петък, 10 април 2015 г.

Семената които лекуват всички болести освен смъртта...

Резене, Челебитка, Момини мигли, нигела, не познавам другите имена на това растение на български, но това което вече знам със сигурност е че то ще бъде на почетно място в двора ми!



Резенето (Nigelle Sativa) е познато от векове, бабите ни му се радват в градинките си, но чак сега се присетихме че то не само било хубаво но и полезно.
Няма да натяквам за познанията които сме изгубили тичайки към “модерното”, но едно време здравето е растяло в градините и полетата...

Дочух въпрос защо пиша всичко, особенно такива ценни информации? Сега ще и кажа защо – именно защото информацията е ценна, именно защото всички трябва да я знаят и защото съм дълбоко убедена че за здравето не трябва да се плаща, не повече отколкото за любовта, нито за щастието, или за вярата...

Сега за цветето:
Учените които са си напраили труда отново да погледнат надолу (защото свойствата на резенето не са току що открити, те са пре-открити) казват че семената на резенето съдържат всички необходими и най-ползотворни елементи въобще някога откривани където и да било. Те повишават нивото на Глутатион – основният антиоксидант в тялото, тоест – майката на всички антиоксиданти.

Ето списък от 49-те болести които растението лекува или подобрява значително състоянието:

      1.    Рак
2.    Артрит
3.    СПИН
4.    Алергии
5.    Възпаления
6.    Ставни болки
7.    Мускулни болки
8.    Болки в крайниците
9.    Болки в гърба
10. Бронхит
11. Запушване на носа
12. Настинка
13. Кашлица
14. Грип
15. Бронхопневмония
16. Оплешивяване
17. Чупливи коси
18. Хемороиди
19. Сърбежи
20. Екзема
21. Всякакви видове болки
22. Възпаление на гърлото
23. Главоболие
24. Мигрена
25. Запек
26. Диария
27. Инфекции
28. Отит
29. Възпаление на венците
30. Кървене на венците
31. Газове
32. Възпаление на пикочния мехур
33. Диабет
34. Загуба на тегло
35. Тумори
36. Кръвно налягане
37. Холестерол
38. Отслабен имунитет
39. Стомашни киселини
40. Ревматизми
41. Загуба на паметта
42. Чревни паразити
43. Безсъние
44. Напрежение и депресия
45. Липса на концентрация
46. Астма
47. Сенна болест
48. Зъбобол
49. Полова слабост

Хора използвали вече семената (а сега и учените) потвърждават че резенето значително увеличава шансовете за излекуване от най-често срещаните болести.
Питате се как е възможно да лекува толкова много и различни заболявания и инфекции? Защото всъщност по горния списък не е пълен. Начинът на действие на черните семенца е прост – те заздравяват имунитета. Колкото по-силен е имунитетът ни, толкова повече организмът ни е способен да се бори ефикасно срещу болестите и да поддържа тялото ни в идеално състояние.
Резенето за лечение може да бъде намерено в различни видове – семена, масло, желирани хапчета, кремове, чайове.

Ако прочетеното ви стъписва, четете по-надолу, няма да сте разочаровани:



Лечебни свойства на резенето:

Вътрешно ползване:

Отлична хранителна добавка,  която регулира вътрешния баланс. Изключително много лечебни свойства: храносмилане, слабително, стимулиращо, антиоксидантно, стимулира притока на кърма при жените, аналгитично, антиалергично. Стимулира имунната система, разбива вредния холестерол и премахва високото кръвно налягане. Редовната консумация на черния кимион (така наричат семената от резене) намалява захарта в тялото и устойчивостта на инсулин, което на своя страна е ефикасно лечение за диабета от тип 2.

Външно ползване:

Противовъзпалително и успокояващо действие при употреба на масло от резене. Намалява главоболието, виенето на свят, ставните болки чрез локално действие с масажи. С жабуркане се лекуват настинки и зъбобол. С мазане – кожни проблеми: псориазис, акне, екзема, изгаряния. Също така подобрява тенът и съншният вид на кожата.

Основни терапевтизни индикации:
Противовъзпалителното действие на резенето помага за лечение на проблеми свързани с дихателните пътища, жлъчката и пикочния мехур. Дрениращият ефект на растението спомага за изхвърлянето на токсините от тялото, от червата и дробовете. По този начин се подсилват дихателните пътища срещу всички видове външни разнители и инфекции.

Други доказани действия:

Резенето съдържа множеств натурални съставки (витамини, ензими, олиго-елементи от които омега-3 и омега-6), чиито ползи са широко доказани от науката от повече от 40 години. В участие с други микроелементи тези вещества способстват за подобряване на имунната система и предпазват от инфекции и алергии. Маслото от резене е и добавка препоръчвана за набавяне на енергия при сезонните смени (за пролетна умора например). Едно двуседмично лечение два пъти годишно подсилва имунитета и подобрява общото състояние.
История за ползването на резенето в природните лечения:

Лечебните свойства както казах са познати от много отдавна. Най- старите познати сведения датират още от епохата на древен Египет. Така например на гроба на Тутанкамон са открити следи от масло от резене. На арабски растението е наричано Habbatul baraka което ще рече « благословени семена».  Резенето е срещано в традиционните лечения от Близкия Изток, Африка и Азия, където то е използвано заради изключителните си лечебни свойства при много патологии, записани в аналите на био-медицинските речници.  От 1964 до сега, повече от 450 научни изследвания споменават растението. Така да се каже съвременната медицина вече е приела положителните му качества.


Използвани части:
Във фито-терапията – семената. Маслото е получавано от смилане на семената. 

Активни съставки:

Протеини, липиди,  въглехидрати, аминокиселини и вторични метаболити, които са известни за тяхната фармакологична активност. Всъщност, семената от черен кимион (резене) имат високо съдържание на тимохинон, тимоходрокинон, дитимокинон, тимол и омега-3 и омега-6.

Освен всичко друго, семената на резенето се отличават с високо съдържание на калий и на фосфор, цинк и желязо. Нивата на витамини от група В са също са интересни, особено витамин B1 (с 100% от Препоръчителния Дневен Прием), витамин B3 (28% от ПДП) и витамин B6 (15% от ПДП). Всичко това потвърждава и употребата му като хрнителна добавка.

Използване и дозировка:

Дозировка:
Най-често срещаната форма на билково лекарство е Nigella (лат. название) масло, извлечено от семената му. Но има и капсули, които се използват като хранителни добавки.
- За възрастни: вземат се 1-3 чаени лъжички, чист или с мед, мляко или друга храна по време на хранене или 1 супена лъжица, преди лягане, за лечение от три месеца.
- За дете под 12 години, половин чаена лъжичка на ден е достатъчно, докато едно дете над 12-годишна възраст може да приема по 1 чаена лъжичка дневно.
- Добре е да се знае, че резенето може да бъде смесено с плодов сок, мляко, вода, зехтин, и т.н. Например, може да се яде смес от една супена лъжица етерично масло от черен кимион с кисело мляко, за да се успокои диария.
- Външно, черен кимион масло се използва като цяло чисто (без смески), локално няколко пъти на ден. Също така е възможно да се смеси с козметика. Масло от черен кимион може да се добави към вряща вода, преди да се прават инхалации. Натрошени семена могат да бъдат използвани в лапи за лечение на някои кожни проблеми.

Внимание, да не се използва в големи дозировки. Резенето може да бъде леко токсично!

Контра индикации: няма
Нежелани ефекти: няма
Нежелани взаимодействия с други растения: няма
Нежелани взаимодействия с лекарства: няма
Лекарско мнение: само позитивни ефекти

Полезно и красиво, само както природата го може! 
За да се стигне и още по-нагоре...Отгледайте си в къщи :)


Намерете семена и хвърляйте смело на слънчеви места, директно, без разсаждане, след като периодите на нощните ниски температури са свършили (тоест след средата на май) или към септември. Гледайте да оставяте място около 15-20 см, за да диша, растението става доста кичесто. Не са нужни особенни грижи, но не обича и вмешателства.


Успех!


Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар