сряда, 6 май 2015 г.

Веган рецепта - Таратор без кисело мляко

Откакто преминахме от « другата страна » на хранителната верига, забелязах че не е трудно или сложно да си вегетарианец или веган/вегеталианец. Всичко е въпрос на навик и в началото (докато новите рефлекси заемат местата си) малко повече организация.


Проблемът за повечето хора не е в изоставянето на местните и животински продукти, а по-скоро в заместването им. Всички (единствено ако сте дете на родители веган, сте били спасени) са израсли с пропагандата за това как имаме нужда от месо, мляко, яйца... нещо което разбрах от собствен опит. На нас ни се повтаря, че имаме нужда от тези продукти, иначе ще сме с липси в организма – ЛЪЖА! Затова и хората дори клонящи към вегетарианство непрекъснато се колебаят в съмненията си. Ние сме обучени да ядем и готвим с месо, яйца, сирена. Най-лесната работа ако човек е гладен е да си счупи 2 яйца и е готов, както се казва. Най-лесната работа за една домакиня чакаща гости е да пъхне един труп във фурната (е да, всички ядете трупове, “месо” е само търговското название) и да накълца набързо една салата... Не е ли така?!?

Затова сега освен всичко друго, смятам леко по леко да покажа и докажа че всичко е въпрос на навици и рефлекси. Човек се учи цял живот (тези които отказват да се учат са роби на собствените си ограничения)!



Каква по българска рецепта, особенно в топлите дни, от свеж таратор.

За тази рецепта бих казала просто - по-лесно от това не може!
Единственото е че няма да хванете кофичката с мляко (освен това ще спестите и 1 пластмасова опаковка на близката околност), а ще хванете ½ шепа орехи.

Тук има 2 начина на действие – или ги накисвате от предната вечер, или ги сзарявате за 3, 4 мин и после слагате лед. Рецептата за това “мляко” вече я написах тук.  

Орехите след 1 нощ в хладилника

Хайде в блендера

Врът, врът и става на "мляко"

ето го отстрани

Таратора вече готов - не е воднист, нито блудкав, а гъстотата всеки си решава
не очаквайте същите усещания като със стандартно мляко, но вкуса не е променен

Et voilà! Bon appétit!

Количеството което посочих за орехите ми стига за една тенджерка таратор (тоест 1 краставица), за по големи количества - увеличете дозата, като не забравяйте че има и разреждане с вода. 

Аз го направих с накисване и после всичко в блендера. Както се вижда от снимките – получава се бяла течност – досуш мляко.

След това рецептата си е стандартната – краставица, копър, магданоз, чесън (при нас това си е направо задължително J), сол. Толкова! Понеже обичам да ми хрупка понякога слагам и сурови слънчогледови семки.

Хайде ваш ред е! Ще видите колко е елементарно просто и вкусно. А когато след време се присетите че не стъпвали при лекар от месеци, тогава вече няма да е нужно да ви убеждавам!


Щастлив ден


Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар