четвъртък, 2 април 2015 г.

Глутен = опасност за живота!


Глутенът е смес от протеини, комбинирани с нишесте в ендосперма, открит в много зърна и зърнени храни, консумирани в Америка и Европа (пшеница , ечемик , ръж...). Глутенът е рисков фактор за много заболявания (55 свързани с неговото консумиране заболявания). Той представлява около 80 % от протеина в пшеницата. Глутенът е отговорен за еластичността на тестото и възможността на брашното да бъде замесвано. Може да се погледне на глутена като на лепило за зърнени култури. Той е отговорен за аглутинатната и свързващата способност на зърнените култури и тяхното използване за производство на тестени изделия и хляб. За съжаление глутенът често се използва в хранително-вкусовата промишленост и може да се крие в множество продукти под различни имена (сосове, панировки, вкусови добавки, сгъстители).


Важно е да се знае, че глутения протеин се отнася само за зърнените култури, следователно всички тестени храни съдържат глутен.
Глутенът е разделен на две групи: проламини и глутенини .
Протеините от семейството на проламинити са причинителя на целиакия и предизвикват много опасна нетолерантност. Дори приема в малки количества или, по изключение, на храни, съдържащи глутен, причиняват увреждане на червата.

Глутенът уврежда храносмилането

Глутенът има вид на гъста паста и благодарение на него тестото има тази характерна еластичност. Но в храносмилателните ни пътища липсват ензими, необходими за пълното храносмилане на глутена, и то до такава степен, че в опитите си да се изгорят последните останки на протеин, се получава свръхпроизводство на стомашни киселини и това се проявява с храносмилателни затруднения или гастро-езофагеален рефлукс. В червата глутена може да действа като лепило и да спре нормалните движения на този орган : това се проявява с подуване на корема, запек или диария, дори и в отсъствието на глутен-нетърпимост или диагностицирано заболяване. Тези проблеми са накарали много професионални спортисти да премахнат глутена от диетите си.
В продължение на милиони години , хората са използвали естествена храна, подобна на тази на дивите животни. Храносмилателните ензими и муцина (слюнко-секреция) са се адаптирали към различните погълщани вещества. Модерната диета е богата на нови макромолекули, за които нашите ензими и муцини често са неадекватни.
В момента, хранително-вкусовата промишленост се промени толкова с разработени зърна, които са станали по-обособени и следователно  по токсични, отколкото са били преди.



ЗЪРНЕНИ ХРАНИ и проценти проламин


Колкото по-висок е процентът, толкова по-голям е рискът от реакция
  • Жито ( пшеница ) 69% алфа глиадин
  • Лимец 69% алфа глиадин
  • Камут 69% от алфа глиадин
  • Ръжен  30-50 % от секалин
  • Ечемик 46-52 % от хорденин
  • Царевица 55 % от зенин
  • Сорго 52% от кафирине
  • Просо 40% от panicine
  • Овес  20 до 30 % от авенин
  • Трет 12%
  • Фонио по малко от 10%
  • Ориз  5% орзенин


Оризът, царевицата и овесът са по специфично засегнати при глутеновата непоносимост. Те не могат да бъдат консумирани само от най-остро болните от целиакия.

Останалите зърнени култури, които са много малко, имат много нисък процент от проламин. Киноа, амарант и семена от елда не са зърнени култури.

Когато съдържанието на протеин в зърното и млякото не са напълно храносмлени, те преминават чревната стена и попадат в кръвния поток. След това те се трансформират в "опиоидни пептиди " и се складират в тялото, тъй като някои от тях са производни на морфина и се свързват към специфични рецептори на тези биохимични вещества. Заемащи и насищащи рецепторите, тези пептиди от глутен и казеин слабо метаболизират , тогава довеждат до нарушения в поведението и насърчаване на развитието на дегенеративни заболявания в централната нервна система. Така че, се придържайте стриктно към разрешените храни, ако искате да получите бързи и драстични резултати.

Важно! Молекула на глутен съдържа 16 молекули опиоиди (разбирайте опиати).

Глутенът е отдавна признат като алерген / анти-ген фактор. Механизъмът на реакция при непоносимост от страна на организма се превръща в основа за болестта. Глутенът като анти-ген предизвиква имунен отговор и след ежедневно приемане на храна съдържаща глутен, води до хронична възпалителна реакция с увреждане на тъканта. С напредъка във времето лечебните лезии водят до пълното унищожаване на чревните влакна.

Храната, която ядем отива директно на нивото на генома. Тя е проявител на генома.

В много тежки и сложни заболявания, за които няма решения чрез лекарства, ако се спре консумацията на алергенния фактор, подобрението е явно и трайно.  
Глутеновата чувствителност е автоимунно заболяване, което всъщност създава възпаление в цялото тяло, с широкообхватни последици във всички органи и системи, включително в мозъка, сърцето, ставите, храносмилателния тракт, и други. Тя може да бъде първо-причината зад много различни "болести". Затова единственият начин на лечение е премахването на първоизточника.
Глутен-чувствителността може да приема различни форми, най-известната от тях е целиакия. 30-40 % от населението са носители на генетичен маркер на заболяването целиакия, макар че само 2-3 % от хората развиват болестта. При глутен-чувствителността не е задължително симптомите да са непременно тези на целиакия, в този случай се говори за глутен-непоносимост. Днес за много хора има объркване между целиакия и глутенова непоносимост, още повече че в интернет мрежата в много документи и вестници те са посочени като синоними. Това объркване допринася за грешки или забавяния при диагностиката.

Влиянието на глутена върху мозъка

Тези "умствени" повсеместни проблеми, причинени от частичното разграждане на глутена са подчертани от норвежкия професор Карл Reichelt от Педиатричниа институт в Осло. Той открива през 1986 г. присъствието на глутен пептиди в урината на хиперактивни пациенти с аутизъм, епилепсия и шизофрения.
Протеинът на глутена влиза в мозъка и проявява своите патогенни ефекти. Глутенът предизвиква възпаление на мозъчната тъкан. Опиоидните пептиди преминават по-лесно през кръвно-мозъчната бариера, увеличават пропускливостта и попадат в гръбначно-мозъчната течност. Те пречат на живот, емоции, социализация.
При клинични опити на хранене с глутен, плъхът губи способността си за учене, котката приема странно поведение, котенца, кученца и пиленца не плачат по време на отбиване.
Опиоидните пептиди, получени от глутена имат етио-патогенна роля в аутизъма. Асоциацията Dohan работеща над патогенната глутен - аутизъм зависимост цели признаването на силната количествена връзка между честотата на шизофрения и потреблението на зърнени храни. Сега тази зависимост е научно установена и е доказано че 100% от хората с шизофрения са алергични към глутена. При отстраняване на зърнените култури от хранителният им режим, всички пациенти възстановяват напълно и трайно мисловния и психологическия си капацитет. Те оздравяват напълно. Но при най-малко отклонение от това правило, признаците на шизофрения отново се проявяват. Проф. Reichelt разшири търсенето на аутизъм и установи, последван и от други автори, почти постоянното присъствие и високи нива на опиоидни пептиди, извлечени от глутен в биологичните течности на деца с аутизъм.

Когато червата дерайлират...

Съществуват истински хронични отравяния. Хлебните протеини, не напълно разградени, първо преминават през чревната стена , вече нарушена от живак и вируси и по този начин се намират в системата на кръвния поток. Дори по-лошо, микроорганизми (гъби като кандида албиканс) могат да се прикачат бързо във всички лигавици, особено в червата. Недвижимите нашественици допринасят за формирането на една стена, която предотвратява нормалното усвояване на хранителни вещества , витамини и ... за съжаление хляб!

Признаци и симптоми на непоносимост към глутен

· Анемия (нивата на желязо бързо се нормализират, когато се премахне глутена)
· Липса на самочувствие 
· Намалена социализация, трудно влизане в контакт с други хора
· Нарушения на съня
· Промени в сексуалния живот
· Регулиране на телесната температура
· Забавена перисталтиката
· Болест на коремната кухина болест на червата (подуване на корема, запек, диария, Чревни газове, целиакия , болест на Crohn , рак на червата ... )
· рак
· различни психиатрични разстройства и смущения в поведението като аутизъм или шизофрения ... 
· Ефекти върху паметта и ученето
· училищни проблеми, диспраксия, дислексия, дефицит на вниманието, проблемно поведение, нарушена памет, проблеми в писането, хипо- и хипер-активност 
· проблеми във взаимоотношенията, насилие, агресия, различни други от аутистичен тип (със или без говор) 
· неволеви конвулсивни разстройства (тикове) 
· обсесивно - компулсивно разстройство (OCD) 
· психиатрични и неврологични разстройства, невропатия
· самонаранявания 
· хронична умора 
· депресия, тъга
· херпесен дерматит
· артрит, остеопороза, болки в костите и ставите 
· епилепсия
· хепатит
· автоимунен тиреоидит – Хашимото, други автоимунни болести и проблеми с тироидната жлеза 
· недостиг на витамини (A, D,E,B12,K), желязо, фолати, калции (хипокалцемия), магнезий, цинк
· често повтарящи се хронични здравословни проблеми






Можете също така да намерите органични аномалии, които са косвени признаци за лошо проникване в тънките черва. Това могат да бъдат много различни симптоми. Атипичните или тежки форми са чести. Те са най-често наблюдавани при възрастни и юноши. Техният нетипичен характер често води до забавяне на диагнозата. Така например при човек може да се наблюдава :



· анемия с недостиг на желязо или просто недостиг на желязо без анемия

· повтарящи се язви в устата

· коремни спазми

· менструални нарушения, като първична или вторична аменорея или безплодие/ стерилитет

· повтарящи се аборти

· забавяне в растежа на плода

· епилепсия или атаксия

· депресия и липса на самочувствие

· необяснима костна или ставна болка

· установена безпричинна остеопороза, със или без фрактури

· необяснимо повишаване на трансаминазите в кръвта

· липса на зъбен емайл

· повредени тънки черва , което причинява чувствителност към лактоза

· симптоми, подобни на синдром на раздразнените черва

· Рак причиняващ увеличаване на тънките черва (аденокарцином) и риск от лимфоми


Безглутеновия режим помага за намаляване на болките при ендометриоза (заболяване на външната тъкан на матката)

Физически признаци :
·     бледост
·     подуване на бузите и корема (при бебетата най-често)
·     лош дъх, поради лошо усвояване на глутена
·     умора и липса на енергия
·     коремни болки
·     диария с малабсорбция като стеаторея (мазни изпражнения)
·     недохранване, загуба на тегло с забавен растеж (при деца и юноши)
·     нервност, променливо настроение (особено при юноши )
·     намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта (хипохолестеролемия)
·     хипопротеинемия (ниска концентрация на кръвен протеин) с хипоалбуминемия
·     дефицит на коагулационни фактори (фактори II, VII и X)
·     анемия, свързана с недостиг на желязо, фолиева киселина, витамин В12
·     неспособност да поемат въглехидрати, мазнини и витамини А, D , Е и К ;


Разбира се, това не означава, че всички случаи на депресия или автоимунни заболявания или някое от тези други проблеми са причинени от глутен във всеки един случеи - но затова е важно да се потърси първопричината, особенно при хроничните заболявания.

Еволюцията и мутацията в земеделието са отговорни за нарастващите случаи на нетолерантност и заболявания свързани с глутена.

В земеделието на западния човек е отдавна изоставено естественото употребление на култури в полза на интензивната експлоатация. В зависимост от региона и света в продължение на хиляди години, зърната са били на базата на нашата храна. Пшеница, ечемик, овес, ръж, ориз ... в див вид, показват много висока генетична променливост, но тя бързо била намалена до самоопрашване в областта на разсада, последвано от подбор на по добрите видове. В действителност, по време на римската епоха, култивирани видове проявяват по-голям капацитет да се слепват помежду си в тесто за хляб, качеството се дължи на наличието на по-голямо количество глутен и затова са предпочитани. С човешкия подбор на семена с по-висока доза глутен днешните сортове зърнени храни нямат вече нищо общо с първопредшествениците си.

За да разберете една от причините поради която все повече хора проявяват заболявания или странични ефекти след консумация на тестени изделия и промишлени стоки съдържащи брашна, ще ви разкажа накратко начина на производство на брашното. Тук обяснявам промишлените, стандартни методи на производителите на зърнени храни. Преди засяване на полето, то се обработва с пестицид. Зърната минават през 2 вида химическа обработка с препарати против гъби и мухъл. Естествено след като са складирани в неподходящи халета и в огромни промишлени количества, редно е да се погрижат за тяхната “годност”. След засяване, зърнените култури поемат между 2 и 6 пръскания с пестициди според годината. Стандартно-работещите агрономи научават още в университета че пръскането е наложително след всеки обилен дъжд. Оставям ви да си представите за какво става на въпрос с тези наводнения напоследък! Някои житни култури се обработват с хормони за да са с по къси стъбла което помагало да се избегне налягането на стъблата (особенно при лоши климатични условия)!!! Също така, нека не забравяме и изкуствените торове – около 240 кг азот, 100 кг фосфор и 100 кг калии на хектар (не се залъгвайте, тези съставки съвсем не са безобидни)! След реколтата, в складовете зърната са опушени с тетрахлорметан и въглероден бисулфид, и обляти с хлорпирифос-метил (chlopyriphos-mеthyl)... Това важи както за белия, така и за черния хляб!

Въпреки че селското стопанство позволи изхранването на човечеството (това подлежи на доказване!), това е цената, която плащаме: генезиса на нови заболявания, свързани с токсичния характер на глутен нетърпимостта, по-известно като целиакия. За да се разберат най-вредните последици от глутена, участието му в психични разстройства, трябва да се изследват нашите основни каталитични единици: ензимните системи.

Глутен-непоносимостта е довело до прекъсване на нашата ензимна система. Протеините от зърнените култури са, в действителност, не напълно смилаеми и вредят на здравето. Дори и най-добрият естествен хляб с брашно от органична пшеница, замесена с любов и гарантирано без химикали и консерванти, представлява опасна отрова за отслабения организъм.

Глутенът засяга и намалява производителността

Изследователите доказват че глутенът активира пероксизомен пролифератор рецептори (PPAR гама), които модулират активността на гените, контролират метаболизма на глюкозата и мастните киселини, водят до намаляване на инсулиновата чувствителност и насърчават съхранението на глюкозата като телесна мазнина.

Накратко казано – глутенът е основен фактор при диабета, инсулиновите зависимости и наднорменото тегло!



12 добри причини за да премахнете глутена от вашето хранене:

1.     Глутенът предизвиква възпаление в мозъка. Автоимунният отговор свързан с лошата асимилация на глутен от организма предизвиква възпаление на тъканите. Той разполага с тип плакети които противодействат в добрата комуникация между клетките на мозъка. Глутенът е толкова вредно за мозъка, че има поне един Формула 1 отбор, който забранява на пилотите си се консумират глутен.

2.     Глутаматът съдържащ се в глутена убива мозъчните клетки: глутаматът е възбуждащ токсин, което ще рече че има превъзбуждане на мозъчните клетки което ги поврежда и може дори да ги умъртви. Неговата връзка в мозъка се казва рецептор NMDA (N-Méthyl-D-Asparte). Свръх-възбуждането на този рецептор води до редица психиатрични отклонения.

3.     Поемането на глутен е свързано с аутизмът : отстраняването на глутена подобрява и отстранява състоянието на аутизъм. Това е и основния и най-важен фактор за подобряване на състоянието на пациентите. Повторното въвеждане на глутен (дори инцидентно ядене на парче торта на рожден ден) предизвиква поява на поведенчески промени, свързани с аутизъм.

4.     Глутенът е свързан с остеопороза и артрит: отстраняване на глутен облекчава незабавно болката, причинена от тези заболявания.

5.     Глутенът може да предизвика депресия: свързани с консумацията на глутен възпалителни реакции могат да доведат до симптоми на депресия. В този специфичен случай, подобряването на биологичните фактори е решаващо преди всякакъв вид психотерапия.

6.     Глутенът понижава активността на щитовидната жлеза показано е, че чувствителността към глутен ще се отрази отрицателно на щитовидната жлеза.

7.     Превенция на целиакия. Заболяването зависи от 3 фактора 1). генетична предразположеност, 2). Външен причинител от околната среда (като хирургия, прекомерен стрес, или вирус) и 3). консумация на храни, съдържащи глутен. С избягване на глутена, заболяванията не се проявяват.

8.     Глутенът влошава симптомите на менопаузата: всички медицински специалисти са съгласни че отстраняването на глутена значително намалява честотата и тежестта на симптомите на менопаузата (нощно изпотяване, главоболие, умора, горещи вълни и промени в настроението)

9.     Глутенът е свързан с по-бързо стареене: възпаления, причинени от съдържанието на глутен в пшеницатв ускорява образуването на бръчки (избягването и дава възможност на кожата да се възстанови по-бързо и по-добре) .

10.   Глутенът влошава симптомите на автоимунни заболявания: проучвания показват, че спирането на хранене с глутен намалява до голяма степен всички симптоми свързани с автоимунни заболявания.

11.   Глутенът разтваря зъбния емайл и причинява кариеси: глутен причинява по-голямо присъствие на зъбния кариес и ерозията на емайла.

12.   Глутенът има отрицателно въздействие върху телесния състав: премахването на глутена ще намали инсулина и нивото на кортизол (глутенът е мощен алерген). Комбинацията от тези два хормона предизвика затлъстяване.


ПРИМЕРИ

Отличен халф AS Saint- Етиен , Аржентинският футболист Алехандро Алонсо наскоро бе принуден да спре кариерата си заради неизлечима болест - анкилозиращ спондилит. Спондилитът е хроничен възпалителен артрит, който засяга главно гръбначния стълб (кръста), и тазовите стави. Това заболяване се развива с много болезнени кризи. С течение на времето, то причинява анкилоза (срастване) на гръбначния стълб. Това заболяване принуди също и тенисистката Татяна Головин да сложи край на кариерата си през 2009 година. Но стана ясно че глутенът е причинител на това заболяване, както и на други (ревматоиден артрит). Днес все повече и повече пациенти са съобщили за значително подобрение на здравето си с помощта на диета без глутен.

Наскоро едно проучване, проведено върху плъхове показва, че глутенът увеличава нивото на тумор-некротизиращ-фактор (TNF -алфа) и интерлевкин 6 и 10, което означава, че глутенът поставя животните в състояние на хронично възпаление. Той предразполага нараняванията на някои атлети в сухожилията и в ставите. Това е, което преживя Дана Волмър, американска плувекиня. След като спечели златен медал на 4 х 200 м свободен стил на Олимпийските игри в Атина (2004), тя продължи да живее между на ръба - докато не започва безглутенова диета през 2011 година. Когато след това тя се представя на олимпиадата в Лондон през 2012 г. , тя поставя световен рекорд на кроул, световен рекорд на 100 метра в 4 х сто метра и печели три златни медала .

Подобно на много други, Новак Джокович вижда рязкото подобрение на физическите си постижения с безглутеновата диета: по-добрият енергийен метаболизъм му позволява да усвои по-добре храната, за да осигури енергия си. Така, по време на Откритото първенство на Австралия през 2012 г. той спечели срещу Надал най-дългия финал в историята на Grand Slam ( 05:53 ).


Моят опит:

Информирайки се преди време точно по този въпрос, реших че е време и аз да видя разултатите. Трябва да знаете, че понеже факторите посочващи глутенова-непоносимост или известна доза нетолерантност не винаги се набиват на очи (на лекарите!), често първопричините на някои повтарящи се симптоми се търсят другаде. А когато става въпрос за по-“елементарни” оплаквания (пак в лекарските очи), често хората си заживяват с тях пиейки болкоуспокояващи, сънотворни, антидепресанти, хапчета за лесно храносмилане и прочие други дроги. Така че аз реших както винаги на своя глава, да получа необходимите ми доказателства лично!

Започнах (преди около 2 години) с отстраняване на всякакви видове теста и продукти в които има примеси с брашна. Учудващо е все пак как навсякъде ти бутат брашно, брашно, брашно! Тогава разбрах какъво е всекидневието на приятелки с медицински доказана целиякия.

Първоначално мислех да изкарам 2 седмици. Не ми се наложи да се мъча, стискам, потя. Разултатите знаех че няма да се появят веднага, организмът има нужда от време, независимо че не бях нито консуматор на хляб, нито на каквито и да било сладкиши. Знаех също така че при спирането на глутена, то трябва да е напълно! Тук не става на въпрос за количество, а за присъствие в организма. При консумацията на една единствена хапка хляб, на организмът ще му е необходим пак определен период от време за да се изчисти.

Това което лично мен ме шокира са резултатите и съм готова да свидетелствам под клетва пред когото и да било за това което сега ще напиша!

Първата ми констатация бе свързана с месечния ми цикъл (мъжете да не се червят, това са неща природни!). Случи се така, че се падна почти на края на периода който си бях определила като тестов. От малка страдах от убийствени болки, предменструални симптоми които седмица преди това караха всичко живо наоколо ми да се крие, умора, среднощни потения, въобще пълна програма... Кошмар, чак и аз не се понасях! Да не говорим че и първите 2 дена бях напълно неработоспособна.

Обаче, взе че ми дойде, без да разбера, без да ми се реве и най-важното – без да се гърча от болка! Естествено, пуста природа човешка, не можех да допусна че е толкова лесно, затова удължих тестовия период. Констатация на втория месец – пак така!

Междувременно кожата ми блесна. Имах една гънка която заплашваше да стане на бръчка – изчезна! Аз нищо не усетих първоначално, но близките ми казаха че съм станала “по-блага”. А повечето от тях дори и не знаеха за експеримента. Имах подуващи се крака със застрашителни сини вени (разрушителните последици на бременността) – край и на тях! Всякакви видове подувания изчезнаха като с магия. Постепенно цялата визия се промени. Това засега не знам дали е само от спирането на глутена, защото по същото време горе долу намалих драстично месото, а после приключих и с него, така че ефекта е 2 в 1. Но докато бях само на безглутенов режим забелязах и друго. Преди все към следобедните часове ми ставаше едно такова сънено, а понякога в 18 ч. след-работно ми идеше направо да се хвърля в леглото. Тази умора изчезна. Дните ми постепенно се изпълниха с енергия, много енергия. Преди ходех на спорт сутрин. Започнах да тичам и вечер. В началото (първата седмица преди да спра глутена) бях тичала 2/3 пъти – задъхвах се, имах тежест или в стомаха или болка встрани. След като спрях тестата, още на първото тичане видях промяна. По-голяма издържливост (не бях тренирала междувременно, преди беше мъка), повече лекота, никакви странични болки или задъхвания J J J жива благодат

Тази Коледа се подлъгах, казах си - от едно парче баница нищо няма да ми стане! Стана ми! След 2 дена (глутеновата зависимост не е внезапна, затова и трудно диагностицирана!) – рев (за нищо), свръх-чувствителност, раздразнителност... за мен диагнозата бе явна. Когато познаваме характера си и когато знаем как сме били през период от повече от година, други лутания и питания не са нужни.
По същия начин, преди време – цикъл с болки. От къде идва? Търся! И тогава разбрах – от една седмица всяка сутрин бях яла овесена каша с добавка вътре – просо!

Някои ме питат дали не ми се иска да си хапна понякога това или онова? Веднъж ми се прияде – прословутата баница. Видях резултата! После видях и какво последва и без да знам какво ям. В интерес на истината за мен това вече не е режим (така или иначе винаги съм била против тях), това е начин на живот. На нов живот! Предпочитам стотици пъти здравето и психическото си равновесие пред това 2 минутно отровно “удоволствие”.

Аз получих резултатите си и научих същевременно толкова много нови неща за тялото си, че още се дивя и броя бонусите. Единствено сега се затъжавам за една отдавнашна приятелка с шизофрения която натъпкаха догоре с хапове...
Всеки сам може да тества и провери до каква степен е зависим от страничните ефекти на глутена. Но дори и да не сте зависими, бих ви препоръчала силно да се насочите към био/ еко продукция - причините ви станаха ясни!


Щастлив ден


Смелата овца


5 коментара:

  1. Благодаря за статията. И аз донякъде съм така. От всичко четене по интернет за глутена и за подобните съставки съм стигнал до извода, че човек трябва да пробва, а не сляпо да се доверява на мантри и хранителни термини и имена, които всяка следваща година се увеличават и увеличават, то не е лош холестерол, добър, антиоксиданти, омега, и всякакви латински наименования на съединия и т.н. и прочие и прочие и в един момент се замислих "абе чакай бе, защо трябва толкова да се кьоря по разни опаковки какво съдържали и какво не съдържали, аз нямам ли глава на раменете си ??" Просто драстично намалих храните, които се продават в пвц опаковака и така и не ми се налага да чета какво съдържали. Състоянието на стомаха ми след консумация, той казва какво съдържат. Или се чувствам добре, или не. И така ЗАПОЧНАХ ДА МИСЛЯ, а не само безразборно да прехвърлям статии, с генерално написан тон. Просто си изградих принцип да търся максимално естествена храна с минимална преработка, ама ако ще да е в био мио опковка от таджикистан. Хляба за сега почти съм го отказал, отвреме на време някой лимецов с квас ям. Просто се научих че може да ям и без хляб и се чувствам добре. Не знам, дали е от прословутия глутен, но все пак в повечето хлябове не знаем точно какво се случва, след опичането им. Определено един топлиино обработен глутен с мая, консерванти и други състваки ще е много по-опасен от едно сварено жито да речем. Така че за мен хората, трябва да мислят и да усещат. Да се чистят и да си дадат сметка до колко са прострастени към някои храни и дали ядат, защото искат да им е вкусно и са изгубили всички останали удоволствия от живота или просто искат да ядат, за да имат енергия и да се чувставт добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, ама МНОГО се радвам на хора които са се научили да мислят! Благодаря за кометара. Тъкмо си мислех да пусна една "истина" - ако искате здравословен живот не яжте нищо от това което върви по рекламите!!! А за продуктите в опаковки също! БРАВО!!! може да се гордеете със себе си. Тялото ни е най-добрият ни съветник, а стомахът ни е вторият мозък. Сега като се замисля и аз, може би затова има толкова замъглени мозъци - стомасите им са пълни с помия. Колкото до глутенът - открих още нещо - има връзка между химията с която се поливат полетата и влиянието върху тялото. Пробвах пълнозърнест био хляб. Обикновенно ми се получават киселини, тежест и разни други симптоми към 2/3 дена след това. Обаче с "чистото" зърно - не! попаднах на статия обясняваща точно това - третираното жито и чувствителността към глутенът. Аз все пак си продължавам да го избягвам, но поне знам, че ако някой ден страшно ми се дояде препечена филийка - е няма да умра! :) :) :)
      Щастлив ден и продължавайте да се слушате

      Изтриване
  2. здравейте! търсех страничката ви във фб, но не намерих. Благодаря за статията, в моето семейство също се наложи да се промени хран.режим, но на мъжете в семейството купувам хляб от лимец, защото се препоръчва от западните лекари... Във вашия списък лимецът е на една от челните позиции по глутен. Какво е решението в случая, например за себе си успявам да си правя бухти-палачинки без глутен, но за мъжете, които имат нужда от повече храна все пак?

    линкове към съответните диети:
    http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/low-high.html

    http://www.gaps.me/preview/?page_id=28&lang=en

    ОтговорИзтриване
  3. надявах се че хляб от лимец е по приемлив, поне това чета по сайтове, а в вашия списък лимецът е на едно от челни места по глутен.. На мъжете им е доста сложно без хляб, какъв е изхода?
    съвремените диетолози като че ли не отричат лимеца..


    ОтговорИзтриване
  4. здравейте, нямам страничка във Фб, няма и да има. Тук е срещата! Иначе за решенията - има хиляди. Аз правя домашен хляб с три вида брашна - овесено, ориз и елда. Освен това за закуска редовно правя палачинки от елда (солен вариант, може и сладък), рецептата е елементарна - брашно от елда и вода; правят се на тиган, стават изключително хрупкави, ако им сложите и гарнитура докато се правят са направо чудесни; съществуват вече много книги за готвене без глутен; има един страхотен сутрешен сладкиш - направо от Англия - Flap Jack - пак елементарна рецепта - овес, мед, малко кафява захар и маргарин (масло или пък кокосово масло) - страхотно е... Иначе за лимецът нямам мнение, не аз съм правила изследванията. Аз лично не ям лимец. Специално за хлябовете има доста рецепти, потърсете, пробвайте, пък ако се наложи ще отделя време да пусня някоя и друга рецепта и тук

    ОтговорИзтриване