вторник, 12 май 2015 г.

Хляб и лъжи

Това е превод на една статия за най-скандалните журналистичеки измами разкрити досега в световен мащаб. Аз лично вярвам във философския морал, деонтологията в действията и разказите на информиращите. Вярвам, че нещата трябва да бъдат видени, проверени, изказани по възможно най-чистия за разбиране начин, особенно когато това засяга професии влияещи върху социалното поведение и масовата мисъл. За съжаление (тяхно, не мое), вече не вярвам на журналисти. Казвам го общо защото истински, анкетиращи журналисти в масовите медии вече няма. Истинските анкетиращи в момента създават алтернативни канали за ре-информация които биват очерняни като конспирационни, поради простата прична че казват истината. А истината, тя не е подходяща за чуване, особенно сега, когато овцете започват да се събуждат...

“Журналистът днес е или проститутка или безработен!”
Алан Сорал – ре-информатор, бифш “стандартен журналист” сега има лична агенция за алтернативна информация, много от интервютата и репортажите му можете да чуете и на руски - http://www.egaliteetreconciliation.fr
Фразата, която каза по горе бе доказана на живо в едно интервю пред ARTE –френско /немския информационен канал, след като снима целия репортаж от влизането на журналистите до последното ръкостискане. Монтажът който бе публично излъчен, не отрази нито един от въпросите на самото интервю. Сцените  с твърде агресивните коментари от страна на канала, бяха там за да подкрепят теорията колко опасно е за народа цялата тази “конспиративна” теория и в известен смисъл да обяснят защо трябва тези канали да бъдат следени...

Проверете този канал, засега ми се струва един от малкото
даващи място на истинската информация - особенно в руската и немската версия.
Това е снимка от едно интервю относно практиките на ЦРУ за "произвеждане"
на доказателства

Ето сега и статията:
......................................................
На фокус върху най-скандалните журналистически измами


"Най-тревожният епизод" на New York Times

Четири години поред, Джейсън Блеър, репортер на Ню Йорк Таймс, извършва това, което борда на директорите нарича през 2003 г. "най-трагичният епизод от 152-годишната история на вестника." Младият Блеър (27 г. през 2003 г.) използва грубо плагиатство като "изключителни истории от мястото на събитието" по време на работата му в вестникът.

Стотици доклади "от място на събитието" са подписани от журналиста, въпреки че той никога не е стъпвал там. Блеър реализира отчетите си за Ирак чрез сборни статии от цифрови версии на други списания, чиито репортери са били ​​на горещите точки. “Сензационната новина” за двамата снайперисти във Вашингтон, докладвани от NYT и веднага прикачени и от други медии, също е колаж от други статии на колеги.

Вътрешно проучване разкри също, че много от коментаторите на статиите на  Блеър не помнят да са били разпитвани от журналиста.
След разследване, плагиаторът, главният редактор, редактора и някои други журналисти биват уволнени.


Награда Пулицър за лъжа в USA Today

Друг пример е журналистът Джак Кели. За разлика от Блеър, той наистина е бил на горещи точки, обхващайки почти всички въоръжени конфликти от периода на 1980. Той посещава стотина страни, интервюира десетки държавни глави и е номиниран пет пъти за наградата Пулицър, най-престижната в журналистическия свят. Между 1993 г. и 2004 г., Кели е работил за един от най-големите вестници в САЩ - USA Today.

"Подобно на всички, които работиха с Джак Кели, съжелявам че не сме го разкрили по-рано," каза редакторът Карен Юргенсен малко преди неговата оставка заради скандала Kelley. През 2004 г. отделни детайли започват да изплуват и да притесняват вестникът след разкриването на трагичната смърт на кубински бежанци близо до крайбрежието на Маями. Журналистът споменава сред жертвите и жена, която се оказва че наистина съществува и живее в САЩ от много години. Американската преса публикува нейна снимка и биография. USA Today сформира комисия, която да провери автентичността и на другите статии на Кели.

Оказа се, че 100 от 720 статии и доклади на Кели са били фалшифицирани или заобикаляйки напълно журналистическата етика. В действителност, Kelley никога не е посещавал тайната бърлога на египетски терористи; Той не интервюирал ученик пакистанец, който е бил на път да извърши атентат в небостъргач в Чикаго; той не се е срещал с дъщерята на иракски генерал на пост при Саддам Хюсеин. Статията за палестинския атентатор самоубиец, който се взриви в кафене с експлозивен колан също е била измислица, по същия начин, по който е и участието на Кели в операцията при залавянето на Осама бин Ладен.

Скандалът го принуждава да напусне вестника, след което редакторът на USA Today също е уволнен.


Обсебен от работата си

Владо Танески е работил в продължение на 20 години, за македонският вестник Нова Македония в отдел “жълти новини” . Неговите статии са за жертвите на жесток и неуловим сериен убиец - три жени, чистачки, на възраст между 55 и 80 години, изнасилени, бити, удушени и разчленени - били много популярни сред читателите.

Танески се срещал с роднини на жертвите и педантично следвал всяка стъпка от разследването. Той описва подробно обстоятелствата на смъртта, дори дължината на кабелите, които са били използвани, за да бъдат удушени жените. Тази щателност предизвика подозренията на разследващите. През 2008 г. журналистът е обвинен в три убийства и задържан. Малко преди присъдата той е бил намерен мъртъв в килията си. Според официалната версия, той се самоубива чрез удавяне в кофа с вода. По странно съвпадение, самоубийството му не е забелязано нито от надзорниците, нито от съкилийниците му.



Нуждаете се от отпуска? Поръчайте убийство

Уолъс Суза напуска полицията, за да стане журналист. Той представял популярно шоу за света на престъплението, за Canal Livre в щата Амазонас, Бразилия. Суза се отличава с неописуема бързина; той често е първият, на сцената на престъплението, правейки репортажи на живо на сензационни арести и полицейски акции. През 2009 г.  от полицията обясниха, че бързината на Суза се дължи на това, че той поръчва престъпленията, които след това са били предмет на предаванията му. Водещият на 51 г., е бил арестуван и обвинен в най-малко девет убийства, трафик на наркотици, заплахи над живота на свидетели и за притежание на оръжия. Заедно с него, са били арестувани петнайсет души, включително синът на журналиста и някои сътрудници на шоуто. Ръководителят на службата за сигурност на предаването призна извършване на убийство по молба на автора на предаването.

Репортаж ... от раменете на жертвата

През 2013 г., телевизионният канал Indian Express News уволнява  Нараян Парагаен , който снима репортаж за наводненията в северната част на Индия, седнал на раменете на жертва на бедствието – крехък млад мъж потънал в реката до колене.

Журналистът казва, че младият мъж се е предложил да го пренесе през водата като знак на уважение, защото Парагаен е първият високопоставен човек който посещавал домът му. Въпреки това управлението на телевизионния канал решава да прекрати отношенията си с репортера на нечовешко поведение.


Фалшиви звездни интервюта

Никой не е бил убит или разграбен след този журналистически епизод от 2009 г. в Норвегия. И това което се случва предизвиква повече съжаление към журналиста отколкото желание за осъждане.

Независимият Норвежки журналист Бьорн Беков, 66 г., признава фалшифициране на няколко интервюта със знаменитости, публикувани в списание Norwegian Mann и шведското мъжко списание Aftonbladet. Сред измамните статии на Бенков са  интервютата с президента на Microsoft Бил Гейтс и с пилота на Формула 1, Михаел Шумахер. Журналистът обясни измамите с финансовите си затруднения. Бенков се разкая след обявява от говорителят на Microsoft, че главният изпълнителен директор не е предоставил никакво интервю за норвежката преса.


Твърде много Photoshop

През 2006 г., фотографи и потребители на Photoshop са уловили фотографа Аднан Хадж от Международната агенция Reuters за фалшифициране на снимки на Бейрут. Става въпрос за снимка, публикувана от агенцията показваща града в дим след атака от страна на израелските военновъздушни сили.

След излизането на тази снимка в най-големите вестници, някои фотографи и блогъри са открили, че е имало корекции ​​с Photoshop по доста груб начин. Хадж отрича и настоява, че корекциите на неговата снимка с графичния редактор се е свело само до почистване на следи от прах и коригиране на осветлението. По-късно се оказва, че Хадж взема назаем и ретушира снимката на фотограф от друга агенция - Бен Къртис от Асошиейтед прес. Reuters приклюва сътрудничеството си с измамника и изтриват неговите 920 снимки от базата си данни.


Всички средства са добри, за да има публиката

През февруари 2015 г. NBC уволняват една от медийните си звезди - Брайън Уилямс след откритието че няколко от неговите истории разказани в ефир са измислени. Основно, завладяващият разказ за хеликоптера в Ирак ударен от ракета през 2003 г. с репортера на борда. Уилямс разказва тази история в много телевизионни програми - за да докаже на опасността на журналистическата професия и анкети по горещите точки на планетата.

Уилямс вероятно щеше да продължи да разказва историята си, ако един от членовете на екипажа на отстреляният хеликоптер не е публикувал във Facebook, че журналистът не е бил на борда, но е пристигнал на мястото на инцидента час след фактите. Уилямс бе принуден да се извини пред милиони зрители. NBC откри историята след вътрешно разследване, чиито резултати все още не са оповестени публично.

Междувременно американската преса, разкрива и публикува една след друга измамите на Уилямс. Няколко случая за "разкрасяване" на истории бяха припомнени на репортера. Медиите твърдят, че той е злоупотребил с предаванията от последиците от урагана Катрина (разказва се, че дори и историята на заразата с дизентерия, когато той е работил в Ню Орлиънс е фалшива) и репортажа където той е бил застрелян през 2006 г. от хеликоптер на Хизбула.


......................................................


Ето как работят всъщност медиите
Към това мога само да добавя още и още истории и от родните медии, но смятам вече всички ги знаете. Непроверени факти, измислени истории, буквално сглобяване на сензации от несъществуващи събития, публикуване на лични данни от интернет канали, писане на безброй прани откъм смисъл и съдържание статии, само и само да има.
Хората които пишат, снимат, правят репортажи зависят от  предложения им пазар и условия. Те просто искат да си вземат парите за написаната статия и дотам. Много от тях пишат такива невероятни съчинения че просто не знам как продължават да седят по местата си, освен ако редакторите които са над тях не са съгласни само и само за да запазят и те местата си.
Истината е следната – журналистите наистина са обърнати на проститутки и те са си виновни за това... Те поемат информацията която им се подава (това е стандартната процедура), сглобяват някакво съдържание, измиват си ръцете и отиват да ядат...
Жалкото в историята не е това. Изправени сме пред трагедия, много по-жестока – независимо от това че хората уж знаят че са лъгани (поне така казват когао им кажа всичко това) – те продължават да вярват на медии.

Последния жив пример – преди 2 седмици избухна пожар в Чернобил. Написах го в интернет, казах го и на живи хора. Един от отговорите които получих бе:
-       “Е, глупости, ако беше истина щяха да го пуснат по телевизията!”
Нима?!?

Още ли смятате че радио, телевизия, вестници са направени за да ви информират?

Повтарям го пак – преди (до 1985 горе долу) в световен мащаб е имало над 500 информационни агенции. Сега те са 5 и всичките принадлежат на едни и същи хора – тези който произвеждат отровите които ядете, тези които ви продават лекарствата с които да се “лекувате”, тези които ви продават енергията, петрола, водата, скоро и въздуха... достатъчно е да видите рекламите, достатъчно е да видите как някои все още свободни медии биват сваляни на колене пред силата на капитализма...

Ако някоя проститутка на магистралата ви каже че поредния взривил се самолет е паднал заради грешка в механиката, дали ще и повярвате?

Щастлив ден

Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар