петък, 27 февруари 2015 г.

Монсанто в България - Част !

Сега седнете, поемете дълбоко въздух, изпиите чаша вода или хапнете нещо ако усещате лека празнота в стомаха, защото след тази статия вероятността да не ви се яде нищо в следващите дни е огромна...
Нека започнем от самото начало...
Монсанто е фирма съществуваща още от 1901 година и имаща за основна дейност производството на силно токсични химикали за индустрията.
Монсанто първоначално произвежда аспирин и захарин (основно аспартам - първата хранителна отрова в обръщение на световния пазар), като много бързо се реориентира към произвдодството и продажбата на полихлорид дифенил – химически синтезирани течности служещи за електро-трансформаторите, хидравликата, микровълновите фурни или още като добавки на бои, лакове, лепила и др...

Всичко това звучи чудесно докато не се запитаме какво е влиянието им  над околната среда. Оказва се, че като по някаква невероятна случайност Европейският съюз, който така се грижи за здравето на всички ни, няма данни по въпроса. Този вид продукти не са разтворими във водна среда, а почвата запазва следите от разпространението им с години (това се дължи на стабилността на химичните връзки в тях и ниската им биоразградимост). Опасността на тези продукти е отбелязана от фирмата още през 1937 година. Което не им попречва 1 година след това да използват същите тези химикали за производството на пластмасови продукти (в това число и бутилки).

Фирмата е и основен актьор в проекта Манхатън – който цели производството на първата атомна бомба – А бомбата. Историята в знаем всички. Дългите описания отново са излишни.
В последствие фирмата отново се рециклира и започва производството на сапуни, препарати (виж тук), както и почистващи препарати (всичките с химикали естествено, ще пусна подробен списък) и фосфор.
Към края на ‘50те, предприятието отново сменя дейността си и започва масовото производство на химически торове, деривати на петрохимичната индустрия и хербициди. Един от най-тъжно известните им продукти е хербицидът Ласо или Оранжевият агент.
Този пестицид е бил продаван и използван от американската армия като химично оръжие във войната във Виетнам, между ’61 и ‘71.
Понеже на американците им било писнало да търсят къде има скрити виетнамци, дошла им “гениалната” идея да пръскат от самолетите си с предварително поръчаният Оранжев агент. Така се унищожава всякаква растителност, с което и всякаква възможност дори и най-малкото виетнамче да се скрие някъде. Освен това те печелят и “бонуси” в тази си акция – всичко живо наоколо я умира от тежки респираторни заболявания, я от сърдечна недостатъчност, а в най-добрият случай просто хваща неизлечим рак.
Освен това този продукт, навлиза дълбоко в почвата, изсушавайки жизнените й резерви с който растенията се изхранват (и това е за поколения напред) и за най-голяма радост на армията предизвиква хранителна криза, карайки да умират от глад останалата част от все още живите виетнамци.

В същия този период, един от заводите им намиращ се в Пало Алто е декласиран  от Американската Агенция за Ващита като « superfund site » - т.е. високо заразен обект с  токсични отпадъци, нуждаещ се от спешна и незабавна деконтаминация (или тъй да се каже изчистване, ако въобще това е възможно) ...
Само дотук списъкът е безкрайно дълъг, а дори не сме в осемдесетте години на миналия век.
Накратко – Монсанто греши, убива хора, предизвиква катастрофи (като например инцидента през ’49 и заразяването с диоксин на всичките работници от една от централите им, или пък изливането на 70 000 литъра хлорофенол в Мисури през 1979)...
Индустрията и съдебната система играят на котка и мишка и въпреки че мишката отдавна е умряла в някоя затънтена лаборатория, никой не спира разрастването на световния магнат.
През 1975 Монсанто пуска на световния пазар - Roundup/ Раундъп, все още любим и на много селскоспоанства и баби у нас. Само за този им пестицид има много да се изпише, основното е едно – ОТРОВА. Мисля че всеки помни рекламите на тази чудна течност и хвалбите колко невероятно действа.
Обаче, с времето все повече езици се развързват и днес вече се знае че Раундъп влияе негативно на нивата на тестостерон в организма, както и на срива в мъжката потентност. Сега се запитайте чия баба е имала този “чуден” препарат в мазето? Естествено че всичко расте с него, това е защото химикалите в него подсилват азотните нива в почвата. Но това е първата година, след това бесния градинар слага все повече и повече без дори да се запита защо нещо не е наред? Отговора е лесен – естествените съставки на почвата са умъртвени. Край, капут, няма...
Но и за това Монсанто намира решение от което да се печели – генномодифицираните семена, хибриди. Те вече отдавна отдавна са на световния пазар под невинното име F1. Да, доскоро и аз живеех със сладката илюзия че това нещо нас не ни засяга и че те американците да му мислят… Е да, ама не. Разбрах за държавната списък с позволени посеви във Франция.
(Засега и временно съм тум, затова имам пресни наблюдения, ако някой знае какво е положението на момента в България, моля да ме информира, за да може всички да го научат. Дотогава аз ще търся нова информация и ще публикувам незабавно).
Връщам се на въпроса със списъка. Монсанто отдавна е завладял световния пазар и за да могат да печелят от специалните си семена всяка божа година, в тях са заложени няколко модификации. Тези семена не дават растения които раждат годни семена, или ако бъдат посяти те се израждат. Освен това държавата или по скоро държавите са неми съучастници в това злокобно дело защото в прословутия списък (скоро европейски, а вероятно вече в приложение) се позволяват само определени семена за посев от селските стопанства. Ако някой от тези фермери посмее да задели семена от собствени реколти или да сади екологично чисти посеви, то той автоматично става криминално проявено лице и бива подложен на съдебно разследване. Да това е тъжната реалност, днес 2015 в Европата...
Направете сами теста – опитайте се да посадите семена от купешки домати, както едно време правиха бабите ни. Аз пробвах – домати, чушки, общо взето каквото ми попадна... Нищо и половина...
Така че митинги, протести, подписки – просто забравете. Истината е в градините ви. Там е възможно и ще ви науча как можете от малка градинка да изхранвате целогодишно 4 членно семейство. Да, има решение, но от нас зависи да го вземем! Дотогава не купувайте семена, а сейте, правете домашни семенни фондове. Днес всички сме като Ной (нищо че не съм религиозна, знам че го е имало и защо)!

Край на Част 1

Източник: CombatMonsanto; NouvelOrdreMondial

Щастлив ден

Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар