неделя, 24 май 2015 г.

Животът без фактури и сметки съществува


Живот без фактури за ток, парно, топла вода, вода... Живот без зареждне с дърва за огрев, газ, нафта... Живот в който буклука не е замърсител, а суровина. Това не е мечта, нито утопия, това е реалност която един човек изживява вече повече от 40 години, предлагайки тази възможност и на други по целия свят. Майкъл Рейнолдс е един невероятен мечтател архитект, който зарязва конвенционалните методи на строеж за да изживее своята визия за чист живот.

Майкъл Рейнолдс в едно от творенията си

Още през 1960 година Майкъл Рейнолдс започва търсенията си, ориентирайки се към екологичната и алтернативна архитектура. През 1971 година, той построява една от първите си къщи – eartship (буквално - земен кораб; името е вдъхновено от историята за Ной), а от следващата година заживява с жена си в една от тези къщи, която обитава и досега със семейството си. Принципа на тази архитектура е пълната независимост – както хранителна, така и енергийна. Eartship-ите са както ги определя самият Майкъл – райски кътчета в пустинята, защото местата на които строи не са нито от най-лесно достъпните, нито от най-плодотворните. Първите му опити са в пустинята на Ню Мексико, където слънцето е в изобилие лятото (често над 50 градуса), но зимата температурите понякога падат до -30/-45. Земята там е пуста, суха, камениста и далеч от всякаква цивилизация. Но, именно това е предизвикателството чрез което Майкъл Рейнолдс доказва, че всичко е възможно. По-късно той прави тестови къщи и на недостъпни планински хребети, и на заляти от цунамита острови където буквално спасява от санитарна катастрофа местното население.
 
Вътрешен изглед на една от къщите

Ентусиастка от Испания строи своят независим замък

Първият път когато попаднах на историята на Майкъл, седнах и изгледах пълната версия на документалния филм на Oliver Hodge - Garbage Warrior , после още веднъж и още веднъж.(по долу на откъси има пълната версия на български, благодаря на човека който го си е направил труда) 
От тогава досега, намерих стотици последователи по целия свят. Дори в Канада, където зимата съвсем не е от най-леките, но независимо от това там има хора, живеещи в тези независими къщи и отглеждащи бананови палми и кивита...
През 1990 година американското правителство завежда дело срещу Рейнолдс и неговите къщи, които междувременно набират все повече почитатели. След 17 години юридически битки Майкъл печели правото си на строежи.













Принципа на действие eartship се базира на няколко елемента:

      Строежа е реализиран почти изцяло от отпадъчни материали – гуми, бутилки, пластмасови кутии... Вграждането в стените позволява отлична термоизолация, освен това противно на нечии тревоги, с измазването, няма абсолютно никакви емисии на каквито и да било елементи. 
      Ориентация според земните посоки – южното изложение на остъклената част, съчетано с наклона на стъклата осигуряват постоянна температура както симата, така и лятото. По този принцип се строят и пасивните къщи, които също нямат нужда нито от отопление нито от климатизация.
Луксът не е
изключен от възможностите
      Добавяне на допълнителна енергия чрез слънчеви панели и малки вятърни перки (всички вятърни ел. централи са направени с подръчни или отпадъчни материали)
      Филтрация на вътрешния въздух чрез умело подбрани растения.  
     Набавяне на на питейна вода с филтрация на дъждовната вода, оттичаща се през хитро направени покривни канали. Освен това вътрешна система с растения филтрира отпадъчните води които могат да бъдат употребени за домакински нужди. Ако има осъществено разделение между тоалетна (черна) и други отпадъчни води (сиви води) – сивите води могат да бъдат филтрирани до състояние на питейност
      Вътрешния терморегулиращ коридор с остъкление служи и за парник в който се отглеждат плодовете и зеленчуците за цялото домакинство, целогодишно
Кой би казал че това са отпадъци?
Тук кухнята и коридора са счетани в едно
благодарение на по-умерения климат
Изглед от една баня
Гледка от раската градина



Хиляди хора по света вече се ориентират не само към по-чист начин на живот, но и към все по-голяма независимост във всяка една сфера от живота. Принципите приложени в строителството на независимите къщи са невероятно прости и доказани вече от години. Оставям снимките и филмите да говорят вместо мен. Аз отивам да строя J

За желаещите да се се откъснат от зависимостите и да заживеят в подобна къща вече има хиляди скици, схеми, проекти в интернет. А скоро смятам да пусна и личните си експерименти като нагледен опит. Успех!
Снимки от строежа в реално време на една от къщите
- над 160 кв.м. и 6 мъже с кофи и лопати :)


Щастлив ден

Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар