събота, 1 август 2015 г.

Неподозирани полезни и ядливи – тлъстига


При да мина към съществото на темата - може би ще ви се стори странно, че в този блог засягам подобни сюжети (особенно с рецепти) - всъщност, всичко си е на мястото и то където трябва. Вече ни е ясно, че проблем в обществото, социалната система, финансовият свят, въобще Земята има и то не малък. Знаците сочещи изходът зачестяват с всеки изминал ден.
Докато преди разни сървайвърски техники ми се струваха изкопани от паралелния свят на американски хаховци, сега без да съм алармист виждам, че пътят ни е назад към природата. Без особенно голям риск в прогнозата мога отсега да ви кажа, че краят на парите е близък, сривът в социалните опори и световна система - сигурен, тоталното обръщане на познатият ви свят - неизбежно. Отказвам да публикувам само негативности и сигнални червени лампички къде какво лошо се случва - то така или иначе е навсякъде. Затова решавам да пускам и всички възможни алтернативи можещи да бъдат полезни в утрешния свят. Хората са зависими от технологийте, забравяйки древни умения и мъдрости. Но знанието е това което би спасило съвсем скоро много от нас. Човек се учи цял живот (или поне умните хора - те затова са умни :) ) Затова - ето ви оръжията, научете се да стреляте... Успех!


Рода на тлъстигите е широк и разнообразен, но в тях се намира и това малко и често тъпкано растенийце, пълзящо по селските дворове и считано за плевел. Някои го наричат още тученица, латинското му название е Portulaca oleracea L.
Наскоро го преоткрих ... в чинията си. Да, то не само се яде, а е и невероятно полезно за здравето:
В китайската медицина това растение е наричано “билка на дълголетието”. То прочиства организмът от отровите, регулира функциите на организма и лекува около тридесетина болести, който можете да видите тук –

Във Франция това растение е познато като древно египетски лек, използван и в Индия и
Персия от над 2000 години п. н. е., като след това се е разпространил и в азиатския континент.
Тлъстигата съдържа повече Омега 3 (алфа-линоленова киселина) от всички рибни масла, а и вкусът й е къде по приятен. Тя съдържа също така големи количества витамин В и С, също така е позната на медицината като растение намаляващо рисковете от сърдечни и коронарни заболявания. Други натурални бонуси са нивата на витамин К, намаляващи кръвното налягане и контролиращи кръвопотока особенно ако имаме навика да консумираме големи количества сол. Тлъстигата снабдява необходимите количества желязо за оросяването на тъканите.
Някои медици сматат, че в тлъстигата се крие една от тайните на критският режим. Това растение е силно присъстващо по земите на остров Крит, както и в местните рецепти, а жителите му са обект на наблюдения заради дълголетието си, свежата им кожа и липсата на артериални и кардио-заболявания.


Това са само част от полезните свойства на този “бурен”, но в интерес на истината тях ги открих след като се пристрастих към салатите с тлъстига. Тя има много приятен леко кисел вкус, с хрупкави месести листа и дръжки (дръжките също се консумират). 

От къде да си набавим:
По лесно от това няма – почти във всички добре поддържани селски градини, тя си расте на воля. Ако все пак нямате под ръка за редовна употреба, посадете си. Тя не е капризна, лесно се хваща дори от стрък и расте и на тераси в саксия. За зимата може дори да си я отглеждате вътре и да си я пасете когато ви душа иска.


В кухнята:
За да се възползвате от полезните качества не е необходимо да я правите на чай или отвари. Една обиколка в градината, леко замиване под чешмата (ако не сте пръскали) и може направо да си я хрупкате така.
Но ако искате и цялото ви семейство да се възползва от този природен цяр, ето ви няколко свежи летни рецепти:

Средиземноморская салата с домати и маслини

Нарязвате доматите на големи кръгчета (може да пробвате и на кубчета и след това да объркате всичко в голяма купа), отгоре слагате една шепа прясно откъсната тлъстига, накълцан червен лук, черни маслини и зехтин. Насладата е неописуема!







Селска салата с картофи, яйца и тлъстига

Необходими са ви сварени картофи, сварени яйца, шепа прясна тластига. Обърквате всичко в купа, а отгоре добавяте домашно направен винегрет с лъжичка дижонска горчица, 3 с.л. ябълков оцет, ½ ч.ч. олио, сол на вкус. Киселичкия вкус на тлъстигата придава свежест на картофите, което е още по приятно в топлите летни дни. Да ви е вкусно!


Тлъстига за мезеРецептата е елементарна – приготвя се като салата Снежанка. Може и без орехи, а може и със слънчогледови семки.
 



Приятна крем супа от тлъстига
За рецептата ще ви е нужно по голямо количество: 300 гр. Тлъстига
1 стрък целина
1 глава лук
2 малки картофа
1 корен от магданоз (ако нямате под ръка, заменете с морков)
Лука се запържва. Картофите, стръка целина и коренът от магданоз, нарязани на кубчета се добавят и задушават леко. Добавя се литър вода. ври докато картофите омекнат напълно. Тлъстигата се добавя. Супата се оставя на огъня за още 5 минути и се сваля. Опитвате, добавяте сол ако е нужно и пасирате. Може да се консумира и топла и студена! Bon appetit!


Както виждате, не е нужно да имате кой знае какви кулинарни умения и дарби. Тлъстигата не изисква нищо, може да я прибавяте навсякъде където пожелаете без ограничения. Тези няколко прости рецепти са само насоки, за да можете да се възползвате пълноценно и с удоволствие на полезните свойства на това растение. Природата ни е дала всичко необходимо за да бъдем здрави и щастливи. От нас зависи да живеем в хармония с нея!

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар