събота, 23 май 2015 г.

Аз съм против авторското право и правата над интелектуалната собственост

Авторското право и правата над интелектуалната собственост не винаги са съществували, дори напротив, те са по-скоро нови в историята на човечеството. И за щастие това не е било така преди още няколко стотин години, защото по друг начин древните учения и следите от миналото ни, които са копия на копия на копия на книги или свитъци, просто не биха имали въчможността да оцелеят до днес. Всичкото това знание би изчезнало от лицето на Земята, ако всеки път, когато някой е искал да го копира е трябвало да поиска разрешение за възпроизвеждане или да плаща никакви права.


Слагам линкове към източниците на моите статии за да дам възможност на търсещите истината да могат да се доберат до първоизточника който публикувам, но също така и за да доставя удоволствие и да благодаря на авторите на оригинала, но в никакъв случай не слагам линковете за да се подложа на човешките права на интелектуална собственост.

Аз не се чувствам длъжен да поставам тези връзки към източниците, правя го в услуга и задоволство на читателя. 

Напълно ми е безразлично дали някой ще копира моите статии или снимки понякога създадени от мен, без да отбележи източника. Аз съм щастлив от момента в който мислите ми са споделени на голям брой хора.

Поради тази причина избрах интернет, а не някое платено книжно издание. Целта е да се достигне до широка публика, бързо и с безплатно съдържание.

Правото на интелектуална собственост е измислено от и за големите фирми.

Както винаги големите фирми които финансират политиците са ги помолили в замяна да прокарат закони забраняващи на който и да било да копира идеи, концепции, планове на изработване. Това нещо е видимо в бюрата по патентоване. После това е разширило действието си и до книги, снимки, видео материали, програми...и това води като последствиа оскъпяването на цените дължащи се на липсата на конкуренция на малките фирми (или на големи) които нямат правото да вземат добрите идеи за да ги подобрят и да ги направят по-евтини.

И тези които страдат от тази липса на споделяне са робите (малките хора/фирми).

Вселенските закони срещу тези на Човека

Вселената си има закони и по-добре за нас е да ги следваме.
Това са законите на равновесието, единството в разнообразието, сътрудничеството и споделянето на информацията (светлината).
Човешките закони са противоположни
Неуравновесеност, независимост/ разкъсване, конкуренция и задържане на информацията с цел власт (тъмнина).

Съжелявам за тези които продължават да не разбират, понеже те все още се движат по старата низша парадигма базирана на материалното, но предпочитам да следвам по-скоро законите на Вселената, отколкото тези на Човеците. 


Дали родителите имат права над генетичния код на децата си?

А дали фотографът притежава правата над природата която снима или на светлината на слънцето което му позволява да направи снимката си?

Има само един единствен оригинален автор в Мултиверът (съвкупността от светове/вселени) и той е Цялото (което някои наричат Бог) и той не иска нищо, той ни дава създанието си което просто е подписал със съвършенство. Ние само възпроизвеждаме на основата на това което ни е ДАДЕНО БЕЗПЛАТНО от Бог.

Със законите за интелектуална собственост светът се прекатури в ерата на лудостта и това се превъплащава във фирми като Монсанто които лицензират живата природа до степен в която жени, деца и мъже не могат да се изхранват без да плащат за посевите си и химичните инсектициди които убиват земите ни.

Изкуството и знанието трябва да са достъпни и безплатни за всички.

Когато бях дете и отивахме да си купим някоя видео касета или диск, можехме да го дадем на заем на приятели и това беше легално. Дори ожеше да си правим частни копия.
Днес ако си купя DVD, дори нямам правото да си направя едно копие за себе си и когато си заплатя mp3 музика през интернет, нямам правото да я споделя с приятел!
За 20 години с наплива на цифровите потоци и носители, законите станаха още по строги.

Това което е добродетел (споделянето) стана нелегално, криминално!
Робите трябва да плащат. Богатите трябва да стават още по-богати.

Нека подчертаем и ужасяващото задържане на информации които биха освободили човечеството, тези на лицензите за свободна енергия изкупени от петролените компании. От повече от 100 години трябваше вече да сме загърбили петрола благодарение на изобретенията на Никола Тесла, всички тези патенти са скрити и законът забранява на който и да било да ги види. Все още ли намирате за нормално да ПРИТЕЖАВАШ информация, право над идея, изобретение?

Представете си светът без нито един закон за интелектуално право!

Някои не си дават сметка какъв бич са авторските права и стигат дори до защитаване на закони които облагодетелстват мултинационалните компании. Те защитават една болна система.

Независимо от това дали човешките закони ще ме оправдаят или оклеветят, аз знам че законът на Вселената е този на споделянето, на дарът, на безплатността и този закон ще бъде и моят завинаги."

..........................

Благодаря на Лоран че предаде с неговата ръка, моите мисли

Ако бях седнала да напиша това, то щеше да звучи по същия начин и със същата убеденост.
Уморих се от хора които мислят че трябва всичко да се плаща и че всяко нещо трябва де е с пари. Не, не е така. Спрях да вярвам в тези материалистични притчи. Когато давам съвети, помощ, знания на някого, за мен винаги е било удоволствие и хората които са идвали с молба при мен го знаят.
До едно време мислех, че аз не съм наред, че само аз не искам да ми се заплаща за услуги, тичания, знания... После разбрах че е аз, светът не е наред. Ние сме програмирани до мозъка на костите си да мислим че всичко ни принадлежи и че човекът е последното звено на хранителната верига, царят на живата природа...


Малка историческа вметка:

Когато Никола Тесла създава енергийната си кула Уарденклиф, това е с намерението след тестовете да създаде световна мрежа от такива кули и да доставя безплатно електричество до домовете на всеки един човек по света. Когато тогавашния му спонсор –Дж.П.Морган (1) отива на място, той го запитва къде е копчето за спиране и пускане. Когато Тесла му разкрива намеренията си, Морган си прибира парите и няма и няколко месеца след това срива кулата до вемята. Едисон е бил личната държанака на Морган. Те заедно пориват и осмиват публично авторитета на Тесла. Едисон дори прави публични екзекуции на животни за да покаже доколко алтернативния ел. поток създаден от Тесла е опасен. Смешното (или по скоро тъжното) в историята е че токът който днес тече в къщите по целия свят е този на Тесла. И той можеше да е безплатен. За сметка на това ние сме карани да зубрим в училище колко Едисон – който е крадец, лъжец, мижитурка и червив – е велик. Да живее пропагандата!


(1) Ако името не ви е познато Дж.П. Морган е един от най-крупните банкери на времето, но и все още, той е собственика на банковите холдинги J.P. Morgan и JPMorgan Chase & Co (те в момента раздават оценки на други банки и страни), но той е бил и световния монополист в експлоатацията на медни мини – от които се правят електрическите кабели. Той е една от главите на фамилии владеещи световните пазари, банки, енергийна индустрия. “Благодарение” на него сметките ви за ток (и не само) ви топлят душата всяка зима, за разлика от парното.

Щастлив ден 

Смелата овца

1 коментар:

  1. Енергията на човешкия ум, която движи света напред!

    http://www.avtorsko.com/2015/06/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%83%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8-%D1%81/

    ОтговорИзтриване