петък, 27 февруари 2015 г.

Монсанто в България – Част 2

Преди да продължа по нататък, трябва да знаете че цена, марка и етикети не са никаква гаранция за това което се намира в чиниите и съответно вече и в кръвта ви.
Както видяхме вече в Част 1, Монсанто е с дълга и страшна предистория в тежката химическа индустрия. И както им е фирмената традиция, те отново сменят дейността си и изведнъж стават земеделци. Колко лесно! Така хем предлагат отровите, хем “лекарството” за тях! В наши дни те дори носят гордото име на биотехнолози на бъдещето и ако ги оставим, те на нас няма да простят!

Сега малко по подробно за продуктите на пазара. Всеки сигурно си мисли – Ооо, той Бойко каза че няма да има ГМО в България, значи сме на сигурно. Да, ама, дори и Бойко не е бог... Нито вие, нито той подозирате например че големите фирми си правят експеримети с нас на живо! Погледнете снимката отдолу:

част от марките партньори на Монсанто 




Какво според вас означава партньори на Монсанто?  Това са фирми в търговски отношения с концерна. Което означава, че минимум един от продуктите им е директно произведен от първична материя на Монсанто или за направата му са използвани съставки и/или синтезирани вещества пак от там. Най-скрития и явен пример - Coca-Cola – ще ме запитате : « че къкво пък общо има колата ». Елементарно - тя съдържа захарен царевичен сироп с високи стойности на захароза (виж Част 1). Някак си всичко се изяснява... За всеки следващ пример си задайте същия въпрос.
Страшно ви стана, нали? Нека да продължа. Сега си задайте въпроса кои растения са ГМО? Уж лесен отговор, всеки първо ще каже – царевицата... Да, правилно (32% от световното производство), но също така и 95% от световното производство на соя, 83% от световното производство на памук и 26% от рапицата. Защо си мислите че това нещо е “заобиколило” България?
Запитайте се от какво е направен соевия сос? От какво се прави тофуто? Какво яде кравата/ овцата от които идват млякото и сиренето на масата ви? Имате ли гаранция кои са тези животни, кой ги е отгледал, кой им е давал да ядат и какво? А кокошката която не е виждала бял ден и яде на конвейр? Знете ли точния брой тонове внесена царевица за миналата година? Освен това сега Европейския съюз ни я предлага безмитна и с намалени такси! И ние седим и се радваме!
Предлагат ни внос на картофи за посев от Холандия. А защо ли? Сякаш не знаем как се сеят картофи – пъхаш един в зематя, след 3 месеца излиза 1 кило. Обаче, нали сега с новите реформи (европейски) ако заделиш за посев си подсъдим. И земеделците не се интересуват от картофи. Те сеят рапица – генномодифицирана или поне хибрид, което в крайна сметка пак там. Достатъчно е да се разходите извън града по лятно време...
Сега си задайте друг въпрос – от какво са направени всички трансформирани продукти в магазина? След като има етикет на него, значи има повече от една съставка – тоест, не това което е родила природата в чист вид. Продължавам със списъка:
 Nestlé чийто президент заяви публично в интервю че няма бъдеще за органичните продукти и че планетата трябва да разчита за изхранването си на генномодифицираните организми (да не говорим че Нестле, мислещите за нашите деца, експлоатират детския труд в Африка и Азия за шоколадовите си изделия !!!)
UNILEVER вторият най-голям производител след Нестле на храни в Европа
 BEN&JERRY, MIKO, AMORA, CARTE D’OR, CORNETTO, MAGNUM, MAILLE, FRUIT D’OR, ALSA, VIENETTA, PLANTA FIN, MAÏZENA, PRO-ACTIV, AXE, DOVE, TIMOTEI, SIGNAL, REXONA, BRUT, WILLIAMS, TONI&GUY, DOVE MEN+CARE, CIF, CAJOLINE, OMO, SKIP, SUN, PERSIL, BUHLER, DOMESTOS, LIPTON, Capri-Sun, Schweppes, Uncle Ben's, Pringles, Heinz и неговия Ketchup, Pepperidge Farms.
Coca-Cola както и всичките й подмарки : Coca-cola, Coca-Cola Light  Cherry Coke, Minute Maid, Burn, Dr Pepper, Fanta
Cadbury – дъвките Hollywood и шоколадовите бонбони
Campbell и техните готови или разтворими супи Royco и Liebig.
General Mills е американския концерн който прави и сладоледите Haagen Dazs, имат много продукти на световния пазар, търсете, четете етикети и бойкотирайте
Kellogg's с всичките им уж толкова полезни зърнени продукти за закуската Céréal Kellogg's Cornflakes, Special K, Treso, Miel Pops, Coco Pop's, Frosties, Extra, All Bran
Knorr и всичките им бульони, супи и сосове (които на всичкото отгоре имат и натриев глутамат)
Kraft Philipp Morris, които са клон на цигарената фабрика, но произвеждат и сладоледите и кафетата : Côte d'Or, Carte Noir, Daim, Maxwell,
Сирената за мазане : Philadelphia/ Филаделфия (да и на мен до този момент ми беше любимо)
Шоколадите и бисквитите - Milka, Oreo, Suchard, TanG, Toblerone
Напитките Ocean Spray който имат толкова « природни » етикети
Концерна Pepsico и марките му Pepsi-Cola, Tropicana, Alvalle, Gatorade, Seven Up, Lipton Ice Tea
Чипсовете Lay'sDoritosRufflesTostitos, сладкишите и зърнените продукти Quakers
Procter et Gamble и техните 300 подмарки от които и Pampers, за останалите ще се наложи сами да потърсите, но става въпрос за повечето шампоани, сапуни (не само бебешките)
Да се върнем и на българска земя - СВОГЕ беше закупено от Нестле, сега ако все още не сте спрели със захарните продукти погледнете каква марка стои на вафлата ви. 
Не се чудете защо никъде нищо не пише (всъщност всичко е тук за търсещия), само за предната година Монсанто похарчиха милиарди долари във Вашингтон само и само да няма етикети с точни обозначения. А и докато се внасят продукти от незнайно къде, рискът винаги е неосъзнато приет...

Моят съвет е :
ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ, БОЙКОТИРАЙТЕ

Аз разлепих този списък и го държах 2 месеца на стената на кухнята, докато най-накрая спряхме изобщо покупките в супермаркета.

Толкова от мен засега
Другия път – решенията, защото има и може

Щастлив ден
Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар