сряда, 20 май 2015 г.

Малко мистика - летяща чиния може би...

Това което ще видите на това видео е новият ми най-любим инструмент. Казва се ханг, което е диалектна дума от района на Берн (Швейцария, откъдето е родом)която произлиза от английската дума hand - ръка, защото се свири замо с ръка...Създателите му са двама ентусиасти, перкусионисти, музиканти - Феликс Рьонер и Сабина Шарер, които след години изследване на различни инструменти по целия свят, опити, тестове, стигат до тази версия която виждате.

Както се казва: "Нека върнем на Цезар, това което е на Цезар", защото независимо от крехката възраст на това творение, вече се навъдиха много имитатори.
Но има нещо магическо и уникално в това да стигнеш го притежанието на един истински ханг.

Създателите му работят само след личен контакт с бъдещия притежател, който отива на място в Берн, пробва, докосва, милва всеки един инструмент. След като изслушва всеки звук и начин на звучене, бъдещия притежател попада на "своя". Това е като любов от пръв поглед между инструмент и музикант. Предполагам, че по времето на Страдивариус, надарените цигулари така са избирали своята цигулка. Разликата сега е, че не е необходимо да си виртуоз за да свириш на ханг. Дори не е необходимо да си свирил на какъвто и да било друг инструмент или пък да познаваш нотите. Ханг, който бих оприличила или на летяща чиния или на очукан селски леген, е абсолютно интуитивен и реагира при най-малко докосване. Забележете само жестовете на свирещите, ръцете им буквално галят метала, а звука е невероятен...

Приятно наслаждение

Щастив ден

Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар