вторник, 30 юни 2015 г.

Как "Зелената" революция зароби земеделието и натрови храните ни

Ето с какви романтично-комбайнерски
картинки се продава хранителното
робство 
“Зелената революция” започва малко преди началото на Втората световна война при сътрудничеството на Фондация Рокфелер (пак ли тия бе, аман!!!) и мексиканската администрация. Ако сте вече с отворени очи към случващото се в света, само тази информация би трябвало да наостри вниманието ви и да ви даде един предвкус на катастрофа.
Накратко – идустриална Америка се притеснява за изхранването си
(на тях никога и нищо не им е достатъчно, там цари политиката на пресищане до повръщане – с лек полъх на вече видяно с Римската Империя) и търси методи да произвежда все повече, все по-евтино и все по-бързо. Започва се с ерата на младите пеещи комбайнери в техните лъскави пръскащи препарати трактори (имам някакъв бегъл далечен спомен за подобни клипове, наченки на реклама от комунистическо време) и използването на зърнени култури с високо-добивни възможности.

Още по накратко принципите са три:
-       селекция на високодобивни земеделски култури (не винаги по особенно естествени начини)
-       използване на изкуствени торове, фертилизанти, пестициди и всевъзможни други химии (както и в леко по-късен стадии – от ’50 г. – модифицирани семена, хибриди, посеви терминатор, ГМО и тн...)
-       огромно значение отдадено на оводняването
За последната точка, пак имам някакъв бегъл спомен от безкрайно дълги тръбни инсталации на колела които лееха многоструйни душове над летните полета, видяно през детските ми очи от прозореца на автобуса.

Дотук и така написано, ще ми кажете: “Нищо лошо”... Позволете ми да възразя мнооооого силно! Мисля че за хората не занимаващи се със селскостопанство, резултатите от това малтретиране на земята (и над организмите ни) се показват чак сега.
От 1960 година се започва с масовата пропаганда как този вид земеделие ще спаси света, как щастливите комбайнери, трактористи, берачки и други трудоваци ще донесат на масите ни най-прекрасните зеленчуци и плодове на света. СССР започва да снабдява сателитите си със селскостопански машини. От своя страна, САЩ не изостава и продава ли продава химии и машини. Познайте кой снабдява световния пазар с пестициди, изкуствени торове, хибридни семена, накратко казано ОТРОВИ – пак и отново Монсанто!
"Контролирай хранителната
промишленост и ще контролираш
населението"
На земеделците се доказва 1+1, как те имат нужда от трактори, пестициди и торове за да могат да произвеждат в големи количества. Нивите се оголемяват, засаждат се изключително с монокултури (че как иначе машините да обработват?!), започва се масовото обучение в това кое и как се използва. Че нали след войната (от която само САЩ излиза победител с продажбата на оръжия и с рециклирането на химическите оръжия в агро-препарати), трябва гърла да се изхранват... В САЩ, Канада и в развитите страни от Западна Европа, търговски агенти обикалят земеделците и им обясняват как продавайки 2 крави могат да си купят трактор с мощност на 4 и естествено печелейки време. При подобни аргументи малко устояват. В България, убеждения не са нужни, то няма и кого, отгоре всичко се налага с диригентска палка, по абсолютно същият начин както и в някои от комунистическите страни отвъд океана, като Куба например. Общо взето, почти няма страна в света която да убегне на “зеленото нашествие”. Тази революция (така се представя на невежата публика) е възхвалявана заради небивалите си резултати, но нека видим по-отблизо всеки един “прогрес” до какви последствия води.
На челно мяст в Зелената революция се поставя генното-инжинерство което цели чрез развитие на семенните посеви да даде възможно най-мащабни реколти. Освен това акцентът се поставя над машинната обработка. Всичко се организира покрай това как е по-практично за да минава машината – плодовите дръвчета се селекционират, окастрят, ограничават в растежа за да могат да бъдат третирани и брани от машини, културите се избират според калибража на машините, дори житните класове, едно време надминаващи метър и половина, сега са най-много 80 см... Равните поля с абсолютно еднакви култури не са благодат, а чума!

Млади земеделци
-       Селекцията на високодобивни култури – ако беше само това, добре. Но човечеството така или иначе от столетия е селкционирало само най-годните семена за посев. В промишлен мащаб и индустриално-революционно, това се превежда по съвсем друг начин – всяка страна изгражда свой каталог на посевите, като всички те са стандартизирани. Как може да се стандартизира едно растение, освен чрез човешко вмешателство? Никак! Всички държавни каталози включват семенен подбор който да дава еднакви по вид, цвят, вкус, ако може и тегло плодове и зеленчуци. Да сте виждали в нормална градина доматено стъбло да даде абсолютно еднакви плодове? Усещате ли накъде клони тази селекция? Всъщност от повече от 50 години на територията на Европа има хибридни зеленчуци и плодове. Проверете сами! В България малко или много сме били предпазени от този феномен, основно благодарение на селата, къщите с дворове и бабите и дядовците свикнали да садят всяка година собствените си разсади – единствен начин да се запази биоразнообразието и да се спасим от хибридно нашествие. Защо според вас изключително малко баби купуват разсади от пазара? Те ще ви отговорят: “ми те не раждат...” или “те купешките нещо не растат като мойте...” – естествено, в голяма част това са хибриди. Продаваните семена в огромната си част са произведени от фирми селектори, които защитават интересите си продавайки семена “програмирани” да раждат еднократно – тоест техните семена няма да дадат плод на следващата година или пък ще дадат слабо и недоразвито растение.

Така се прави селекцията на култури (ГМО) 

-       Относно химиите се чудех дали да пиша и след като онзи ден чух един коментар от сорта на: “той съседа има абсолютно екологична градинка, само пръска против бобулечки”, направо ми се изправиха косите! Малко ли писах за раковите заболяваня, туморите, разстройването на ендокринната и имунната система? Хора, докога ще се самоубивате? Раундъп не е екологичен продукт – това е отрова. Неговото първо предназначение е химическо оръжие във войната на САЩ с Виетнам! Да не говорим че абсолютно всеки препарат в бутилка е опасен и за вас и за бъдещото ви поколение, и за подпочвените води, тоест рано или късно ще го изпиете, защото това не се пречиства тотално в химическите пречиствателни станции, ако въобще е минало от там... Същото е положението и с химическите торове. Освен това преди наколко десетки години се появиха и семена генетично програмирани да се “защитават” от нашественици (пак Монсанто естествено)! Те са ГМО! Как мислите че зърно съдържащо в себе си ген против скакалци например, не би било отрова за вас? Тези семена не са никаква “революция”, още по-малко зелена. Те са ОТРОВИ в хранителен вид! Знаете ли че на пазара вече няма чисто жито? А после се чудим защо хората са все повече чувствителни, даже алергични към дадени храни. Храненето без глутен например, не е мода, то е необходимо спасение!

Нима това е съвременната
мечта на земеделеца?!?

-       Поливането! – звучи просто и обичайно. Всеки полива. Сутрин и вечер. Що за дивотия? В гората кой полива? Тук не говоря за скромното градинарско поливане, което в определен период (не полълване) си е необходимост. Говоря за интензивното поливане на ниви, овошки, че дори и растежът във воден разтвор. Всяко растение е надарено по природа с необходимата му коренна система за да си доведе от почвата това от което има нужда. В природата всяко растение взаимодейства с другите и всеки взима тоза което му е необходимо. Това е принципът. На практика се получава друго – огромни полета с моноклултури  които на първо място изтощават почвата (откъдето и нуждата от изкуствени торове !!!), които освен това извличайки вода от абсолютно една и съща подпочвена дълбочина, изсушават нивите за отрицателно време и на трето място – наличието на едно и също място на огромни “залежи” от храна за насекоми, предполага и употребата на пестициди след всеки дъжд. Проблемът е че с употребата на тези химии, почвата умира (да почвата е жив организъм, с червеи, буболечки, акарии изключително полезни за обмена на вещества и не само. Когато почвата изтощена от свръхдозите азот намиращи се в торове, пестициди, фонгициди, тя губи пропусквателната си възможности и става на камък. Точно тогава се нарушава и екологичното равновесие и при всеки дъжд, вместо земята да попива, тя превръща полетата в езера. Този феномен е открит и особенно добре обяснен от Лидия и Клод Бургиньон, двама френски микробиолози и специалисти в сферата на еко-агрономията и микробиологията на почвите от повече от 40 години (http://www.lams-21.com/artc/1/fr/) / https://www.youtube.com/watch?v=IfJWwdDgB3s
Приканвам всеки интересуващ се от земното равновесие и екологичното селскостопанство (дори и за собствената си малка градинка и най-вече заради собственото си здраве) да разгледа сайтът им (на френски и на английски) или да потърси и други видеоматериали. В днешните агро-университети се учи как да се ръси, тори, работи с химични препарати. Фермерите от поколението на “Зелената революция” не носят шаячени панталони, а непропускваеми кобинезони.
 
Така изглежда човекът който произвежда храната ви!
Нещо да не ви се струва наред? 
В България сега ревем, че сме на последно място по аграрни машини и технологии. А ако най-накрая се научим да не гледаме праолинейно на нещата? Обърнете линията и вижте от другият край. Май се оказва че сме първи! Първи по запазване на биоразнообразието, първи по запазване на естествената среда на множество видове диви животни (е, все пак трябва да се потрудим и по този въпрос, но имаме основата), първи по наличие на естествена дива среда, първи по възможности за развитие на екологично земеделие, първи по потенциал ... Оказва се че имаме невероятни възможности за развитие напред, а ние усилено дърпаме назад. Предимството на България е, че благодарение на нашето “изоставане” от Европа, ние прескочихме една огромна фаза на разрушение. Това може би почти никой не го осъзнава на момента. Надявам се че хората ще се събудят навреме. Сега ни се дава възможността да бъдем там където другите държави искат да стигнат. Стига сме се сравнявали с този и онзи. Много по трудно е да изчистиш и възстановиш заразена почва, отколкото да произведеш качествена продукция в плодородна почва. В България все още имаме този потенциал. Усилията ни ще са стократно по-малки ако поемем по пътя на новата парадигма. Защо са ни краставици и домати от Словения и Испания, чесън от Италия и царевица от незнам къде си, когато имаме целият потенциал, възможности и условия да имаме родни, чисти и качествени? Какво ще се случи някой ден ако самолетът с храна не кацне? Ще измрем от глад от глупост и мързел? България има абсолютната възможност да бъде в селскостопанска независимост и то без скъпи, шумни и харчещи трактори и машини, а не е. Защо? Чий интереси пак се преследват? Както винаги – следете пътя на парите...



Последствия от “зелената революция”:

Политически и социални последици
На първо място тази агро-реформа не е била с цел качествено изхранване на населението. Хората така или иначе са се хранели нормално със собствени средства. Индустриализацията прехвърля имотите от едни ръце в други. Монополът се изостря. САЩ (инициатор на целия тоя цирк) цели убиване на комунистическата революция още в зародиш. Зелената революция е била предвидена за да отслаби и отстрани социалните движения в много страни. Точно тези години в Западна Европа, Южна Америка и няколко други, хората са се стремили към чист живот без войни, с равенство и взаимопомощ между хората, справедливо разделяне на земните ресурси (замислете се за кой разделянето е опасност – за монополиста! Имената намерете сами!). Тогава дори в страни като Франция, комунизмът е бил идеална цел (естествено този сънуван от Маркс, а не изживеният зад желязната завеса). Пораждат се социални движения, хората се организират в мирни протести, хипи движението показва посоката, семейства протестират срещу първите атомни централи (широко защитавани от западните правителства заради показващата се пертолна криза)... Зелената революция иска да смачка това по заобиколен начин...и успява. Целите са чисто политически и гео-икономически, пък ако може това да доведе и до напълване на джобовете на определени прослойки (всъщност същият тесен кръг от олигарси и макро-компании), още по-добре за тях!
От тези полета се храним "зелено"
Първоначалните 2 крави за трактор, бързо се превръщат в хомот. Започва се със селското преселение. Малките производители умират постепенно. Цели села се напускат в търсене на по-щастлив живот по градовете (и тук говоря само за индустриалните страни в средата на миналия век). Започва се разделянето на прослойки които все повече се отдалечават една от друга. В България всичко е в статдий на комунистическо равенство и още по-добре. В известен смисъл, а и както вече е известно от историята – всяко зло за добро.
Зелената революция не изхранва населението, напротив. В развитите страни, може би. Но това е периодът и в който огромните супермаркети изместват кварталните търговии и големите компании предлагат работа на загубилите имотите си частни собственици. Но в Индия, където при все това тази революция масово завзема световното производство на ориз, гладът е ежедневие на почти 2/3 от населението, и до днес. Собственици на земи повярвали на обещанията на големите агро компании и закупили техните хибридни семена се оказват задлъжнели до живот. При закупуване на тези семена, Монсанто вкарва специална клауза (с малък шрифт естествено) при която търговският агент отива всяка година и събира наложената такса за право на ползване на семената (които освен че не са по-добри, се оказват и силно изложени на редица непознати дотогава болести). Семената или са наложени с доживотна такса, или са еднократен хибрид, така наречените посеви Терминатор. Само за периода от 2008 година досега, в Индия има над 250 000 самоубийства на селяни заради дългове и умрели реколти (всичко това благодарение пак на Монсанто). Доскоро мислех, че това е тамошно явление. Оказа се че не! Писах за това в статията “Чист живот – паралелни светове, ...” -  и за 900 френски фермера самоубили се за няма и 2 години поради същите причини.
Навсякъде по света където е стъпила тази компания (а те са навсякъде с взлом и без предупреждение), тя е посяла смърт, болести и разруха.

Световен пазар
Зелената революция отбелязва решителен етап в развитието на световния агро пазар. В основата на това са международни изседователски центрове, финансирани от едни и същи огромни компании като например Рокфелер и Форд. И двете са основни спонсори и на Втората Световна Война – гледай ти съвпадение! Това естествено е ирония, в сферата на финансовите интереси съвпаденията не съществуват. Както за пореден път и с тази революция се вижда, че същите хода продават и отровата и противоотровата. Същите сеят смърт и глад и официално продават изхранване на населението, като всъщност го стерилизират (това вече е доказано - http://smelata-ovca.blogspot.fr/2015/03/3.html) и убиват отново, но този път с негово позволение.
Пазарната икономика стимулирана от Зелената революция направи така че на масата си почти вече нямаме местни продукти. Всичко лети през хиляди хилометъри и през океани докато кацне в чиниите ни. Продукцията изисква огромни количества торове, пестициди, вода, площ. Да вземем примера с Калифорния където е централизирано световното производство на бадеми. Там добивът на вода за поливане идва от подпочвените залежи, които заради интензивното изпомпване претърпяват от 4 години насам огромна суша. Целият регион е засегнат. При все това агро индустрията продължава да дърпа вода. учени едва сега забелязват че изпомпването на тази вода е причинило огромно слягане на земните пластове заради изпразването на водните джобове. На места, щатът се намира под нивото на морското равнище. Излишно е да споменавам при тамошните тектонични проблеми какво означава това. И липсата на вода е само част от глобалната картинка.


Проблеми с околната среда

Тук вече навлизаме в зоната на здрачът, защото ако трябва да се посочи един основен причинител на природните катастрофи в момента, то това е Зелената революция. Изпомпването на световните залежи на подпочвени води (според снимки на НАСА 75% от световните залежи са празни), сривът в световното биоразнообразие, отравянето на почвите, отравянето на храните ни, болестите (вижте другите статии в блога, там е развито по-подробно), масовото обезлесяване на площи, разрушаването на амазонската гора (над 90%), оттичането в океанските води на милиарди тонове химични торове и създаването на мъртви зони, унищожаването на обиталищата на милиарди диви животни, изселването на последните южно-американски индиански племена, превръщането на милиони хектари плодородна земя в пустинни площи – всичко това (вероятно забраваям и други) е резултат от тази толкова Зелена революция.

В заключение
Отново и за пореден път – най-лесното не е най-полезното.
Цели поколения вярваха и още вярват, че градинарството е трудно, тежко и че селското стопанство се нуждае от машини, пръскалки, химии. Хиляди други хора вече знаят и го доказват от години, че това не е така! Това което ние днес наричаме екологично селскостопанство, агро-екология и еко земеделие, не би трябвало да носи етикети, защото то е природният и естествен начин на развитие и растеж. Освен това, вече е доказано в голям мащаб (полска продукция) че екологичните методи на земеделие са по-плододайни (в пъти, при теглене суха продукция), по-устойчиви на болести, климатични промени и естествено са идеалното за нашето здраве. Алтернативните методи в голям, среден, малък и дори микро мащаб са изпробвани от години и доказани. Малко хора смеят да последват примера от страх http://smelata-ovca.blogspot.fr/2015/03/blog-post_1.html , но посмелите да прекрачат прага на природо-естественото се озовават в свят на изобилие и това не е само на приказки. С методите на пермакултурата например, реколтата е между 7 и 10 пъти по-обилна!
Хората имат навика да казват: “да, ама ние бяхме излъгани!”. Не вярвам! Всеки един от нас се ражда с мозък в черепната си кутия. Докато си играем на прехвърляне на отговорността и вините като в игра на пинг-понг, следващата убийствена революция ще се покаже. Докато хората вярват, че да си напръскаш доматите не кой знае колко страшно, никой друг не може да им е виновен за болестите. Докато всеки си мисли, че знае всичко и че е по-добре да си мълчи, всички останали ще бъдат като него и всички заедно ще боледуват и ще мрат в страх. Хората вярват, че ние сме предопределени към болести, болежки, слабости, старческа неврастения и сърт в изнемога. Това не е така! Човекът е роден здрав и е принципно дълголетен. Погледнете хората в Окинава. Те живеят средно по 120 години. Казват, че това се дължи на хранителният им режим. Това е точно така, но не заради избора на храни, а заради качеството им. Там те са далече от всякаква индустриализация и се хранят с каквото сами са си посадили... Започвате ли да виждате връзката? Айде, време е за една медитация по въпроса!

Щастлив ден


Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар