сряда, 13 май 2015 г.

Медицина и фармацевтика: какво да очакваме

Преди да започна с тази тема ми се искаше да ви информирам за последните изблици на фармацевтичните концерни и напъните им за владеене на света, но преди това се сетих че за да дойдат и до България, първо трябва да се случат две; три други неща които вече са факт в Европа.

Усещате ли от къде духа вятърът? Всички знаят че има криза в Гърция и за повечето това спира до там. Но ако разлистите малко повече досието с реформите наложени там ще попаднете и на здравната им реформа която в момента поставя страната пред санитарна криза. Какво се случва – лекарите са обвинени в корупция, здравната каса в неефективност, кабинетите затварят заради масова емиграция на специалисти
(спешните отделения в много от големите болнични центрове в източните части на Франция се обслужват единствено и само от гърци. Болницата в Страсбург е само един от многото примери, много от асистентите и стажантите дори не говорят правилно езика), няма реални промени в дисфункциите на системата. Много от оставащите лекари поемат двойни смени, а други съдействат доброволно в безплатните кабинети създадени за всички жители без необходимите осигуровки, които се редят на километрични опашки за преглед.
Това е само малка част от катастрофата която се развива там в момента и която сега се приготвя и за България.

Сега втората част – фармацевтичните терористи:

Когато стане на въпрос за преуспели «start-ups» компании в щата Калифорния, човек веднага си представя Google, Facebook, Twitter, Snapchat ...

Но, никой не говори за Proteus, които въпреки това е оценен на $ 1,200 милиарда.

Защо е това мълчание?


Защото Proteus не ви наблюдава.

Или по-скоро, Proteus ви гледа твърде отблизо.

Микроскопични чипове във вашите лекарства

Proteus Digital е компания, която разработи микрочипове с размерите на песъчинкаи след това ги поставя в лекарствата изписвани с рецепта.

Тези чипове се активират от стомашните сокове в стомаха. След това, те подават сигнал към вашия лекар.

Този сигнал показва как трябва да се приемат лекарствата, по кое време, с какво ...

Официалната версия е, че това е "за ваше добро."

Официалната цел е: за да ви се помогне да се излекувате по-добре като: ви се сигнализира, че сте пропуснали да приемете вашето лекарство;  ви се изпраща директно нова кутия когато свършите и последното си хапче; се информира  лекаря ви за това, което сте правили след последното ви посещение при него...

Нещата дори могат да стигнат по-далеч, представяйки си, че линейката пристига да ви откара директно когато чиповете сигнализират, че сте взели две несъвместими лекарства по едно и също време!

Системата вече е одобрена в САЩ

Вече от три години системата Proteus е одобрена от здравните органи на САЩ.  Тя вече е на път да се установи там масово.

Тук може да кажем, че е само въпрос на месеци, преди да пристигне и в Европа.

Проблемът е, че реалната цел на проекта Proteus надхвърля загрижеността за нашето благосъстояние и здраве.

Но заблудата се разкри в статия, публикувана наскоро в Wall Street Journal. Истинската цел на Proteus е:

"разрешаване на проблема, споделян от лекари, фармацевтични компании и здравни осигуровки: хората не винаги приемат лекарството, което може да доведе до влошаване на здравето, намаляване на продажбата на лекарства, както и увеличаване на разходите за здравеопазване ... за спечели пазарни дялове, системата Proteus трябва да докаже, че е в състояние да увеличи скоростта, с която пациентите приемат лекарствата си ... "

Това е, ни повече ни по-малко, система която има за цел да увеличи потреблението на лекарства. (запитайте се кой е печелившия на края на веригата?!)

Ако не вземем това под внимание, Big Brother скоро ще знае кога всяко от хапчета, които са ни били предписани достига нашия стомах. И тогава ще се сетят да ни напомнят, че е време за нас да погълнем всичко което ни е предписано.
...
Източник на информацията за Proteus: http://lesmoutonsenrages.fr/2015/05/11/industrie-pharma-les-surprises-quelle-vous-reserve/


.................................

В последните няколко месеца, в много страни от Европа се проведоха здравни реформи. Тези промени, законопроекти и поправки имат обща цел, за която въпроса не е Какво? А по-скоро Защо?

Без песимизъм, нито отношение към медицински служители от всякакъв род и вид, искам да ви опиша целта на занятието.
В държави като Франция, Германия, Англия, Австрия, дори такива които уж не са съвсем в Европа, като Швейцария се наблюдават явления наричани: “медицински пустини”. Цели области страдат от липсата на лекари, като същевременно такива се набират от страните от източна Европа. В граничните области между Швейцария и Франция, френските медицински сестри пресичат всеки ден границата за да ходят да работят в Швейцария, създавайки същевременно липса на квалифицирана работна ръка в собствената си страна. Оказва се че цели градове зависят от обединените в едно медицински центрове, където за преглед често е нужно да се вземе среща с месеци напред и след това да се пътува съответен брой километъри.
Четейки насам натам, попадам и на блогове на мрънкащи канадци, недоволни от обединяването на малките медицински единици в огромни центрове, с обяснението (извинението) че така ще бъдат преглеждани повече хора и всички специалисти ще бъдат обединени на едно място...
Освен това тихомълком се наложи закон с който лекарствените услуги сега се плащат от осигуровките на пациентите. Това малко хора го видяха заради въвеждането на информатизирани здравни карти и публикуване на вдравните фишове само при молба и чрез интернет. Всъщност, сега фармацевтите получават пари от “обслужване” на болния. Наистина, колко трудно е да свалиш 2 кутии лекарства от щанда! Да не говорим, че има и графа “сложна процедура” с надценка, ако лекаря е предписал над 5 вида хапчета...
Започва да прозира светлината в глобалната картинка и смятам, че именно общия поглед върху нещата ще ни предскаже крачка по крачка всяко следващо събитие и то не само в медицината.
Когато се гледа глобално, първата точка е винаги да се намери главния заинтересуван, тоест първоизточника. Мисля че от толкова писане (ако сте чели досега), това вече е ясно – големите концерни стоящи зад всичко.

Нека обобщя пак – BASF, Pfizer, Novartis, Sanofi/ Pasteur, Jonhson&Johnson, Takeda, Lilly, Bayer, Merck, Roche Holding както и агро-концерните MONSANTO, SYNGENTA, DuPont, Nestle, Unilever, както и други които за момента пропускам, защото не ми е известно да са стигнали до българския пазар, работят заедно ръка за ръка в завладяването на света. Имената им са ви познати – нормално, те произвеждат храната, лекарствата, хигиенната козметика и редица други стоки. Всички те съчетават няколко търговски и производствени дейности наведнъж.



Тези компании, които търгуват с правителства, купуват/заплашват евро-гласове или направо места и цели кабинети за по-лесно, целят само едно единствено нещо – власт в техния абсолютен свят.

Колкото до всички здравни реформи – целта както казах е една. Създаване на единна здравна система силно обвързана с все по-малко покривни здравни осигуровки (това вече е факт в западна Европа). Осигуровките изплащат предписаните лекарства, като пациента доплаща според вноските си. Така финансиите на компаниите са гарантирани. Засега в България това е неприложимо просто защото сума ти народ се самолекува, купувайки на воля антибиотици на килограм. В известен смисъл тези нещастници (няма как другак да ги нарека) сами скачат в торбата.

От друга страна, истината си е истина, корупцията в медицинските среди е огромна, гнусна и непоколебима. Само заради това мога да ви гарантирам, че скоро, не реформа, а цунами ще залее българските медицински среди. Това, защото когато здравната система (тук разбирайте фармацевтични и застрахователни компании, защото в края на веригата винаги са те) не може да е на сметка, трябва да се намери тръна в обувката. 

Това е и хубаво и лошо. 

Хубаво, защото всички ще сме с надеждата че корупцията и парите в кутии с бонбони или в чорапи на мастити хирурзи пропити с алкохол ще престане. 

Лошо, защото вероятноста, под ножа да минат и всички други с масово орязване на права и бюджети, е голяма. 

Компаниите чрез европейските лобита и съответно държавните правителства искат прозрачност, акуратност и смирени погледи, най-вече що се отнася до финансовата част. Ще има промени в организацията. 

Вече вкараха ДжиПи-тата, скоро няма да можете да ги посещавата току така с чакане в коридора. След като бъде намален броя на медицинските заведения заради недостиг в бюджета поради новата реформа, някои държавни кабинети ще се преструктурират в клиники. Ще има все повече частни кабинети, но понеже някои от лекарите вече няма да могат да бъдат на двойна практика, тарифите ще бъдат увеличени ...кратно.

Скоро ще се наложи да звъните с 2 месеца предизвестие за преглед в “нормален” кабинет, по-добре отсега да знаете кога ще сте болен. 

Ще ви се дадат електронни карти с пълна клинична история – и в това уж няма лошо... 

Ще ви се дават медицински бележки които да оправдават разходите ви за осигуровките. 

Осигуровките ще бъдат променени, скоро ако имате нужда от нови очила, патерици, протези, пломби, освен това което ви се дава по закон (доколкото знам сега имате право на 7 пломби и 1 чистене на зъбен камък), ще можете да си закупите екстри  от посочен списък застрахователи (колко щедро, нали)... 

После леко и неусетно, някои ще се усетят, други не, леченията поемани по здравна каса ще намалеят за сметка на други такси (като заплащането на аптекарите например)...
Всичко това може и да се точи години, но имайки в предвид глобалната ситуация, според мен е въпрос на месеци...

Всички искат печалба, вие сте дойната крава.

Всичко изглежда се прави във ваша полза...и дори е вероятно да се чувствате доволен...

А как бихте се чувствали ако знаете че сте платили за лечение при положение че не сте болен?
Това е реалност на много места в САЩ и Канада... като жената с мастектомия и месеци химиотерапия при положение че е била здрава, или пък мъжът с рак на мозъка, който ненадейно оцеля и подаде жалба...

Как бихте се почувствали ако знаете че плащате всеки месец пари (все повече, но вие не го усещате защото вниманието ви е разсеяно от други наложителности), при положение че никога не сте болен – ще ви кажа, това се казва да си играеш “на бас”  със здравето си.

Как бихте реагирали ако ви кажа че това е намерението на тези компании – съзнателно разболяване на населението с цел печалба и “ако може и някой друг да хвърли топа същевременно, ще е добре и без това сме в свръх населеност”...

Това се случи и продължава да се случва с пчелите – те умират с кофи още от края на ‘90те години. Всички знаят че това е заради пестицидите, ГМО растенията, убиването на биоразнообразието (което е основен фактор за тяхната прехрана – една пчела има нужда от много и разнообразни цветя за да се развива правилно). Знаете ли каква е версията в САЩ – пчелите били болни от грип (изследването е направено доброволно от лаборатории на познатите ни вече концерни)!!! Сега същите компании които произвеждат отровите, създават и хапченца за пчели за да ги “лекуват” от грипа. Колко практично и удобно, нали?!?!

Не търсете другаде – компаниите винаги са същите.

Така или иначе, не ни остават може би и 4 години, според предвижданията на Айнщайн. Но искате ли дотогава да се чувствате като пчели на гилотината?

Знайте, че здравето ви е бизнес не за милиони, а за милиарди, и някои са готови да ви го отнемат именно заради това. дали някой ден вместо да чувам: "да ама със застраховката на мен лекаря ми е безплатен" (това дори звучи като тъпизъм, така написано), ще се чуе: "как да живея за да съм здрав?"...



Щастлив ден


Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар