сряда, 25 февруари 2015 г.

Zero waste - Седмица 1

Стъпка първа – да убедя мъж и дете че каузата си струва и трябва да пробваме. След като сме изгледали заедно 2/3 клипа по въпроса или по скоро за да можем да си кажем че е възможно и че всеки може, изведнъж забелязвам че дългите дебати изобщо не са необходими. Всички сме съгласни по въпроса – трябва и има какво да се направи.
Изведнъж мъжът ми хуква в кухнята и опразва чекмеджетата...

- След като сме почнали, да е както трябва! Нека да пробваме една седмица само с най-необходимото!

В кухнята остават 4 вилици (не видя навреме последната), 4 лъжици, 2 ножа за рязане на продукти и 3 ножа за ядене, 4 чинии, 2 купи за салата... и да не продължавам по списък, но шкафовете се изпразниха набързо и цялата кухня “задиша”.
Всъщност идеята, още докато се “обучавахме” в начна на живот без пилеене и без боклуци, беше да се отървем първоначално от всичко излишно и второстепенно. Тоест един вид прочистване на къщата преди да я “научим” да живее по друг начин. И май това е засега най-трудната стъпка. Не говоря за раздялата с вещите, а за това “как да стане”. Също така идеята тук не е насилственото изоставяне на всякакъв комфорт, а по-скоро да изритаме от жилището си и съответно от мислите си и действията си всичко ненужно. Стигаме до заключението че по-малко посуда = по-малко миене = по-малко препарати = по-малко прекарано време над мивката. По същия начин стои въпроса и с дрехите, мебелите и всички други джунджурии из апартамента.
От години уж все празня я гардероб, я маза, я някоя друга стая или шкаф пълни до припадък... и независимо от всичките ни местения по света и у нас, което ни кара всеки път да изпразвме всичко, се оказва че пустите мебели са вечно претъпкани. Аман! Стоп! Не издържам вече! Сядам и правя списък, най-вече за собствена самооценка след свършената работа, а и за да имам къде да отмятам видимо направеното.

Ето и списъка:
Стаи
                      изпразване на гардеробите до абсолютния минимум (и понеже си дадохме тестов период от 1 месец, решавам да следвам примера на Беа, пък сабя ще покаже)
                      същият принцип се прилага и за аксесоари – колани (чак се чудя защо ли са ми 14????), обувки, чанти, бижута (имам като за 2 живота - ужас)
                      в детската – вече бях раздала всички малки дрехи, но оставаха сума ти играчки. Мисията не беше невъзможна, но с повишена трудност
Хол
-       премахване на всички вещи не служещи за нищо и на никого
-       преглед и разбор на всички толкова “скъпоценни” книги и списания
-       понеже и бюрото е в хола – изриване на всичко което седи там или около поради причината че “то не се знае”
Кухня
-       премахване на всички найлонови торбички
-       премахване на всякакви целуфанови опаковки, кофички, пликчета и въобще излишни не разграждащи се опаковки
Баня
-       същото с опаковките като в кухнята
-       край на гел душовете, шампоаните (те и без това са опасни, ще напиша статия по въпроса), пастите (особенно тези с флуор са силно вредни) и пластмасовите четки за зъби
-       край на перилния препарат в пластмасови бидони
-       край на токсичните препарати за почистване

Равносметка от седмицата:
Сега като си препрочитам списъка по горе чак се запитвам – абе на тая нещо да не я е блъснало? За щастие, пътя го тръгнахме и го извървяваме без много много да си задаваме въпроси.
За стаите беше лесно. Мъжът ми, естествено, беше безкрайно щастлив. Той който от години ме виждаше как се местя от къща в къща с двата си претъпкани до гърч гардероба, сега за един ден присъства на основно “изриване с булдозер”. Оставих в шкафа точно същите неща като на снимката с гардеробните наличности на Беа. 
Това не е примерно съчетаване на дрехи, 
а съдържанието на целия й гардероб
Останалото го почнах по схемата – всичко не слагано от година изчезва. Тези който слагам, но не са имали късмета да са в шкафа защото не им е сезон или защото ги имам в 2, 3 или повече броя, отиват в кашона. Те са резерва за замяна на износените от шкафа (тук предвиждам тестов период за повече от месец, поне година). Естествено всички парцалки който пазех с тайната мисъл да преправя някой ден, също изчезват, независимо от неописуемите ми шивачески и творчески таланти. Купчината “изчезващи” се превръща в 3 по-малки – за даване, за продаване и за хвърляне. Тук е излишно да говоря за гардеробите на мъжете. Единствената разлика е че износените тениски се превърнаха в парцали за пода – така се спазват поне 3 принципа на живота без пилеене – отказване да се купуват “мопове”, “стирки” и пр. глупости; повторната употреба и превръщането на едно нещо в друго...
В холът мисията също мина безболезнено. Още преди години бях забранила на всякакви “добронамерени” близки и познати да ми носят “спомени” от където и да било, освен това тези дрънкулки не са наши спомени. Но въпреки това “събирачки на прах”, както аз ги наричам, винаги има. Просто извадих още един кашон и безмилостно напъхах всичко вътре. По нататък ще обясня къде отиват кашоните. Във всеки случай не в мазата – и там няма място.
За кухнята - първата стъпка бе направена, но тук най-трудното е постоянството и изкушението. Напомням че целта е не само да се махне ненужното, а да се живее правейки възможно най-малко боклук. Уших набързо торбички от един стар чаршаф. Отне ми точно 10 мин за 3 торбички. Те щяха да ми служат за картофите, морковите и ябълките или други подобни.  Но поглеждайки в хладилника се сепнах – млякото, кисело и прясно са в пластмасови опаковки, сирената са в целуфани и пр... Единствено решение – на пазар. Е като за първи път ни се наложи лек размисъл, но общо взето резултата е следния: за зеленчуците и плодовете откзавахме найлоновите торбички и след претегляне на кантара продавачите ги изсипваха директно в торбите ни. Както се казва, срам не срам, но човек когато иска – може. Освен това не вярвам в правните приказки без действия. Всеки може да лепи постове на Фейсбук стената си. Аз изтрих профила си миналата година и започнах да действам в реалния живот. Май от там се почна тази история с прочистването.
Така, обаче за рибата се оказа леко по-сложно. Тук признавам си, наложи се торбичка. За другия път ще си предвидя кутия от в къщи. Сиренето го взехме от щанда на една мандра и само увито в хартия и пъхнато в пазарската чанта върху салатата. Яйцата също взехме от производител и в картонена опаковка, която в последствие ще използвам за правене на разсади. Все пак скоро е март и имам ена мини градинка в която реших тази година да сложа няколко салатки.
За останалите покупки ще опиша подробно в следващият епизод.
Решението за банята и препаратите беше следното – употребяваме до край всичко налично и след това следваме примера на другите “чисти”. В интерес на истината бях купила вече сапун на кило заради токсичните химии в гел душовете и шампоаните. Колкото до пастата за зъби – бяхме минали вече на био вариант (без флуор, но все още в пластмасова тубичка) и тъкмо бяхме почнали да изпробваме клончетата арак (за това в отделна статия). Колкото до почистващите препарати – имах разни химични бутилки заседнали по скрити шкафове, но от известен период от време се справях само със сода бикарбонат и бял оцет.

До края на семицата след усилено и целенасочено изравяне на години боклук, сортиране, пренареждане и разпределяне по кофи, се оказа че когато си мислиш че няма, то пак има. Но за това – в седмица 2...

Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар