понеделник, 11 май 2015 г.

Промяна в магнитното поле на Земята

Като голяма част от нещата за които става на въпрос в този блог, до тези факти описани по долу, стигнах “случайно” (в кавички, защото не вярвам в случайности). Един ден, след поредното ни преместване в нова квартира, реших, че след разопаковането на кашоните ще е добре да си хармонизирам дома по Фенг Шуй, както винаги досега. За целта, трябва да се има в предвид, че има 2 метода на работа – или нареждане на зоните (всяка отговаряща за опрделена сфера от живота – успехи, любов, пари, контакти, пътувания и тн..) според ориентацията на входната врата или според посоките на света.
Аз винаги се ориентирам според Север. Хванах си “интелигентния” телефон за да проверя компаса, обаче нещо севера изобщо не сочеше натам накъдето принципно трябваше да бъде... Включих и телефона на любимия, хм!!! Оказа се, че сочи съвсем на друга посока. Решихме че има мишка в храстите...или както там се казва, нещо не е наред. Оказа се, че когато оставим телефоните един до друг, те пак не сочат едно и също, а когато се местят, те все едно че реагират като магнити... Да, знам, има го и електромагнитното поле на телефоните, освен това самия телефон не е компас, а е насочван чрез GPS (демек през сателит), което е още по странно, защото при един и същ оператор и без разлика в растоянията, това не би трябвало да се случва.
Понеже на електронна техника може да се вярва все по-малко напоследък, пробвах и метода с кърфиците. Намагнетизирана кърфица, сложена върху равно парче корк, във вода, винаги сочи север-юг. Явно не винаги! Сложих поне 5 различни кържици в различни чаши, за да няма взаимодействие... Навсякъде беше север...
Това дотолкова ни озадачи, че още същия ден отидохме да купим един истински компас. Това уж щеше да стане. Ами да, ама не... стрелката се закрепи за 2 сек, после бавно и плавно си заплува накъде ли не. В разстояние от 30 мин се оказа че имаме 2 севера с разлика над 20° ?!?!?!?!
Освен всичко това, брата Google, сочеше друг север. Тук географските ориентири не позволяват грешка, така че и в това съм абсолютно сигурна...
Е тук вече, нямаше как да не почна да търся другаде. И ето какво видях, което и други вече насякъде по света забелязват:


Фактите:
 
Тук ясно се вижда ориентацията на севера в
червено на Земята и на стрелките на компаса
За да се спази абсолютно протокола на изследването, нека почнем с няколко конкретни неща.
Земята има магнитно поле, което определя посоката на това което наричаме северен и южен полюс. Обаче Севера на магнитното поле е всъщност юг – това звучи странно, но е лесно за разбиране. Земята е един вид голям магнит. Всеки магнит реагира с други магнити според двете сили които се намират в него, така например ако поставим 2 магнита с полюсите ++ или --, те се отблъскват, а когато приближим две противоположни страни – те се слепват. По същия начин, южния магнитен полюс на Земята привлича стрелката на компаса отговаряща на север.

Магнитния юг отговаря на Северния полюс и
магнитния север, на южния полюс
Освен това Северния географски полюс не съвпада със севера в магнитното поле на Земята. Той извършва концентрични окръжности около определена област, която досега отговаряше на Канада, с разлики в траекторията от порядъка на 16 км годишно. Да, но се оказа (и мойте наблюдения съвпаднаха с този период) че за период от 6 месеца в края на 2014, полюса се е преместил с 240 километъра! Това не е нормалното му движение, още по малко че не е концентрично, и за такъв кратък интервал от време.

Наблюдения на науката:

Все повече учени започват да се притесняват за магнитната промяна на полюсите, която явно е в ход в този момент и която според тях е една от причините за гобалните промени в климата.
НАСА наскоро откри (поне така казват, че е отскоро) и даде достъп до информацията че има пробив в магнитното поле на Земята. Това нарушение според тях позволява прякото излагане на повърхността на влиянието на магнитните ветрове, слънчеви изригвания и за промените в Земната атмосфера.

Един пример от тази година – края на март (24.03) имаше едно огромно слънчево изригване (все още търся запис, защото го гледах по един интернет канал за наблюдение на слънчевата активност). Тогава казах в обкръжението си че до 8 дена (между 3 и 8 дена е времето за път на излъчванията от слънцето до земята) може да очакваме проблеми с антените. Оказа се, че на 27.03 в Холандия и на 31.03 в Турция имаше големи електрически проблеми с масово прекъсване на всякакво снабдяване... Естествено, и за двата случая бе казано че причините са неизвестни.

Учените продължават да се крият зад дълги и разточителни изследвания, но магнитното поле на земята се изменя изключително бързо и това се отразява не само на световните метеорологични условия, но и на много други неща. През последните няколко месеца бяха наблюдавани дъждове от риби в Тайланд, червей в Норвегия, ята от изпопадали птици, но най-вече оргомни групи делфини и китове се хвърлят по бреговете на различни страни по света. Магнитното поле влияе на вътрешните радари на миграционните птици, но също така и на локаторите на китоподобните бозайници. Вярно е че такива феномени са познати от векове в човешката история, но пак – честотата и масивността на фактите е твърде притеснителна за да не бъде вета под вниманиие.



Пак според науката, магнитните полюси сменят местата си на всеки 450 000 години. Така северния полюс става южен и обратното. Това се проверява чрез металните частици съдържащи се във вулканичната лава. Те се ориентират според северния полюс когато тя е в течно състояние, и остават в първоначалната си позиция при втвърдяване. Когато има завъртане на магнитните полюси, тези вече втвърдени частици са обърнати към посоката на предишния полюс.
При последното такова сменяне на магнитните полюси, Земята е преминала през ледената епоха, виновна за масовото изчезване на динозавърите. По това което се знае от науката, досега Земята е била изправена пред 4 или 5 масови изтребления на животински видове. В момента сме пред следващото (не само заради полюсите).

Според Университета на Калифорния в Санта Круз (http://www.ucsc.edu), последното завъртане на магнитните полюси е било преди 786 000 години и това се е случило в период от 100 години. По принцип, такива промени протичат в периоди от десетки хиляди години. Но, оказва се, че съществува цикличност при тези събития и това сочи че сега Земята закъснява...
Според наблюдения на Европейската космическа агенция (European Space Agency), магнитното поле на Земята намалява с 5% за всеки10 години. Това е критическа точка, защото означава че това отслабване е десет пъти по-бързо от обичайното.  Това ни води до въпроса - дали за близките 10 години ще присъстваме на нова ледена епоха в дадени области и на драстични промени в климата на други


Климатични факти 

Разлика между дъждовна и ветрова ерозия
Нека не забравяме, че последните открития сочат, че преди няма и 10 000 години Египет е бил тропическа зона със силни дъждове. Това е довело до странните белези на Сфинкса които никой досега не бе забелязал поради простия факт че всички египтолози, историци и археолози приемаха Египет за пустинна зона. Робърт Шок (robert schoch) работи от години по въпроса за произхода на Сфинкса, когато обръща по-голямо внимание на ерозионните белези и разбира че всъщност масивната скулптура е там много по-отдавна и доказателството за това са именно климатичните промени които той доказва.


Земята в рова около Сфинкса
(останалите снимки са в сайта на източника)
Един друг странен факт е че тази зима бе наблюдавано значително увеличаване на ледените площи в Антарктика. Това е невиждано ниво от 35 години насам, потвърдено дори със снимки на НАСА, още от септември 2014, общата площ достигна до 20,11 милиона квадратни километъра. http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141008122102.htm

Почти по същото време, на Северния полюс температурите бяха по високи от тези в Париж – в един и същи ден температурите бяха съответно  19° и 8°С.

Месец март, Франция стана свидетел на странни явления – полярни сияния, абсолютно нетипични за страната. Те бяха видими в области на нивото на Алзас, Лотарингия, Бретон...
 
Любителска снимка от Vosges,
платина под облав Лотарингия
Истинският въпрос е доколко ще се влоши положението преди всичко де си дойде на мястото и това “нормално” ли е? По едно време в историята се е смятало, че Северния полюс е бил в района, който сега е известен като Hudson Bay. Ако районът на Hudson Bay е едно от последните местоположения на Северния полюс, къде ще бъде то после?

Според данни от канадското правителство, поради изключително ниските температури отбелязани в западните райони на страната (откъм Аляска и Беринговия проток), населението е помолено да се пресели по-скоро към изток.


Северното сияние откъм бреговете на Ла Манш
Колко големи глобални супер бури и урагани ще има при изменението на климата  и преди да се е свършило с промените? Ще можем ли да се справим с това без силните нации да експлоатират и завладеят отново страните от които имат нужда? Защото ако дотук се водиха войни за власт, природни ресурси и завладяване на територии в световното разделение на парчетата “торта”, сега ще е въпрос и за климатични войни.

Щастлив ден

Смелата овца

2 коментара:

  1. Това за смяна на полюсите не е така!Нищо не се сменя,а направо изчезва полето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имате ли повече информация? Това което казвате е напълно възможно, но и при двата феномена се наблюдават едни и същи явления. Ако може дайте по-изчерпателно. Само коментар без обяснение не ми е достатъчен, ако аз напиша това само ей така сигурно ще се от първите които ще ме нападнат!
      Щастлив ден

      Изтриване