четвъртък, 30 април 2015 г.

Тайното послание на трите мъдри маймунки

Преди доста време получих подарък – малка статуетка с три маймунки, едната запушила устата, другата скрила ушите, третата – очите. Навремето си мислех, че това е просто изображение искащо да каже – “не виждам, не чувам, не говоря” или нещо от този сорт. Но понеже нищо в живота не е нито случайност, нито прост късмет, скритото послание на маймунките достигна и до мен...

Трите мъдри маймунки


Разбирането на древната тайна заложена в символиката на трите маймунки, може да ви доведе до неподозирани истини.
По стечение на обстоятелствата и без дори да търся каквото и да било в тази насока, попаднах на няколко интересни факта.

Първи факт:
Независимо от обета си за отричане на всичко материално, Ганди е запазил със себе си една единствена вещ - един амулет с трите мъдри маймунки над които често медтирал...

Втори факт:
Тези маймунки произлизат от дълбоките корени на будистката вяра и често са изобразявани пред храмовете в Япония, където хората дори им носят дарове...


Трети факт:
Маймуната в будисткото разбиране за света е пазачът на божественото, духовен водител и посланник с особенно мистично присъствие.Грешната интерпретация вложена в изображението посредством медиите и западното разбиране за света:

"В западния свят фразата често се използва за обозначаване на тези, които правят нещата неправилно, отместват поглед, отказват да потвърдят факт, или се преструват на невежи."(Или с други думи, не искам да видя какво може да бъде проблем, или, не казвам нищо за да не поемам рискове и не искам да чуя, за да не го направя, “като че ли не знам за какво става на въпрос ")

Проблемът е че, не това е истинското послание заложено в маймунките. А “криенето на очите” от истината не е правилния път, защото смисълът е отнет и корумпиран.


Истинско значение на трите маймунки:

Всъщност трите маймуни нямат нищо общо с невежеството, а напротив – те са знак към духовното събуждане и вътрешната мъдрост.


Трите маймунки се казават – Мизару (криещ очите си), Киказару (криещ ушите си), Ивазару (криещ устата си). Те са носители на дълбок скрит смисъл (ура – на японски).
В оригиналното послание съдържанието е следното: “не гледай (виждай) лошото; не слушай (обръщай внимание) лошото; не говори (произнасяй) лошото!”


Това е равносилно на хранене с развалена храна. Когато тялото поеме развалени храни, то се задръства, разболява и търси начин да ги изхвърли навън. Същото се получава и с лошите мисли, видения, приказки.
Когато трупаме негативни образи в себе си, в един момент те ни завладяват, подлагат ни на вътрешни терзания и ние търсим начин да се отървем от тях. Как става изхвърлянето навън – пак чрез негативни, агресивни и насилствени действия.


Хиляди изследвания още от зората на телевизията, до наши дни, посочват че има пряка връзка между насилствените сцени в медиите и агресивното поведение, особенно при подрастващите. Не само насилието, а и порнографията, и трупането на негативни емоции от ужасяващи медийни факти, всичко това влияе пряко на съзнанието и най-вече на подсъзнанието ни. Доказано е например че гледането на предавания или филми с насилие в тях, намаляват чувствителността и емпатията ни към другите.
Достатъчно е да погледнем днес по улицата как хората реагират на паднал човек – никак...всички подминават.
Гледането на насилие, премесено с негативизъм, ни карат да реагираме и отвръщаме с агресия. Ако пък не се поддадем и го скрием някъде дълбоко, с времето то се насъбира и търси изход – така се раждат психопатите. Това е изследване направено от Университета в Мичиган!
 
не виждай злото, не чувай злото, не произнасяй злото


Древното послание да не се “вижда лошото” е на първо място защита която ни предупреждава да не гледаме там където е то.

Следващата фраза “не слушай лошото” е на основата на същия принцип. Когато слушаме негативни новини, лоши послания, истории за катастрофи, грабежи, кризи, насилие, дори съседски клюки, тези неща се натрупват в нас. Подсъзнанието ни ги складира и в един момент търси средство за евакуация. Тогава или ние започваме също да разказваме само негативизми, или изливаме помията си върху другите.
“Не казвай лошо” е малко по-различно от другите две. Докато слуха и зрението са две от петте ни усещания, свързващи ни отвън навътре с останалия свят, говорът върви в обратна посока.

Чрез говора информацията която обменяме със света идва отвътре за да отиде навън. Тук е и ключа към загадката – ако не зиждаме лошото и не го чуваме, то няма и да го кажем.


Естествено това звучи детинско и твърде просто като обяснение.


На въпроса: “ако не гледам лошото, това не означава че то не съществува?” ето как отговаря един учител по Айкидо:

и аз в началото мислех че прилагането на тези правила, написани точно така, ще ме накара да изглеждам невежа и глупак. Но посланието е именно да не се поддаваме на усещанията си. Да се пазим от материалният свят който ни завлича и примамва и да избягваме да го пренасяме чрез себе си. Това е покана за смирение, аскетизъм, простота и вътрешно вглъбение. Понеже този който не желае нищо, не иска нищо и не притежава нищо, не може да бъде подмамен от усещанията си и земния свят. Той самият ще се обърне към себе си, а не към външния свят и ще открие лесно мъдростта която е търсил
 
ние имахме и четвърти брат - "не признавай злото" - но той
изостави групата и отиде да прави кариера в политиката

Но защо тогава това послание което изглежда толкова мъдро и лесно, е било изкривено?

Същността на трите маймунки е на повече от 2500 г. Тази древна мъдрост е позната в цивилизациите на Индия, Китай, Япония и други...но изведнъж стигнала до вратите на Запада – край.

Още Кунфиций, 500 г.пр.н.е., е казал:

“не поглеждай към това което е в противоречие с правия път; не слушай това което е в противоречие с правия път; не казвай това което е в противоречие с правия път не прави нищо което е в противоречие с правия път”

В Будизмът една от максимите е:

прав и честив път” което е наставлението на Буда за етично и умствено развитие с цел да се освободим от страданието, връзките и илюзиите; и това води до разбирането на всичко останало:

правдиво разбиране,
правдиви мисли,
правдива реч,
прравдиви действия,
правдив начин на живот,
правдиви усилия
правдиво съзнание,
правдива концентрация

В Зороастризмът (1200 г.пр.н.е.), думите “хумата, хукхата, хваршта”, обяснявали принципа на религията. Основната идея била “добри мисли, добри думи, добри действия”.
Това което ни се предлага всеки ден е друго:
Всекидневна помия от телевизия, кабелна, вестници, списания, радиа, филми, игри...
Дори етикетчетата които уж би трябвало да предпазват децата от “неприлични” катринки не служат за нищо след като посред бял ден ни се поднасят реклами за превръзки, презервативи, вагинални кремове и вечните голи жени които “стават” за всякакъв вид продукти... Непрекъснато се мели за кризи, расизъм, цигани, араби, насилие, бомбардировки, земетресения, трафик с деца, корупция, сривове, гейове...
Гледането на телезиия в наши дни не е забавление, то е бавно но постепенно самоинжектиране на отрова по път към психодиспансера или районното.
Уж развлекателните програми не се отърват по-добре от тази констатация – там е или бой за кой колко ще спечели, или кой колко ще наплюе, или кой ще е по-лъскав от другия.
“Лошото” което не трябва да гледаме ние е натяквано и вкарвано с бухалки в главите. Нарочно! Целта е дестабилизация и пиене на енергия. Кой има волята да излезе усмихнат по улицата и да повярва в едно прекрасно слънчево бъдеще, след като предварително е поел дневната си доза помия?
Обикновенно след вечерните новини, уморените от деня хора, отиват и лягат, или по скоро се трупясват, без воля и надежда за нищо друго.

Колко пъти съм виждала и чувала хора да въздишат: “ех, ако имах избор...!”
Ти имаш избор! И то не 1 а стотици. Ние всички имаме избор за да живеем живота които желаем. Но той ни се отнема съзнателно.

Ето ви едно изказване на Генералния директор на най-мащабния френски теле-канал TF1:

нека сме реалисти: задачата на TF1, е да помага на Кока-Кола например да продава продуктите си.. така че, за да може едно съобщение да бъде прието, трябва мозъкът на телезрителя да е на разположение. Нашите предавания имат целта да го направят приемлив: тоест да го развлекат, да го отпуснат за да го подготвят между две реклами. Това което ние продаваме на Кока-Кола, са свободно разположени мозъци”

От това по ясно не знам как да ви го напиша.

Негативизмът и лошите новини което ни карат да поглъщаме насила ни причиняват много повече щети, отколкото можем да си представим. Те имат много по-отрицателен ефект, отколкото осъзнаваме. Те създават ракът в тялото ни. В съзнанието ни. Ние сме постоянно изложени на мощно зло и тъй като не осъзнаваме вредите които ни се причиняват, ние не се опитваме да го отхвърлим. Още по-лошо, ние участваме с доброволна консумация, не по свой избор, а защото смятаме, че това е нормално, понеже сме родени и израснали в това общество, в тази система. Ние не си даваме сметка, че това е било нарочно, предназначено да ни дестабилизира психически и физически, оставяйки контрола на елита и сега ние сме болните маси, репресирани, уплашени и подчинени.
Един е пътят - Самозащита

Изхвърлете телевизора! Спрете абонаментите за вестници, списания и новинарски сайтове! Престанете сляпо да поддържате Холивудската индустрия! Научете се да избирате! Не давайте на децата си да се превръщат в гъби напомпвани пред екраните!

Това изобщо не е толкова трудно колкото изглежда (освен това ще спестите и пари : :) ). Аз живея в този паралелен свят вече от известно време. Не се чувствам нито откъсната, нито дезинформирана – дори напротив. Това което се случва по света го знам, зсе пак не живея в пещера... но ми е много по-спокойно, весело, леко. Не съм заливана непрекъснато с агресия, паника, негативизъм, страх... денят ми е по-пълен с истински живот, с щастие, с вяра че всичко е възможно (което успях с времето да си докажа не веднъж)
Не се притеснявайте, няма да изпуснете нищо важно. Ако нещо наистина значително се случи, винаги има някой който ще дотича да ви го съобщи – все пак в наши дни всички са включени като зомбита в мрежата! Избирайте кои филми и клипове искате да гледате. Искайте мнение, следвайте интуицията си. Скоро сами ще виждате откъде се лее “лошото”. Не вярвайте на никой с негативен поглед над нещата, най-малкото защото за всяко нещо има поне 2 начина да се изтълкува...

Ако истински желаете мъдростта на трите маймунки да достигне до вас и да намерите живот изпълнен със светлина, спокойствие и вяра, доверете се на посланието. Ако е необходимо разпечатайте си снимка или намерете си подобна статуетка или амулет.
Знам че случайно преди време получих точно този подарък, който е от рядкото които запазих след като реших да изпразня къщата си от всички материални задръжки, включително и телевизора... О, да, нищо не е случайно. И това че научих истинското значение на маймунките само преди два дена, също е знак... Колко хубав е живота! Благодаря за подаръка!

Щастлив ден


Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар