вторник, 23 юни 2015 г.

ГМО – Тестовете на лабораториите са фалшифицирани

Prof. Seralini
Френският Професор Сералини, инициатор и водещ учен в най-дългото и обстойно изследване върху влиянието на генно-модифицираните организми, разкри че изследванията над лабораторни мишки са фалшифицирани заради наличието на пестициди и ГМО в храните които лабораториите дават на животните.


Според последното научно изследване на Професор Сералини, лабораторните мишки по света са систематично хранени с ГМО, което от своя страна води до погрешни резултати, независимо от провежданите тестове.


Малко предистория:

През 2010, Професор Сералини, благодарение на независимо събрани фондове от асоциации и лични средства, събира екип съдружници и започва едно от най-обстойните и стриктни изследвания относно влиянието на ГМО храните върху организмът. Малко след като публикувах Руското изследване,  се зарових по-надълбоко в детайлите относно изследванията на Проф. Сералини. Ето какво намерих:

Дългогодишните му опити да получи държавни средства за обстойно и сериозно изследване над генно-модифицираните организми се бяха увенчали с неуспех. Още при първият опит за такъв вид тестове, финансиите му са спрени. След период на лутане и безмислено алармиране на депутати, министъри и прочие за опасността от тези организми, благодарение на ентусиазмът на поддръжниците му (и вероятно и на камерата с която документират всичко), той си проправя път до кабинета на една евро-депутатка, която изглежда сериозно заинтересувана от проблема с ГМО. Корин Лепаж (депутатката), основателка на Асоциацията БезГМО (още от 1998!) още пред камерата хваща телефона и започва с тъсенето на средства за финансиране на независими тестове - единствените публикувани дотогава принадлежащи на лаборатории в пряка или косвена връзка с основния засегнат – Монсанто.

Както вече знаем, изследването е проведено в период от 2 години – това е най-дългият период на клинични наблюдения въобще правен дотогава. Като другите лаборатории се спират обикновенно до началните 0-3 месеца! Спънките са много, както и противниците, затова от самото начало Сералини следи изключително стриктен протокол и на хранене, и на наблюдение и на хигиенни мерки. Така например никой не влиза при мишките без предварително да е облечен в цял стерилен комбинезон, с шапка, маска, очила и ръкавици.
Резултатите са потресаващи. Освен туморите и невъзможността за възпроизводство (описани и от Руското изследване) има и други данни. Така например, Сералини показва че преди период от 3 месеца (каквито са всички други изследвания правени по въпроса) наблюденията не показват нищо по-алармиращо от обичайното. След този период обаче, се наблюдава рязък скок в туморните образувания. Много от тях достигат до ужасяващите размери на 1/3 от теглото на животинката (за човек от 80 кг. Това би се равнявало на тумор от около 26/27 кг). При това положение, медицинската деантология изисква прекратяване на житейските функции, за да се намали мъчителния период.
Цялото изследване е строго документирано, снимано, описано, както и всичко свързано с него. Сералини не желае дори най-малък пропуск да опровергае подозренията му, че ГМО храните са основен причинител на туморни заболявания, често толкова силно изразени, че до възпроизводство не се стига.
 
Снимки на плъховете от първото изследване, приключило 2012
Туморите са ясно изразени, не е нужен микроскоп за да
придобием представа от последствията от
консумацията на ГМО
Както може да се очаква, контра-тестовете не закъсняват. Професорът и екипът му търпят от 2012 до сега непрекъснати нападки от страна на уж независими други изследователи. На няколко пъти той е “помолван” да оттегли публикациите си върху ГМО царевицата. Противниците на изследването (които всички идват от едно и също място и са платени с едни и същи пари), се настървяват дори срещу научното издание където той публикува резултатите и наблюденията си. Редакцията е залята с протестни писма, заплахи, главният редактор е подложен на непрестанни нападки. Последните атаки са директно насочени към следеният от екипа на Сералини протокол и казват, че плъховете така или иначе са били вече с тумори.
Именно заради тези изказвания, Професорът се запитва защо мишките и плъховете са предразположени към туморни заболявания.

Контекст на последното изследване

Когато той публикува своето изследване през 2012 за токсичността на ГМО върху плъховете, противниците му тръбят, че те така или иначе имат тумори на млечната жлеза, и че неговото проучване доказва нищо. Тогава той решава да разбере защо тези лабораторни животни са предразположени към развитие на много заболявания:

-       13-71% от животните представят спонтанно или по естествен начин тумори на млечната жлеза
-       от 26 до 93% от тумори на хипофизата
-       бъбреците на тези животни често са проблемни и неактивни

Сералини си задава въпросът, произходът на тези патологии генетичен ли е или това се дължи на влиянието на околната среда?


Резултати:
Сералини и екипът му, поддържани от CRIIGEN  http://www.criigen.org  (Comité de Recherche et d'Information Indépendantes sur le génie Génétique – Комитет за независими изследвания и информация по генно инжинерство) поемат нелеката задача да анализират храните давани на животните в лабораторни условия по света. Тези храни, пристигащи от 5 континента са обикновенно считани за балансирани и хигиенични.  Обаче, в 13 стандартни проби на крокети за плъхове, пристигащи от 9 различни страни, екипът намира:

-       262 пестицида
-       4 тежки метала
-       17 диоксина и фурана (химично съединение близко до хлороформ)
-       18 Полихрорилфенили (или полихлорни бифенили) и 22 ГМО

-       Остатъчни заразявания от Раундъп и производните му химикали са открити в 9 от 13 проби и в 11 има установено наличие на ГМО храни които са свързани с използването на Раундъп!

Сералини установява че храните давани на лабораторните животни са силно заразени!

Заключения:

Добрата новина, ако въобще можем да я наречем така е, че със 100% сигурност опасността от ГМО храните е потвърдена (все пак нямах особенни съмнения относно това) и тестовете на Сералини не са опровергани. За пореден път се доказва липсата на обективност в контра тестовете на Монсанто и Съучастници, както и ниската етическа култура на така наречените учени желаещи да докажат липсата на опасност на химическите оръжия на мултиконцерните. Това ми напомня онзи лоби-идиот поддържащ тезата, че Раундъп е питеен...

Лошата, лошите новини са че:

-       всички тестове правени с животни са невалидни единствено с само защото никой не се сеща (освен 1) че тия животни се нуждаят и от чиста храна, освен стерилни други условия
-       всички резултати в световен мащаб могат (и трябва) да бъдат преразгледани (въпреки че никой няма да си играе да плаща за това наново, айде сега, то за едното здраве ли сме?!?!?)
-       всички тестове над лекарства, кремове, хранителни добавки е твърде вероятно да са погрешни (да не кажа на 100%); да си го кажем направо – кой пък ще се хаби да дава еко-храни на лабораторни плъхове, те са там за да си умират...
-       не можем да сме сигурни (изобщо) относно описаните странични ефекти на никое лекарство; и без това сега те се тестват над индийци, също ядящи ГМО ориз и ако случайно изчезнат от пейзажа, никой не си задава въпроси дали това е от теста или от храната...
-       може да се запитаме сериозно, след като считаните за балансирани и хигиенни храни за лабораторни животни, явно не са такива, какво има в храните за домашни животни ??? (имам малка идея по въпроса, но няма да стряскам излишно собствениците, току виж някоя фирма за храни решила да ме накара да млъкна...) сега разбирам и защо хамстерът ми, хранен с крокети се напълни с буци и опъна петалцата за няма и 3 месеца...
-       можа да загърбим всяка своя вяра и сигурност относно направените тестове в която и да е сфера. Фразата – “това е доказано!” вече няма абсолютно никакъв смисъл


Забележка: това проучване се появи едва тази седмица в специализираните издания и в пресата, въпреки че резултатите са били налични много по-рано. На няколко пъти, хора свързани с лабораториите Food and Chemical Toxicology и Biomed Research Int, са се опитали да анулират и дори да обявят за недействителни получените резултати. Някой от изданията първоначално поели публикацията на изследването, в последствие я отказват или отменят.


За повече детайли и всички изследвания на Професор Сералини и екипът му - http://www.gmoseralini.org

Сборно представяне на някои от публикациите и контра-атаките срещу резултатите на Сералини: -  http://www.sciencesetavenir.fr/tag/gilles-eric-seralini

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар