четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Кой е най-облагодетелстван от пчелния мед?


Тези малки невероятни същества са на върха на еволцията и са способни на безкрайно много неща за които дори не подозираме.
Така например пчели са били тренирани в Хърватско да усещат присъствието на анти-персонални мини чрез разпознаването на миризмата на динамита в тях (TNT). По този начин са били изчистени стотици минни полета и спасени редица човешки животи.

Други учени глави например пък се замислили над въпроса със засичането на дрога по летища и гари. Оказало се че пчеличките не само успяват, но и тяхното обучение е по-бързо и по-евтино от това на кучетата използвани за тази цел досега.
Но областта в която тези насекоми са истински специалисти е полинизацията или така нареченото опрашаване. Независимо дали са домашни или диви, пчелите позволяват на цветята и растенията да се възпроизвеждат и по тови начин природата да се обогатява и ние с нея.
При човек с всеяден режим на хранене, пчелите са “директни производители” на 35% от храната; докато при пълните вегетарианци процентът естествено приближава до 100.
В Европа пчелите помагат за възпроизводството на 84% от растенията които отглеждаме. Без пчелите и техните братовчеди търтеите (често набеждавани за мързеливци) можете да се сбогувате отсега с ябълки, круши, лимони, моркови, боб, лук и още бадеми... и това е само незначима част от всички растения зависещи от присъствието на пчелите.
Но в последните десетина години, както вече знаем, пчеличките не са съвсем във върхова форма. И това е само лека метафора. В Щатите например -35% от кошерите измират всяка година. В Европа 24% от видовете домашни пчели са заплашени от сигурна смърт. Във Франция от 1995 до 2014 година, 300 000 кошера загиват всяка година. Държавното производство на мед спада от 33 000 тона на 10 000 тона – това са минус 70%. Истински срив.
Като по случайност в същата тая година 1995 на пазара е пуснат нов вид пестицид – неонекотиноидите. Красиво име за уж по големи реколти (на селскостопански култури, не на пчели). И така опрашаайки вече напръсканите полета, пчелите поглъщат тези продукти които засягат директно нервните им системи, водейки ги до пълно зашеметяване. Постепенно пчелите загубват всякаква ориентация и не намират кошера си, а дори и забравят защо са излезли, накъде са тръгнали и дали въобще трябва да опрашават нещо и какво.
Изтребвайки маковете и другите уж “лоши” бурени и треви, пестицидите като Roundup/ Раундъп (продукт на Монсанто/ Monsanto) премахват естествената храна на пчелите.
Систематичното изтръгване на детелините например предизвика изчезването на 80% от популацията на Bombus Cullumanus – земна пчела, преди много широко разпространен из Европа.

Bombus cullumanus
Но нека не се притесняваме (ирония), някои пчелари са намерили решението! Понеже успяват да продадат всичкия произведен в кошерите си мед, те в замяна се отблагодаряват на пчелите хранейки ги с HFCS. 
Това е сладък сироп, евтин, извлечен от царевицата (естествено с ГМО), носещ сладкото име bee candy или candi (бонбон за пчели). “Чуден” индустриален заместител на цветен прашец, който отслабва най-вече имунната им система, правейки пчелите по-податливи на болести. Някои дори дават мъдри съвети как да си направим сами в къщи и защо тази невероятна смеска е толкова полезна за пчелите. Но нали преди всичко важна е печалбата!!!
Домашните пчели в наши дни са превърнати в роби. Всяка година, по есенно време, 1 600 000 (да, почти 2 милиона) кошера пресичат Щатите с камиони и биват откарвани в Калифорния. Това преселение на стотици милиони индивиди е най-масивната насилствена миграция в животинското царство. Целта е опрашването на 320 000 хектара с бадемови дръвчета в полетата на Сан Хоаким (San Joaquim). Само за 2013 година тези дръвчета са родили повече от 40 милиона тона бадеми, което отговаря на 80% от световното производство. И това благодарение на пчелите.
Камион с кошери заминаващ за Калифорния

С по 400 кошера в камион, голяма част от тях не оцеляват по време на пътуването. Останалите ще отидат да опрашават бадемови дръвчета обилно обляти в пестициди. Накрая работничките сдават багажа.
Но с маната от 153 000 000 000 евро печалба на световно ниво, естествено е изключено да се мине без поленизацията.

Скоро така ще се качулим по дърветата 
с надеждата да не умрем от глад

В Китай например, след години и години усилено пръскане с пестициди, сега хората са тези които опрашват дръвчетата. Накацали по клоните (това съвсем не е майтап), човешките “пчели” вършат цялата работа на ръка. Така те заместват истинските, които вече не могат да работят, за да си осигурят следващите реколти. “Човек-пчела” – красива илюзия.

Ако пчелите изчезнат от повърхността на земята, 
на човека му остават най-много 4 години живот
Алберт Айнщайн

Но веднъж вече когато пчелите измрат, а с тях и растенията, човекът ще е следващият по ред.
Естествено американците не се дават толкова лесно. Те вече са предвидили, финансирали и изработили следващото поколение полинизатори – пчелите-роботи. Рекламните кампанни за това как всяко семейство ще може да си осинови (да се разбира “закупи”) вече текат по американските медии. Световните магнати се надпреварват чий прототип ще е по- по- най-, забравяйки че не компютърът е създал човека, а обратното.
В следващите няколко клипа може да се види докъде стига алчността човешка, която ни се предлага под формата на “невероятни” научни напредъци... Преводът ми се струва е излишен!

Както гласи древната индианска притча: “Когато и последният бизон умре, когато и последното дърво изсъхне и всички реки бъдат отровени, ще отидем да попитаме белия човек какъв вкус имат парите му.”





Щастлив ден

Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар