сряда, 24 юни 2015 г.

Уаби саби – красотата на несъвършенството

Уаби саби (wabi sabi) е един от тези азиатски изрази които са непреводими и имат нужда от дълги обяснения за да бъдат разбрани. А уаби саби е точно обратното! Уаби саби не се обяснява, то е по-скоро усещане, отколкото понятие на мисълта. Това понятие е една от концепциите на таоизмът и на будизмът, учещ как да се вижда красотата в живота и в света във всичките и превъплащения, особенно най-незначителните, естествените, ефемерните и несъвършенните.



Но Уаби Саби не се ограничава в даден предмет или място. Това е идея, виждане за света, начин на живот, приемане на природата. Този израз съдържа в себе си завръщането към простотата, отдавайки нужното място на случайността и на несъвършенството. Така за японците красотата не се намира в идеалът, а в уникалността, в рядкостта на визията, също както никоя пукнатина не е сходна с друга и никое дърво не прилича на друго.

Една красива история ни учи какво е Уаби Саби:

“Такено Жо-о помолил Сен но Рикию да подреди градината. Рикию се захванал и работил целият ден. След като приключил работата си, той застанал в съзерцание на творбата си: всичко било перфектно и безупречно. Но все пак липсвало нещо. Той се насочил тогава към черешовото дърво отрупано с цветове и го разклатил, карайки няколко цветчета да се понесат с лекота към земята.”

Идеално почистената градина става уникална само след като няколко розови цветчета са полетели нежно към зелената трева. Може би, после те са били отнесени от вятърът, само няколко минути по късно, но в моментът в който те са падали към земята, този миг е бил единствен и ценен.

В Япония има една традиция – кинтсукурой -  която на нас, хора от запада ни се струва най-малкото особенна. Когато те пиейки чай, счупят купичката, японците не я хвърлят, а я дават на майстор, който съединява парчетата нарочно слагайки межу тях златни или сребърни нишки, акцентиращи цепнатината. По този начин те запазват точният миг от деня в който са пили чай, считайки счупеното за красиво, а не за дефект. Тази традиция учи, че счупеният предмет е дори по-хубав след като е бил счупен, отколкото както е бил преди. Философията на кинтсукурой е в абсолютен синхрон с идеята Уаби Саби. Японците виждат предметът по-красив след счупването, защото той съдържа в себе си дадена история, спомен, миг, красотата е в единствеността, несъвършенството, случайността...


На какво ни учи Уаби Саби – моят превод на тази философия:

Уаби Саби е красотата в мигът на съзерцание, той ни казва – Спрете с бързането и погледнете около себе си. Насладете се на възможността която ви се дава всеки ден да опитвате нови неща!

Уаби Саби е малката летяща пеперуда кацнала ръба на прозореца – Всичко от което се нуждаем е много по-малко отколкото логиката ни насилва да вярваме! Изхвърлете ненужното то ви обременява!

Уаби Саби е това да видиш красивото там където никой не го търси, в една паяжина полюшвана от  бриза – Красивото е в простотата. “Простотата е най-голямата изтънченост” Леонардо Да Винчи – дори той е бил Уаби Саби :)

Уаби Саби се изразява дори в миг – Нищо не е вечно, нищо не е свършено, нищо не е идеално. Бъдете себе си сега! Обичай сега и на момента сякаш е единствен!

Уаби Саби е тук и сега – Приеми животът който имаш тук и сега. Не се затормозявай с въпроси от миналото което е безвъзвратно и с тревоги за бъдещето което е непредвидимо! Поеми предизвикателството, ако те поканят на разходка с лодка – качи се, никога не знаеш кой или какво те чака на другият бряг!
 
Уаби Саби е наслаждението от невидимото на пръв поглед – Не вярвай на чужди очи! Наслаждавай се на това което имаш! Виж красотата там където си! Не съди и не се съди, ти си единствен, както и всеки друг! Подхранвай и се грижи за своята уникалност! Ако смяташ че имаш дефект, не го крий, покажи го и той ще стане качество!

Уаби Саби е начин на живот – Човек няма нужда от 10 чаши, когато сутрин пие само от 1! Човек няма нужда от нов чайник, когато старият още върши добре работата си! Щастието не зависи от това какво притежаваш, как изглеждаш или кой си! Най-лесното е да искаш и да трупаш все повече и повече, но красотата и изкуството на пълноценният живот са в това да имаш по-малко!

Уаби Саби е всичко което природата ни е подарила – Разходете се в природата, вдишайте мигът, почувствайте енергиите, вижте уникалността на всяко листо и храст. Така човек достига до същината на смисълът на живота. Всяко нещо е красиво, стига да открием неговата уникална страна.


Бъди себе си, всички останали са вече заети!
Оскар Уайлд


Всички тези учения ни карат да се замислим дълбоко върху същността на съвременния свят. Сега насилствената красота е на почит. Бързането и стресът са начин на живот учен почти от прохождането. Всички притежаваме едни и същи вещи, дошли от една и съща поточна линия и когато те се счупят, тичаме да купим следващата която да е същата като на всички останали. Всеки иска да има нещо единствено, купувайки същевременно същото като на милиони. Всеки търси новото, вместо да се задоволи със старото, още работещо или да го поправи. Хората търсят признание и почит чрез вещите си. Всеки вярва, че трябва да изглежда както медии и обществено мнение му диктуват. Живеем в стандартизиран свят и уникалното е считано за несъразмерно и противно. 

А може би животът който винаги сте искали да е просто заринат под всичко което притежавате?!?


Щастлив ден


Смелата овца




Няма коментари:

Публикуване на коментар