са също толкова полезни и пълни с витамини колкото и самите моркови, но с много по-малко съдържание на захари. Те действат подмладяващо и пречистващо на организма.

Самата салата е елементарна за приготвяне, но е истински витаминен коктейл. За приготвянето й са необходими (съдържанието може да се нагажда по вкус и желание):

Морковени листа
Листа от целина
Връзка магданоз
Листа от пресен лук и чесън
Може да се добавят и спанак, босилек, мента, копър и въобще всяка свежа трева намираща ви се под ръка (свежите листа от иглика също се ядат)
Всичко не нарязва и се овкусява с олио/зехтин, сол, пресен лимон, може и с домашно приготвен винегрет
Аранжировката и добавките (сирена, яйца, ядки...) са по ваш вкус! 


  3.    Супа от листа от репички



Супата от листа от репички се приготвя по същия начин като тази от морковени листа, като картофът може да бъде заменен с морков, цели (несмлени) зърна от нахут или леща.
Същият вид супа може да бъде приготвен и от листа от всякакъв вид рапа

Внимание: листата от репички/ряпа не се ядат сурови!


  4.    Пита от глухарчета




Един пакет готово бутер тесто
80 гр глухарчета (листа и цветя)
3 чеснови скалидки
75 гр пушени гърди (това е бонус за месоядците, ако сте вегетарианец, просто не ги слагайте) аз ги замествам със сушени домати или тиквички предварително изсушени във фурната (за да не се разводнява плънката)
200 мл течна сметана (може да бъде заместена с 100 мл прясно мляко)
2 яйца
сол и пипер на вкус
Включете фурната на 180°C, Сложете тестото в тавичка, набоцкайте го с вилица и докато фурната загрява го пъхнете за 10-ина минутки да порозовее само не го забравяйте, целта не е да се опече! По този начин тестото се запича леко предватително отдолу и когато добавите останалата смеска няма да се разводни отдолу и да ви падне от ръцете докато ядете.
Нарежете на едро измитите и накълцани на едро глухарчета. На тиган леко запържете пушените гърди с наситнения чесън. Накрая при спрян котлон, добавете глухарчетата само за минутка. Ако сте в безмесния вариант с тиквичките, докато фурната загрява можете да ги пъхнете нарязани на кръгчета най-отдолу за да си пуснат водата.
Отделно в купа забъркайте яйцата със сметаната (млякото), солта и пипера.
След като сте извадили тавата с леко порозовялото тесто, изсипете вътре глухарчетата с гърдите (тиквичките) и отгоре залейте със смеската.
Всичко се пече около 35 мин или докато питата се стегне. Остава се да си “почине” 5 мин и се сервира.

Забележка: листата от глухарчета се ядат и сурови на салата (например с репички, варени яйца и пресен лук). Берат се най-свежите, до прецъфтяване на глухарчето. Ако цвета вече е станал на топка, листата не се берат.  Цветовете се ядат сурови само изчистени от зелените им части (т.е. само жълти венчелистчета), ако са сварени, задушени и въобще сготвени, може да се яде и зелената им част.



  5.    Задушени магданозени корени (като гарнитура или основно)


Ето и още едно учудващо растение пълно с витамини по всички азимути.


Корените които приличат на бял морков, принадлежат на някои видове магданоз (т.е. първо проверете от кой вид е вашия преди да изтръгнете цялата градина на баба си). Предполагам че някои свежомислещи градинари може вече да ги предлагат по пазарите – така че проверете и там.
Изключително богати на витамин С, който е излишно да споменавам колко е важен за човешкото тяло всекидневно, но и в борбата против всички видове инфекциозни болести, рак и пр... Пълен е също и с антиоксиданти (= вечна младост и пъргав ум), витамин К, желязо (и вероятно ще пропусна много, но това е съвсем кратко представяне).

Магданозените корени се приготвят като моркова – белят се, нарязват се на кръгчета и се задушават за 15-тина минути в малко зехтин и вода, с 1 или 2 скилидки смачкан чесън (по желание, ние си го пожелаваме всеки път). Може да се добавят свежи листа магданоз и копър. Става абсолютно невероятно ястие, любимо и на децата.

Толкова за днес по въпроса. Запрятайте престилки и ръкави и добър апетит!

Щастлив ден


Смелата овца




Няма коментари:

Публикуване на коментар