Откакто преминахме от « другата страна » на хранителната верига,
забелязах че не е трудно или сложно да си вегетарианец или веган/вегеталианец.
Всичко е въпрос на навик и в началото (докато новите рефлекси заемат местата
си) малко повече организация.
Проблемът за повечето хора не е в изоставянето на местните и животински продукти, а по-скоро в заместването им. Всички (единствено ако сте дете на родители веган, сте били спасени) са израсли с пропагандата за това как имаме нужда от месо, мляко, яйца... нещо което разбрах от собствен опит. На нас ни се повтаря, че имаме нужда от тези продукти, иначе ще сме с липси в организма – ЛЪЖА! Затова и хората дори клонящи към вегетарианство непрекъснато се колебаят в съмненията си. Ние сме обучени да ядем и готвим с месо, яйца, сирена. Най-лесната работа ако човек е гладен е да си счупи 2 яйца и е готов, както се казва. Най-лесната работа за една домакиня чакаща гости е да пъхне един труп във фурната (е да, всички ядете трупове, “месо” е само търговското название) и да накълца набързо една салата... Не е ли така?!?
Затова сега освен всичко друго, смятам леко по леко да
покажа и докажа че всичко е въпрос на навици и рефлекси. Човек се учи цял живот
(тези които отказват да се учат са роби
на собствените си ограничения)!
Каква по българска рецепта, особенно в топлите дни, от
свеж таратор.
За тази рецепта бих казала просто - по-лесно от това не
може!
Единственото е че няма да хванете кофичката с мляко (освен това ще спестите и 1 пластмасова
опаковка на близката околност), а ще хванете ½ шепа орехи.
Тук има 2 начина на действие – или ги накисвате от
предната вечер, или ги сзарявате за 3, 4 мин и после слагате лед. Рецептата за
това “мляко” вече я написах тук.
Орехите след 1 нощ в хладилника |
Хайде в блендера |
Врът, врът и става на "мляко" |
ето го отстрани |
Таратора вече готов - не е воднист, нито блудкав, а гъстотата всеки си решава не очаквайте същите усещания като със стандартно мляко, но вкуса не е променен |
Et voilà! Bon appétit! |
Аз го
направих с накисване и после всичко в блендера. Както се вижда от снимките –
получава се бяла течност – досуш мляко.
След това
рецептата си е стандартната – краставица, копър, магданоз, чесън (при нас това
си е направо задължително J), сол. Толкова! Понеже обичам да ми хрупка понякога
слагам и сурови слънчогледови семки.
Хайде ваш
ред е! Ще видите колко е елементарно просто и вкусно. А когато след време се присетите че не стъпвали при лекар от месеци, тогава вече няма да е нужно да ви убеждавам!
Щастлив ден
Смелата овца
Няма коментари:
Публикуване на коментар