петък, 22 май 2015 г.

Шистова газ – дали България сгреши?



Не знам просто от къде да почна... Докато в България разни вечно ненаимали се реват, че заради “разни природозащитници”, тюх ни се размина копането на шистова газ, в останалия свят хората плачат скрити (защото медиите отказват да ги покажат, току виж се уплашим) от последствията.

Задайте си първо въпроса дали наистина е толкова доходоносно добиването на шистова газ?
Нека направим малко сравнение. Ако за добиването на един барел петрол в добър кладенец се изисква разход на енергия, равна на 1 до 5 барела (тази пропорция вече наразтна до 10-20), и с времето и дълбочината кладенеца е или с постоянен поток или дори нарастващ за известен период от време. То за добива на един барел шистова газ, съотношението е 1:100, като кладенеца почти незабавно се изпразва. Именно поради тази причина, само за 2014 в САЩ се издаваха над 300 разрешителни за пробив на месец.


Погледнете само на какво прилича едно находище на шистов газ.






Всяко едно петно на снимката е кладенец. Много мечтатели (лакоми шарани) си мислят, че всичко се свежда до една дупка и толкоз. Но, нещата са малко по сложни. Както казах, или по скоро както вече си е доказано, след копката, така наречения кладенец е доходоносен веднага и максимум до година. След това, трябва да се копае отново и отново, и отново. И понеже за да бъде пуснат в експлоатация подобен вид съоръжения са необходими (много) средства. Компаниите вземат кредити за който предварително спекулират с добива и цената на горивото, които пък от своя страна зависят от качеството на газта. Това качество, не само че не е добро, добивите имат нужда от промиване, рафиниране и обогатяване. От там идва и голяма част от ниското процентно съотношение добив/печалба за което споменах по горе. 
Спекулациите от своя страна също оскъпяват крайния продукт и в крайна сметка единствения печелифш накрая пак излиза банката. Да не говорим пък, че точно тези басирания с цените сна полезните изкопаеми (не само) са в базата на спекулативните мехури които при пукането си причиняват финансови кризи.
Друго нещо което трябва да бъде взето под внимание, е че тези кладенци имат огромна нужда от обслужване. Погледнете пак снимката – всяка една от тези дупки бива посещавана над 200 пъти от тежкотоварни камиони за товаро/разтоварителната дейност и поддръжка.

Дотук приключихме съвсем накратко само с техническата и финансова част.

Сега ще ви покажа до какво води шистовия добив.

Шистов гейзер - красота, направо прекрасни опции за живот и еко туризъм :)

Двете по мътни петна отпред са бълбукащи течове на газ. В дъното се вижда големината не гейзерите.
Естествено никой от жителите няма да бъде нито обезпечен, още по-малко чут. Един баща загубил детето си при катастрофата бил заплашен и изселен. Хората ги е страх да подадат публична жалба. 

Никой не говори за Албания! Защо? Струва ми се че темата е свързана с игри на интереси, жестока корупция и масово затваряне на усти. При все това Албания е съседка, а в България никой не знае, че някогашните албански главорези сега не доживяват и до 25 години.
Мога единствено да се радвам че има все повече смели млади (и стари) хора, за да търсят, снимат, показват. Без техните действия мултинационалните компании в ръка за ръка с “редовните” новини можеха да продължават да ни дезинформират до безкрай.
Тук говоря за двама белгийски студенти, отишли на място в Албания за да снимат последствията от хидравличната фракция при извличането на шистов газ.
Историята е потресаваща и ужасна. Сигурна съм че и тези хора са очаквали да станат по-богати...
От 2004 в южната част на Албания, една канадска петролна компания си експлоатира тамошните залежи и прави каквото си иска, безнаказано, със съучастието на червиви политици.
Фактите са следните – две огромни експлозии с газ, токсични вещества употребявани при фрактурацията на почвата, гейзери с кал, газове, разрушени къщи, заразена вода. Това засяга и подпочвените води, който с изтичането си през направените кладенци причиняват нечували наводнения и 3500 души са езакуирани. Къде, как и в какви условия никой не знае. Къщите им са необитаеми.
В областта има рязко покачване на заболяванията. Има случаи на тежки дихателни проблеми. Двамата студенти са срешнали момче на 14 години с атрофирал ляв дроб на 70%. И тази болес му е по рождение заради силно наситения с газ и токсични изпарения въздух.
Питейната вода е напълно заразена, заради взаимодействието на пробивите и подпочвените водни канали.
"стандартна" технология на добив
При извличането на шистова газ, за да може помпата да навлиза все по-дълбоко (шистовата газ винаги е особенно на дълбоко, от там и другата част от оскъпяването), с пробивните машини се вкарват огромни количества вода и химикали. На първо място това създава подпочвено налягане, което се опитва да намери естествен път за изпускане на напрежението. Това става с пропукване на почвата, навлизане в подпочвените пролуки, водни потоци, създаване на гейзери,

пробиви в системата и така нататък.

Това е само част от първичните последици. На терена преди това е било наложено масово обезлесяване. След това нищо повече не пониква. В световен мащаб хиляди акри земя биват превръщани в пустиня, безвъзвратно! В албанския град Фрет, никой вече не може да отглежда градинки. Всичко мре.

В Щатите заради масивните пробиви, честотата на земетресенията е зачестила драстично. В щати където на месец се усеща не повече от едно земетресение с магнитуд под 3. В момента има поне по две на ден, в някои от случаите с магнитуди над 3, като това от миналата седмица например, 3,4 по Рихтер, в щата Оклахома. Или това от 22 януари, с магнитуд 4,4 във Фокс Крийк.
Друг е въпроса, че на места, за няма и година експлоатация, в почвата са инжектирани над 9000 л. вода, необходими за пробивите. Представете си това в България...по пролетно/есенно време когато вали... После си представете това по лятно време, когато ви спрат водата за икономия и я прехвърлят по маркуча към кладенците...

Още няколко “новинки” с мирис на газ – две земетресения в Англия (април и май, 2011) в Блакпул, област Ланкшайр (Lancashire). Докато в това време в Германия пият вода с бензен и живак. Естествено Ексон (експлоатиращата компания не се чувстват засегнати) - видеото е на немски. 




В САЩ с течащата вода човек може или да си изгори езика, или да си опържи яйце, заради метана в нея – по избор. Превод не е необходим!



В Пенсилвания хората вече носят името “прокълнатите”. Случаите на респираторни и белодробни проблеми са ежедневие. Хората се оплакват от червени болезнени петна, непрекъснати мигрени, астми. Има рязко увеличаване на раковите заболявание. Водата (както при всеки един кладенец) е сива и наситена на силиций, арсеник, радий...
 
Рей Кембъл показва тубите с вода от домашната чешма
На листа отгоре пише: "Не пийте тази вода"
Мисля че знам защо! 
В никой от районите където е имало пробиви, никой не е забогатял. Къщите се празнят или заради случайте на смърт или защото родителите принуждават децата си да напускат родните домове възможно най-скоро, както е в Албания. След това нищо там не е продаваемо, нито земя, нито къща...

Има навсякъде и стачки и манифестации. А от другата страна има лъжи, корупция, заплахи...

Сега се чудите за България?
В момента САЩ разгъват всичките си стратегически таланти за да сринат Европа на колене, вярвайки (или поне карайки ни да вярваме), че ще си добавят шистова газ само родно производство. Истината е че сега има огромни натиски от страна на Брюксел, където за интересите на компаниите следят една камара лобиисти (1).
Погледнете схемата на действие и представителите които решават за добива или не на шистовия газ.

Комисия решаваща бъдещето на шистовите пробиви в Европа:
в зелено - цивилни фирми, в тъмно синьо - фирми с връзки в добива на шистов газ;
в светло синьо - Европейска комисия; оранжево - други


В Европа има три групи страни – с газ и с разрешение, без газ, и с газ и вето. Към последнат група спадат принципно три страни – Румъния, България и Франция. В Румъния наскоро разбрах че започват пробиви. И дори и да не става въпрос за “химически” хидравлични разбивания, май ще е добре да стоим настрана. Във Франция от известно време има натиски в различни региони. Преди години откриха в района на Женевското еверо, което е на границата между Франция и Швейцария. Бях жив свидетел на последниите две години “битки”. За щастие Швейцария наложи мораториум, въпреки натиска на лобитата и “купените” общински глави от френска страна.
 
Няма съмнение, този гейзер е по-готин от албанския!
Иска ми се сега да сложа огромна точка на думата еколог. Това е перверзия на езика!
Като здравомислещ човек, ако реша да не си сипя арсеник в супата/салатата, никой няма да ме нарече – еколог. Защо тогава вечно ги има тия разделения на еколози и материалисти. Съвсем е просто – или сте идиот на когото му се мре, или не! Точка!

България е само шепа земя с половин шепа хора. Която на всичкото отгоре страда от наводнения, суша, и се намира наполовината в земетръсна зона. Смятате ли че това е въпрос за еколози и природозащитници или не? Доколкото ми е известно човека живее В природата, а не реещ се в космоса. От тук изниква въпроса кой не е природозащитник? Ами този който иска доброволно да си среже клона под краката за да спечели ... незнайно какво....


Предайте тази статия по нататък, за да не си задаваме вече въпроси свързани с кой какво ще спечели/загуби, а за да мислим заедно за бъдещето. Говорете около себе си, дискутирайте, убеждавайте, защото лобитата са силни, а петрола на привършване. Истината е в чистата свободна енергия. И да, тя съществува. Но това засега ще оставя за посветени.

(1). Лоби/лобиист – организирана структура (жива мафия) целяща защитата на дадена група индивиди/компании чрез репресивни методи, натиски, трафик на влияние. Лобитата, представлявани от лобиисти са основните действащии лица в Брюксел, тоест в Европейския парламент. Поради натрупването на мандати на преуморените депутати избранници, от големите мултинационални компании щедро им предоставят заместници – лобиисти.


Щастлив ден

Смелата овца















Няма коментари:

Публикуване на коментар