вторник, 18 август 2015 г.

Чист живот – Суха тоалетна



Не, не е игра на думи, нито майтап, въпреки че е напълно в стила ми J и в интерес на истината докато тази идея ми узрее в главата, преминах през всички възможни състояния и на дъгата и на емоционалната палитра...

Признавам, темата не е от най-“чистите”, но смятам че заслужава да и се отдаде необходимото внимание, имайки в предвид, че само за едно единствено посещение в “заведението” вътре се изтичат между 5 и 12 л. чиста питейна вода! (според модела, а според други източници, на ден се изразходват средно около 27 л. вода), няма да ви питам по колко пъти се облекчавате на ден, но сметнато на ден, месец, година и умножено по броя хора в къщата, има вероятност цифрата да ви заседне на гърлото. 

Знаете ли, че водата която изливате в тоалетната си е в пъти повече от тази която използвате за пиене и готвене?

А водата в световен мащаб намалява. Говоря естествено за годната за употреба, достъпна в природен вид вода, която днес представлява по малко от 1% от световните водни залежи на Земята.

Знаете ли, че има градове и цели страни в които чешмяната вода не е годна за употреба поради наситеното съдържание на химикали и други отрови създадени от човека? Тези населения просто приемат за “нормално” да купуват бутилирана вода, докато в същото това време изливат в канализациите си какви ли не химикали и докато същите тези проспериращи бутилиращи компании които им продават питейна вода се “грижат” и за нейното замърсяване и присвояване!!! И тук дори не говоря за страните от третия свят, а за жителите на САЩ, Канада, Европа...

ТОВА  Е ЧИСТА ПРОБА ЖИЗНЕН ТЕРОРИЗЪМ!

ПРИСВОЯВАНЕТО НА ОБЩИТЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ЗА С ЦЕЛ ЛИЧНИ ОБЛАГИ Е ПРЕСТЪПНО!

ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ЗЕМНАТА ПИТЕЙНА ВОДА Е ПРЕСТЪПЕН АКТ!

Преди време, бая отдавна, започнах да се питам защо като разумни хора си пикаем в питейната вода? Това е точно така, за съжаление!
Погледнете съвременните тоалетни, всичките функционират с казанчета използващи питейна вода за да отмият органичните ни отпадъци. После тези отпадъци къде отиват – в пречиствателни станции, които нека не се лъжем, не са способни да пречистят органичните течности от хормони, антибиотични остатъци, активни молекули от лекарства, ваксини, и какво ли още не...
Работейки на плановете на бъдещо поколение автономна къща, независеща от съвременните системи на експлоатация на водните и енергийни ресурси, се замислих за други варианти.
Първоначалната ми идея бе да се свържат отточните канали на душа, мивките, пералнята... с цистерна с помпа, която да отправя тези води директно към тоалетното казанче. Проекта е напълно реализуем и дори безумно лесен, но все пак не ме задоволи напълно. Затова го зарязах, докато не открия какво не ми харесва в него. И точно тогава попаднах на нещо, което ми се стори на момента супер като идея, но тогава абсолютно не бях готова да приема, че някой ден ще искам такъв вид инсталация.


Сухата тоалетна, що за чудо е това?

Това го видях при едно 6 членно семейство живеещо в центъра на Франция и използващо този вид съоръжение от повече от 25 години! 

Само този първоначален факт ме озадачи! 
Шест човека?! и не ги е страх да погледнат в кофата?! и да влезат без газови маски в помещението?! Това трябваше да се изучи!

Следващото което ме шашна е, че този вид инсталация е до такава степен ефективен, че от почти 15 години, във всички фестивали на открито, с хиляди души посетители на ден, този вид тоалетна вече е стандарт!!! И то вече не само във Франция. Трето – економичната и екологична страна на този тип инсталации напоследък дотолкова придоби сили, че двама младежи сега го адаптират за масова употреба и в градски условия. Засилващата се суша (навсякъде по света), нуждата от икономия на питейна вода, както и възможността тези тоалетни да бъдат инсталирани абсолютно навсякъде без да е нужно дълбаене и инсталиране на каквато и да е канализация, са още няколко от основните подбуди на това засилващо се течение...

Вижте проекта за градски тоалетни тук:



На всичкото отгоре придружаващата музика е на български. 
Дали това не е знак? Аз мисля че да!

Преди да ви покажа какво представлява сухата тоалетна, нека ви дам още един любопитен факт.

Знаете ли, че една от най-добрите торове за каквито и да били посеви е урината?
Естествено, не директно “пусната” отгоре. Като всеки тип течна тор (като отварата от коприва например), “златната течност” трябва да бъде разредена 1:10 с вода.
Спокойно, никой не ви кара да си правите експерименти с неща които предизвикват погнуса, но в същото време, защо пък не?!?! Та нали мнозинството ядат трупове, защо пък да не поливаме с органични отпадъци?


Хайде по същество! Ето какво предствлява сухата тоалетна:
      както името и го предполага, в нея няма употреба на течаща вода
      не, не става въпрос за ямите по селата, над които надвисваме свенливо дупета и които са особенно проветливи в студените дни (освен това, мъжът ми откакто гледа “Черна котка, бял котарак”, предпочита да наторява наоколо отколкото да влезе в съоръжението на баба ми J J J )
      тоалетната представлява най-елементарно казано съндък с дупка и контейнер за събиране на органичните ни отпадъци в него
      водата е заместена от дървесни стърготини или активирана слама (за това по долу)


Предимства:
-       Лесно сглобяема, евтина и преносима инсталация, възможна за направа дори от неопитен майстор
-       Противно на вярванията и първоначалния скептичен поглед над нещата, това “нещо” не мирише лошо. Иначе никога не бих си помислила да го допусна в плановете си. Употребата на дървесни стърготини (активирана слама, суха трева, сух картон, стари вестници, дори пепел от печка) като “покривка” между всяко ползване, създава химична среда на алкализиране на азотните изпарения, благодарение на въглеродът съдържащ се в горепосочените заместители на водата.
-       Органичните останки, след едногодишен престой в някой ъгъл на двора, където също не миришат (всъщност има мирис на борова гора, колкото и странно да звучи това, но то е резултат на реакцията на покривните материали) се превръщат в отлична, първокачествена дворна тор.
-       Вече знаете къде да се отървете от бурените и окосената трева от градината. Смесването на органичните отпадъци с растителна целулоза е предпоставка за аеробно разграждане, което пък както казах ги превръща в отличен компост. Знайте че един правилно направен компост никога не мирише! (Говоря и от опит!)
-       Не е нужно да копаете ями, да купувате тръби, да инсталирате канализация
-       Не е нужно да се плаща или купува нищо друго освен тоалетната хартия
-       Това е отличен алтернативен вариант за бабите по селата, които вече имат затруднения с предвижването




Недостатъци:
-       Въпреки че вече чувам и виждам и за градска употреба (с двойна преграда, като предното отделение за урината е все още свързано с водоизточник), то е само когато става въпрос за резиденции с компостъри в междублоковите пространства. Тоест, нужно е да се направи в къща с двор, защото ви е необходимо място където органичния компост да престои за необходимото му време!
-       Засега в България няма в готов вид, тоест необходимо е малко да се потрудите и да си я направите сами (но в крайна сметка, защо да се купува нещо толкова елементарно?)
-       Нужно е място, за предпочитане навън естествено, с чешма/маркуч/лейка, където да изплакнете кофата
-       Трябва да намерите доброволец за изхвърляне и почистване на кофата. Изпразването става или веднъж седмично или по-рядко, според нуждите... J  (е не мога да се сдържа с игрите на думи тук, изкушението е твърде голямо)
-       Трябва да се осигури достатъчно наличие на стърготини, суха трева, сено. Ако имате в близост дъскорезница, това ви е напълно осигурено безплатно, защото те се чудят как да се отуърват от техните излишни отпадъци...
-       Най-важния недостатък – нужна е силна психологическа готовност! Както казах, дори на мен, въпреки овчия ми характер, ми бе нужно време да реша, че празненето на кофи с л..на е по добрата алтернатива!


Какво е "активирана" слама и защо?

Когато ползвате суха тоалетна, един от вариантите при изсипване в копоста е да добавяте след всяка кофа активирана слама. Активираната слама е ни повече ни по малко, проста слама която е била обилно напоена с вода и стъпкана, за да може да бъде принудена да се превърне в  растителна целулоза. Това предотвратява мириса на компоста и задейства цикъла на ферментация на активните вещества. "Активирането" на сламата е необходимо, понеже тя е доста по твърда и суха от обикновената окосена и изсушена трева и има нужа от помощ за да бъде "активна" в дейността си. 

Признавам, засега не съм притежател на подобна инсталация вкъщи, но извървеният път (с психологическия прием на това чудо) показва, че съм готова на подобна стъпка (и дори не настръхнах като го написах, представете си значи... ха ха ха). Но, майтапа настрана, всички “собственици” на сухи тоалетни, и като пиша всички, наистина имам предвид абсолютно всички, без изключение на пол, възраст и тн., споделят е единственото което съжеляват е че не са го направили по-рано.


Ето ви и нагледен материал, превод не е нужен, всичко е снимано като за неговорещи J :



А както можете да видите по снимките, изборът е ваш или иначе казано, на всеки според вкуса и дупето! J J J



Най-често срещаните конструкции са дървени -
бързо, лесно, екологично, икономично, някои
"майстори" дори ползват останки от паркет!

Може дори да бъде вградена и портативна

Детски вариант, въпреки
че това вече е мързел!



Някои фирми вече предлагат дори готови за
употреба и със съвсем модерен вид




Единственото което ви остава е... меко казано, да храносмелите идеята J!


Щастлив ден!

Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар