четвъртък, 21 май 2015 г.

Нe криза! Ние сме пред срив


Време е да излезем от хипнотичния сън наречен материализъм и основан на базата на
Теорията на Дарвин (която дори не е доказана!!!), обясняваща ни как само най-силния, бързия, имащия оцелява... Цялото ни общество е базирано на митове и колкото по-бързо си отворим очите и го прииемем, толкова по-лек психологически ще е прехода (за физическата част е друг въпрос).
В момента не изживяваме поредната финансова криза. Ние, човечеството сме пред срив – тотален и окончателен. Не става въпрос за прогнили валути, девалвации, спекулации, не само. Сега всичко е поставено под въпрос, като се почне от съвсем близкото ни бъдеще.


Оня ден чух един млад човек на 25 години, съвсем нормален, с работа, доходи, така да се каже с бъдеще (по дарвиновия критерий) да казва: “ не съм сигурен отсега нататък накъде, не смятам че ще доживея още 25 години!”. Независимо от всички досегашни констатации, опиращи се все повече на реални факти, а не на спекулативно измислени статистики, тази реплика ме шамароса. Затова пак пиша.

Време е да се спрем с вечното бързане и да се замислим. Да погледнем и да се замислим. Къде сме? Защо и как? Защо непрекъснато ни се изсипват кризи когато уж всички работят – мали това се иска от нас?

Нека разгледаме етимологичното понятие на термина криза според онлайн тълковния речник то е:

1. Разстройство, рязък прелом, тежко, изострено, опасно положение в хода на нещо. Политическа криза. Духовна криза. Криза в протичане на болестта. Криза в любовта. Попадам в криза. Излизам от криза.
2. Остър недостатък на нещо. Енергетична криза. Финансова криза. Водна криза.
• Правителствена криза. Период, в който действащото правителство е в оставка, а ново не е избрано.

Това тълкуване предполага временно положение – “сега съм в прелом, спад, но вдругиден това вече няма да е така...”. Използването на термина криза предполага че излизаме от някаква “нормалност” за известен период от време (зависи колко ще ни кажат от новините) и след това завръщане към стандартния начин на живот.
Периодът в който живеем в момента няма нищо общо с това.

“Ние стоим пред непрестанно рушене на биосферата, непрекъснато изчерпване на природните ресурси. Цялостната екосистема отслабва. Ние сме в примка стягаща се около врата ни, без възможно завръщане към нормалността. ... Понеже цялата материална база се изплъзва изпод краката ни, цялата социална система се срива. Един от основните проблеми причинен от прелома на екосистемите, е спадът във възможностите на производството на храни.  
Всичките ни схеми на живот се основават ма постованно нарастващите потоци на енергия и ресурси. Без намаляването на тези потоци на ресурси и на енергия, няма как да се справим. Но ще е трудно да се практикува пермакултурата близо до ядрените реактори, а и нямаме съзнанието от нуждата за намаляване. Да се вярва че бумът в растежа от великите времена на тридесетте, може да се постигне в Европа, е жалко ...

(...)

Пискуваме да изживеем смесица от времената между разпадането на Рим, което е отнело десетилетия, и XIV век, когато са се развили едновременно Стогодишната война, Малката ледникова епоха (Темза, Женевското езеро и Ниагарския водопад замръзнали, з.п.) и Черната смърт (чумата, з.п.). Смес от този тип ни се взира в лицето. Социално-военни сценарии са възможни, с минимум хора които си присвояват по-голямата част от богатствата.

Устойчивото развитие абсолютно не успя. Да се вярва, че можем да продължаваме до безкрай, както и преди, като че ли е възможно да съвместим икономическа истина, която е кралството на егоизма на всеки, с опазването на околната среда и споделянето на общи блага, това е напълно илюзорно. Устойчивото развитие придружи неолибералната вълна. Някои го повярваха, включително и аз. Сбърках. Сам си го признавам”

Текст на Доминик Бург – философ, професор във
Факултета по геонауки и околна среда в Лозана, Швейцария,
извадка от месечното издание La Décroissance (2013)



Финансов срив

Това е лесно проверуемо – на всеки 7,5 години – криза. Не, не е случайност. Това е предварително калкулиран период от време според “мислещите” глави на централните банки.
Или нека си го кажем направо – ония няколко семейства които държат световния капитал в задните си джобове, хакват по някоя и друга финансова кризичка за да прочистят гноясалите синуси на банките си и същевременно да натрупат дивиденти от спекулативните фондове.
Да, но независимо че вече сме минали през всички тези кризи, сега ни чака “майка” им – както наскоро се изрази един английски икономист.
В момента, планетното (тоест всички държави на земята) задлъжняване е с 286% от световния БВП. Това е един огромен празен финансов мехур, които не може да бъде върнат назад. Това е, като да надуваш сапунено балонче, да искаш то да става все по-голямо (точно това става с разпечатването на пари при всяка следваща криза) и да стискаш много силно палци, то да не се пукне.
Ако още не сте разбрали – доларите вече нямат абсолютно никаква стойност. Никаква! А цялата световна икономика е базирана на петро-доларът!
Всички спекулации, игрички, трафици на които бяхме свидетели досега, са само кърфицата на върха на айсберга.
Понеже тук вече е традиция, ето и няколко факти:

От 2005 насам почти всички Европейски банки започнаха да изтеглят авоарите си в злато от разервите на САЩ, за да ги внесат в новата азиатска банка Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Парада започнаха скандинавските страни и Англия, последвани от Германия и други.

От началото на тази година имаше няколко приливи и отлива в цените и на горивата и на долара. Уж нормално – не чак толкова. Швейцария която бе фиксирала постоянен курс на франка свали ветото. За един ден само, заплатите на хиляди хора работещи по граничните части, изведнъж се смалиха драстично. Но не това е най-страшното. Оказа се, че много общински институции във Франция, Германия и дори България, са сключили заеми с банки във франкове... До края на годината се очаква, на места, цените на ток, вода, такси и други да станат двойни... всъщност тези последствия дори и не са чак толкова притеснителни сами по себе си, ако не бяха предизвестници на това което вече казах – срив!

Европейските банкови резерви на ценни метали са почти празни. Сега банките или отлагат поръчки, или забавят сроковете или направо предлагат виртуално злато и сребро – нито го виждате, нито го помирисвате, просто една хартийка която ви казва че (вероятно) в някой сейф имате притежание. Също като банкнотите всъщност!

 Прясно, от тази седмица, една от американските банки пак реши да смъква оценки. Не на страни, на други банки. Причината? Ааа, ами от миналата година в Европа се реши, че при нова криза, няма да има защита на влоговите фондове на вносителите нито от държавите, нито от банките. Не знаехте ли? Гледай ти!!!




Икономически срив

За да бъде поддържана една здрава икономическа и финансова система, то тя трябва да бъде базирана, най-елементарно казано, на равновесието между продукция и консумация. На това поне ни учат съответните специалисти.
Обаче от един определен период насам има сериозен разрив в системата. Всеки иска повече продуктивност, за сметка на по-малко работна ръка, по-евтина и по-бърза. Почти всички европейски фирми делокализираха производствата си в Азия, има и няколко останки в Източна Европа, заради цената на човешкия труд. В развитите страни, трудоемката дейност вече се извършва от роботи. Само за 2013 година, Амазон отвори една от най-големите складови централи във Франция, оборудвайки я с 25 000 робота които поемат поръчките, сортират, етикетират, изпращат. Това е само 1 пример с 1 фирма в 1 страна. Тенденцията е глобална. Дори и населението да не е в прираст, къде отива тази работна ръка която не работи?
Във всички страни се чуват викове как чужденците крадат работни места. Ако под чужденец се разбира: робот произведен в Китай – напълно съгласна съм. Тук говоря за производство! За измислени професии, като мениджъри, търговски представители, фирмени адвокати, одитори, реклами агенти и прочие всеподобни към които едно време бях и аз, които нямат ниакъв производствен потенциал, дори не ги вкарвам в сметките. Причината е проста – да, те са консуматори. Но нека се върнем към равновесието за което говорихме по горе. Възможно ли е общество само с гореизброените “офисни” професии? Какво ще се получи с общество от мениджъри и безработни? Когато няма производство на родна земя, от къде се прави брутния вътрешен продукт? Не смятам, че може да се живее само от туризъм! И без това вече няма природа, то какъв ти туризъм, а нали и тия нещастни туристи трябва да бъдат изхранени?
Мисля че до тук картинката е ясна.


Социален срив

Това което описах по горе се довършва и с няколко други констатации. Понеже всеки си трепери над насъщния, всеки друг изправил се пред него е враг. Примера е всекидневен и пред очите на всеки. В световен мащаб хората са настройвани едни срещу други. В България ревем че имало едно село заселено с бежанци. И видиш ли ти, те били черни, не искали да стоят тук, ама никой не ги пускал. В откритите води под южна Италия, морски партулки следят корабите с имигранти от африканските държави, Сирия и други и стрелят на месо. И те не ги искат. А ако ги пуснат, останалата част от Европа се сърди. От началото на годината (януари 2015) са отстреляни над 5000 човека! И това са бройките които стигат до брега под формата на труп. На никой не му пука! Всеки бърше чело и си вика: “ох, отървахме се”.
Почти на границата между Франция и Швейцария има един град пълен с косоварски бежанци. И още прииждат, и тук никой не ги иска. В Кале, на пункта на ЛаМанша, между Франция и Англия, между 5000 и 8000 (от поне 5 години, всеки ден) бежанци чакат удобен момент да се прехвърлят чрез камионите от другата страна. Жендармерията и граничарите ги чакат въоръжени...
Защо сега предлагат на България да стане членка на Шенген? Не е заради хубавите й очи! Страната ни се намира на кръстопът, още от училище ни учеха.

Да не пропусна и друго – сега вече няма демокрации, ние живеем в олигархия. Или както го каза един белгийски избранник пред парламента преди да напусне поста си: “на хората им се дава да си пуснат бюлетинката и в останалите 5 години се иска да мълчат!” – Лоран Луис. Невероятна реч! За пръв път чувам политик да се изправи и да каже пред всички истините – за банките, за спекулациите, за продажността на политиците, за това как живота на хората е продаден на лобита и компании. Браво на този човек! Вижте видеото преди и то да е изчезнало. Съмнявам се да има превод, но при желание, може да ви го предам някой ден. 



Факт е че целия свят е заразен от същата болест – расизъм и озлобление. Това никога не е било в такъв мащаб досега. И няма да спре, докато чашата не прелее или докато сами не кажем: “СТОП – мога и искам да живея в мир с хората до мен”



Религиозен срив

Страничен ефект от горните две.  Изкуствено причиненият срив между християни и мюсулмани е очеизбиен. Дори не е нужно да го дискутираме. Но нека споделя едно – религийте не са направени за да ни обединяват, а за да ни разделят. Това също е факт. Достатъчно е да се вгледаме по-отблизо в историята. Понеже сега изследвам перверзиите на католицизма, ще дам пример с него:
Култът който се преподава, прилага, следва в католическите държави е пряко наследство от Римската империя. Не от римо-католическата църква – от Империята, от начина и на действие, разбирания и организация. Достатъчно е да се проследят събранията от Вселенските събори. На събора от Ницея, 325 г., на който от 1800 римски епископа само 318 са участвали, се решава за отношенията между Син и Отец. Декларира се (като се вписва в аналите за да не се забрави!), че Исус е свещен, а Господ – вечен. Значи, 318 човечеца, които точно тогава са се чудили какво да правят, отсъждат кое е божествено и кое не и в наши дни, милиарди хора се бията заради това ?!?!?! Нека продължим. Знаете ли че прераждането не е будистко понятие. То дори е едно от първопредадените знания в древното християнство. Само че на един от съборите на Константинопол се решава (дори не от папата, а от императора), че понятието прераждане, както и всичко свързано с него трябва да бъдат тотално заличени от Библията. А знаете ли защо в католическата църква няма разрешени бракове на църковни лица? Това също е традиция произлизаща от Римската империя. Римляните са били педераси, дори педофили, това не е тайна. Сред тях е било разпространено вярването, че да спиш с млад мъж, носело сила, жизненост и дълголетие, особенно преди битки. Жените не са ги привличали особенно, те са били смятани за под-раса и са служели основно за разплод, колкото и гнусно да звучи това. Това обяснява божието трио – Отец, Син и свети дух (няма жена), единствените две жени са – Мария Магдалена, проститутка и Дева Мария – майката. Това обяснява много неща и от тези първи манипулации на информация произлизат всички останали отпадъчни вярвания в който и да е разклон на християнската вяра (нека не забравяме, че преди разколите всичко е било на едно).
След като ви споделих тези факти, които вероятно ще вбесят повече от един, но истината е тази (и за мое съжаление), вярвам че ме разбирате като пиша че сривът е близък. Особенно сега когато е на място и последния папа. Поне така сочи пророчеството.


Природен срив

Писах вече по въпроса няколко пъти на различни теми. Фактите остават същите – океана е пълен с пластмаса, но затова пък рибата е на изчезване (има максимум за 10 години).
Фауната е пред тотално изчезване. Преди е имало равновесие. Сега човека с прилежащите му домашни животни представляват 98% от животинския свят.
Един пример за перверзиите по света – току що научих как един олигофрен отишъл в Намибия, платил 350 000 долара и отстрелял един от
последните черни носорози. Според него тези пари щели да послужат за защита на вида!!! И това с помощта на тамошното правителство! И CNN отишли и снимали лова на всичкото отгоре. Питам се, когато разберат, че скоро тия пари ще могат единствено да ги използват като тоалетна хартия, дали ще отидат да го отстрелят като носорог (и после да платят на жена му за да осигури бъдещото поколение)?


Замърсяването на езерото в Индия
Всеки ден от лицето на Земята изчезват 5 растителни вида! Най-масивната хетакомба на всички времена от съвременната история на Човечеството!

В някои страни замърсяването е толкова масивно, че дори не се измерва. В Индия, едно от големите езера е дотолкова замърсено с химикали, че в момента гори. И според информациите от там, прелива и към други водни резерви.
Пчелите са пред тотално изчезване. И когато говорим за пчели, хората винаги броят
Езерото гори
кошерите с домашни пчели. В Европа има(ше) над 100 вида пчелоподобни насекоми които опрашват не само полските цветя, но и плодовете и зеленчуците. Единствено житните растения се самоопрашват от вятъра!











Петролен срив

За това също писах – Кой пътник сте на борда на Титаник? Сега като се замисля, може би това е най-малкото зло.
По официални канали се казва, че сме преминали пика 2005/06. Достатъчно е да се видят напъните на компаниите за пробив на шистови кладенци, за да разберете накъде клоним. Шистовия газ е най-лошото нещо което можем да си навлечем, дори предпочитам да се возя на каручка до края на дните си в сравнение с това. (ще обясня подробно в друга статия)
Сега, представете си това което ще се случи съвсем скоро и се молете то да е отведнъж (като отлепването на лепенка).
Заключват бензиностанциите, горивата стават безумно скъпи, толкова скъпи, че успешно заменят валутните курсове, коли се редят на опашки, вечер се цедят резервоари. Дотук е още лек катаклизъм. Но спират някои полети. Търговията замира. Вече няма не само екзотични продукти като кивита, лимони, авокадо, банани, но и по елементарни неща които България вече не произвежда! Магазините внезапно се опразват. Транспортите не могат да возят хората до ежедневните им дейности – някой университети, училища, фирми, фабрики също се опразват...
Но, петрола не е само гориво за транспорт. От петрола се правят почти всички други суровини – гуми, пластмаси, колите са почти изцяло зависими от пластмасата (така че дори и да са електрически – все тая), синтетични материали, текстили, подметки на обувки, всякакви видове опаковки и контейнери, аксесоари за какво ли не, просто се огледайте в къщи. Скоро циганите няма да крадат метал, а пластмаса...
Има решение, но то не е в презапасяването, а в пре-организирането, ако сме достатъчно умни да започнем отсега, защото така или иначе това ще дойде.
Спада в цените на петрола в началото на годината беше предизвестник. Цените не спаднаха заради количествата петрол, а защото САЩ продава въглища на Германия... Още една олигофрения на съвременния свят!


Хранителен срив

Това е едно от уж най-страшните неща. Доколкото било известно на науката, човек не може да оцелее особенно дълго без храна. Май “рекорда” в тая категория бе на един спелеолог изпаднал в дупка, със счупени крака, той седял и чакал някой да го извади над месец и половина, почти два.
Фактите от горните редове се насъбраха. Дори само една от картите да падне, една от първите засегнати сфери е храненето.
Дори сега между ГМО, хибридни сортове натръшкани с нитрати (това са прословутите изкуствени торове, за които все пиша и който водят до стерилност и ракови заболявания), пестициди, промишлени продукти бъкащи с Е...та, избора е труден. Представете си, когато се окаже, че дори не можете да си посадите домати защото почти всички семена в Европа са притежание на 4 огромни концерна, които променят генетичните им данни, за да не се размножават и да си купувате всяка пролет (есен). Това не е предизвестие, а реалност ВЕЧЕ!
За щастие, все още, а България има земя и села и баби които не купуват, а зннаят как се прави градинка от едното нищо.


Енергиен срив

Четох наскоро за енергийния срив на България – явно се чака за съсем скоро, дори бих казала че може и да е за още по скоро. 
Може само да се благодарим (засега) че за радост сме малко по-изостанали от други евро-държави и не всичко ни зависи от газта като при тях (топла вода, парно, котлони, фурни...).
За сметка на това пък, не само в България, скоро не само газта ще е рядка ценност. Петрола го отчетохме. От него зависят всички видове комуникации. Дори да има въглища/дърва, е ли възможно цяла държава/континент да разчитат на това. Та нали само за 1 година Европа ще се превърне в пустиня.
Оказа се че Германия не само внасят един от най-големите причинители на парниковия ефект – въглищата, за да ги горят в електроцентралите си. А сега празнят и села за да правят мини под открито небе?! В кой век живеем? След като пика на петрола премина, докога ще имаме въглища?
Ядрените централи не са решение. Да не говорим, че напоследък зачестиха информациите изплуващи от различни достоверни канали за сериозни пропуски в системите на експлоатация, прикрити инциденти, течове... А Фукушима си течеееее, вече от сума ти време и Тепко съобщиха тая седмица, че нямало къде да сложат радиационната вода от реактора и я хвърлили в океана... То така се и предполагаше, но те вече дори и не се срамуват да се крият. А съдбата на човечеството се разиграва от (не)компетентността на една частна фирма...

Констатацията от всичко това е една – от един век промишлена революция, човекът успя да разруши природната среда от която и той е част, успя да избие оставащия жив свят, а ако ли не да го направи роб (домашни животни, ГМО семена, хибриди), успя да направи и ближния си роб, благодарение на прогнила банкова система, червиви олигархи, успя да залее с бетон, петрол и пластмаса дори до Южния полюс. Сега с новата технологична революция, нещата не се променят към по-добро, дори напротив – очуждаване, изолация, смърт на нормални човешки отношения. Всичко в главата (ако въобще от промивки е останало нещо) и нищо в ръцете. Роботи заместват хората, а малцинството решава кой ще живее и как.

Това са накратко истините за света. Остават ви няколко неща за правене.
Първо: приемате истинатаВторо: заживявате с мисълта без да ви треперят краката, все пак сме 7 милиарда на същия корабТрето: променяте начина си на живот (за след срива) и се надявате че и другите ще последват или пък се оливате тотално заривайки се в придобивки и чакате метеорита да ви падне на главата


Тук пропуснах и други теми, но пак и отново, страха не е добър съветник.
Сега ви се дава шанс (е не е като на баба ви или на майка ви), но сте жив свидетел на една огромна промяна в Историята на Човечеството. Ваш е избора дали ще погледнете на това като знак за действие, покриване в пещера, безразлично бездействие...Вие решавате дали ще поемете възможността да сте участник в промяната, не за другите и с другите, за себе си...не за бъдещето си, дори не за това на планетата, тя е достатъчно голяма за да се справя и сама, но заради самата възможност, заради предизвикателството и може би заради бъдещите поколения...

Щастлив ден

Смелата овца


3 коментара:

  1. Свалям Ви шапка за това, което пишете и споделяте. Само мога да Ви уверя, че не сте сама с такива виждания и разбирания за света и живота на планетата Земя. Според моите скромни усещания за бъдещето, обикновените хора нямат ресурса за промяна на посоката на движение към погибел. Такъв ресурс има в ръцете на една наднационална шайка нехора, които със съдействието на извънземен разум разрушават нашата планета. Просто е време за жътва и те ще я проведат без да им мигне окото, ако не се намеси друг, по-разумен извънземен фактор, който да им попречи. Тук термини като оптимизъм и песимизъм просто нямат място. Нещата се движат от космически фактори, а земните фактори са само изпълнители на тази програма. А ние, обикновените хора сме само едни "безмълвни' свидетели на този пъклен план. За съжаление. Останете със здраве.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара, Само не съм съгласна с мнението че сме безмълвни свидетели. Вие сте наясно за нематериалните сили които задвижват Вселената. Знаете вероятно че Вселената изисква равновесие. До скоро и аз мислех че сме малки мижитурки не можещи нищо. Кажете ми тогава, как щяхме да научим истината за нещата ако ги нямаше и другите мравки като нас, които ходят, ровят, търсят, водят дела. Да, тези дела често са корумпирани, изкривени, животите на тези хора разсипани, но без тях, нямаше да знаем какво се случва. Системата не е нито непромокаема, нито напълно стабилна. Факт е че стигнахте до тук и прочетохте това. Факт е че и други го знаят. Ако стотици овчици напуснат нивата, кой ще им пасе от пропагандата? истина е, че оптимизъм и песимизъм са напълно фиктивни понятия, но не там е въпросът. Това което трябва да се случи, ще се случи. Всяко нещо в природата има причина и цел, която първоначално много не разбират. Ако вярвама на еволюцията, когато водата се е отдръпнала, рибата се е научила да ходи. Аз вярвам в тази риба! Свиването на рамене не е нито помощ, нито решение. нека не сме всички, нека е всеки сам за себе си, и без това сега света така се върти, но когато природата ни зашлеви, тогава ще се разбере къде е истината.
    Здраво и на вас, и дано красотата на живота ви донесе и щастие (усетих ви унил/а)

    ОтговорИзтриване