понеделник, 27 юли 2015 г.

Лов на вещици - премахването на парите в брой


От преди няколко години се говори за безжични плащания, wifi преводи, пръстови и телефонни платежи. Новото поколение кредитни карти автоматично се издават с възможността да се направи платежно нареждане без дори да вкавате картата в апарата (ако е от този тип то картата ви е с лого  wifi на нея и рискувате да се отървете от суми до 20 евро без дори да усетите – това са днешните крадци...). Освен това сега се навъдиха куп апликейшъни за смартфони с които можете да си следите банковите сметки, да правите “лесни и бързи” преводи на валути и най-вече да плащате без портмоне по магазините, само с показване на телефона на съответния банков терминал.



В отговор и допълнение към тази статия:

Тъкмо се канех да пиша по въпроса когато попаднах на тази статия. Явно социално-ежедневните явления водят в крайна сметка до търсене на въпроси на едни и същи отговори.
Тук в горецитираната статия отговорът, макар и синтетично, е ясно даден – контрол! Но има и още нещо... Сега само искам да допълня казаното...
Така е, независимо от обясненията на банки, правителства и организации, електронните пари не са тук с цел нито улесняване, нито премахване на нелегалния трафик и корупцията.
Нека сме наясно с едно – правителствата от десетилетия знаят кой и къде върти мръсни пари и ако са искали да ги спрат са щели да го направят отдавна. Само че, тук се пропуска и една друга истина – самите правителства и прилежащите, открито или не, организации печелят от това. Един от примерите е наркотрафикът подстрекаван от ЦРУ. Скандалът избухна още през ‘80те години, разпален от признанията на бифш агент (солидно подкрепени с доказателства, че дори и книга). Естествено медийте набързо забутаха аферата в ъгъла, така че днес хората да продължават да вярват в искреността,  необходимостта и общополезността на тази подмолна организация.
Сега обаче когато от началото на годината в Западна Европа все повече набъбва темата за премахването на “истинските” пари и заместването им с електронни транзакции, въпросите започват да се пукат като плюски.

Предистория
Има няколко неща които поради разлика в културите и начина на живот не са особенно видими в България.
От десетки години в Западна Европа е систематично използването на кредитни карти и чекови книжки. Това достигна своята кулминационна точка когато преди няма и 10 години във Франция банките предложиха използването на нов вид карта която да служи за малките плащания от порядъка на 0 до 20 евро.  Почти всички малки търговии се снабдиха с допълнителни апарати и поопразниха касите си, доволни че вече не могат да бъдат мишена на обири. Оказа се обаче че хората не са готови да изпразнят джобовете си от стотинките.
Но, така да се каже, самата среда те задължава да имаш карта и чекове. Чековете не са валидни и еднакво използваеми за всички страни в Европа, но там където са, те служат за даване на капаро, резервации, гарнции при наем на жилище, ваканции, кола, камион и какво ли още не, всеки ги иска, навсякъде.
Случиха се и още няколко уж несвързани неща. Разказвам последователно за да се види взаимовръзката между всичко, защото това е точно като врящата жаба...
Една от първите стъпки бе да се намалят тегленията на ден и на седмица от даден банкомат, независимо от наличностите на сметката. От това естествено единствените намазали бяха банките, защото за всяко теглене има такси.
След това се забраниха големите плащания в брой. Първо ги намалиха до 3000 евро, сега ги смъкнаха до 1000 и се говори да ги смъкват още. Това означава, че преди можех да си купя например кола на старо кеш, сега обаче трябва всичко това да мине през банката. А ако реша пък да тегля дори само 1000 евро, трябва да предупредя 48 часа предварително...
От всичко това усещате ли откъде идва течението?

Защо ?
Факт е, че банките не разполагат с пари в наличност. Или поне не на 100%. Те имат легалното задължение да притежават само 10% от задължителните си резерви.
...
Тук за яснота - леко законово-финансово отклонение - Размерът на задължителните резерви които трябва да бъдат депозирани, платен или неплатен в зависимост от страната, се изчислява като процент от дължимите им депозити. По принцип, само част от депозитите е взета под внимание. В еврозоната, става на въпрос за депозити, дългови ценни книжа и инструменти на паричния пазар с падеж до две години. Например, ако една банка има € 100, както  депозит и ако процентът на резервата е 10%, задължителни резерви, които трябва да се депозират в централната банка възлиза на € 10.
От датата на тяхното въвеждане в началото на 1992, размерът на задължителните резерви (наречен на английски required reserve ratio (RRR)) е 2% в еврозоната за безсрочни депозити и срочни депозити със срок до две години. Като на 18 януари 2012, тази сума се намалява до 1%...
https://fr.wikipedia.org/wiki/Réserves_obligatoires - това в бг вариант не го обясняват, някой ден трябва да седна да си играя да напиша няколко истини в тая Уйкипедия...
Това е едно на ръка!
Другото е че, системата е в процес на абсолютна имплозия (експлозия навътре), само че в момента всички играчи в световната въртележка се опитват да маскират случващото се.
Друг факт е, че петро-долърът в момента е с реална цена на парче тоалетна хартия. Единствено това че малките хора продължават да вярват в него, да произвеждат, купуват, бутат криво ляво икономическата каруца го държи за момента на косъм. Само че това е довременна ситуация.
Не случайно САЩ търсят и най-малкия повод за обявяване на война.
Има нещо което не се знае от редовия гражданин – то е че при избухване на война, на страните участнички автоматично се опрощават всички външни дългове и икономиката фактически бива рестартирана от нулата. Запитайте се защо ако това не е така, САЩ са нацъфкали военни бази по цялата периферия на Русия, от които 4 в България, както и наличието на над 1000 танка на наша и румънска територия?!?
Другите въпроси за медитация са:
Чие вътрешно производство, износ и съответно БВП силно се влияят от производителността на оръжейната индустрия? В световен мащаб???
Кой е най-заинтересуван от това да се премахне всякакъв материален еквивалент на финикийските знаци?

История на парите и спекулациите
Истината е, че от премахването на неефикасната и неравностойна системата със замени (ти ми даваш ябълка, аз ти давам картоф) и създаването на модерната, но перверзна и коруптивна парична банкова система от венецианските търговци (аз ти пазя златото и в замяна ти давам хартийка) съвременните парични знаци нямат вече абсолютно никакво стойностно покритие.
С годините и по сигнал на 1% от населението държащи 99% от световните капитали, на всеки 7-8 години изкуствено се подава сигнал за криза. Зад всяка криза обаче се крие реално прикрит проблем дължащ се на спекулациите с печатането на парични единици без покритие. В момента този проблем не може повече да бъде заобикалян с обявяване на кризи и инфлации, сега големите играчи се опитват да го прикрият от очите на простолюдието преди то да се е усетило.
В началото на миналия век, Хенри Форд (един от 1%) казва, че ако хората знаеха как реално работи банковата система, до сутринта на следващият ден ще има бунт. Век след това, бунт няма! Но явно страхът от обществения гняв продължава да вирее. Какво е решението? Прикриване на възможните доказателства! Че какво по-лесно от това да прикриеш мръсните си гащи, ако изведнъж те станат виртуални? Спекулации винаги е имало и винаги ще има.
След Люксгейт – скандалът в който се разбра, че цялостната световна корпоративна търговия пере парите си безнаказано в Люксембург, избягвайки да плаща данъци където и да било – нищо не се промени. Уж прозрачността била целта!!! Държавните правителства навсякъде по света задължиха в прозрачност малките и средни фирми – така просто си измиха ръцете. Не малките хора спекулират и крадат от данъци, а дори и да се опитат или да успеят, то е от отчаяние и накрая пак те плащат големите лихви и наказания. Огромните международни фирми виреят на завет с лобитата си в Брюксел, банковите си сметки в Швейцария, Кайманските острови и фиктивните си данъчни адреси в люксембурските многоетажни сгради с опушени стъкла. Дори не е необходимо да правя списък – всички са в кюпа. А ако си направите труда да теглите една черта тук и там, ще видите, че всички марки на пазара водят до едни и същи големи производители...

Следващите етапи

От преди няколко години се говори за безжични плащания, wifi преводи, пръстови и
телефонни платежи. Новото поколение кредитни карти автоматично се издават с възможността да се направи платежно нареждане без дори да вкавате картата в апарата (ако е от този тип то картата ви е с лого  wifi на нея и рискувате да се отървете от суми до 20 евро без дори да усетите – това са днешните крадци...). Освен това сега се навъдиха куп апликейшъни за смартфони с които можете да си следите банковите сметки, да правите “лесни и бързи” преводи на валути и най-вече да плащате без портмоне по магазините, само с показване на телефона на съответния банков терминал.
Тази година започнаха бегли опити тук и там да се провери как местното население се справя без налични пари. В разни градове и разни държави уж временно се премахнаха обществените плащания с монети и дребни банкноти (едрите плащания кеш така или иначе бяха забранени). На един музикален фестивал например, условието за достъп беше да си притежател на електронна гривна заредена с определена сума пари с която да се извършват плащанията на напитките.
Хората се радват и пляскат на напредъка. Утре всички ще бъдем с виртуални сметки във виртуалните си банки.
Запитайте се обаче – това свобода на движението ли е и за кого? Да, може би е по-лесно да се движим по улиците без портмонета които рискуват да бъдат гепнати от кой ли не, вероятно (дори сигурно) е по-спокойно и на търговците които вече не ще бъдат обирани. Ако се чудите за какво говоря – във Франция, Испания, Италия... пладнешките обири с насочено оръжие са реален проблем. Края на миналата година дори обраха един от най-големите бижутерийни магазини в Париж, в един от най-скъпите (и уж пазени) квартали, посред бял ден... Дори не говоря за предградията...
От другата страна на монетата (сравнението хич не е случайно) обаче има друга истина. Малко по малко вашият контрол над собствените ви пари ще се изплъзне от ръцете Ви. Парите ще идват и най-вече ще си отиват. Забелязвали ли сте как ако плащате на месечни вноски по електронен път, често дори и не забелязвате колко точно пари са излезли. Когато осезаемостта на даден предмет се загуби, той виртуално изчезва. Същото е и когато се плаща само с карта – чувството за харчене е изтрито и накрая парите като че ли по чудо са изтекли сами някъде си. Само че с изчезването на парите в брой и в джоб се излагаме и на друго освен на собствената си неспособност да управляваме собствените си капитали.
С ерата на виртуалното банкиране настъпва и тоталната банкова диктатура. Днес без много много съпротива банките преминават на свръх-космическа скорост. Хората, вече така или иначе сведени до бройка номер, сега се превръщат в поредица цифри банков номер на консуматора – нищо повече. Банките ще могат виртуално, безнаказано и неусетно от когото и да било да контролират икономическите схеми, а от там и промените в обществото. Това е угодно и за политиците. Те така или иначе от край време укриват пари и подкупи къде ли не. Във Франция пак, заради разни укрити данъци и милиони евра циркулиращи по сметки в Швейцария и Сингапур, политиците бяха наказани с публикуване на личните си сметки, имоти и тн... Да обаче това пак е перверзна схема, защото уж всеки (има условия за видимост) може да се добере до тези данни, но публичното им разкриване или публикуване се наказва с глоба и затвор, тоест те са неизползваеми...
Big Brother (за препратката прочети 1984 на Джорж Оруел) е в пълна сила и това е угодно на всеки, освен на нас. Тоталитарните демокрации се инсталират бавно, но трайно и не е далече денят на пълния фискален контрол, където преди да можете да възразите за дадено финансово “провинение” първо ще сте си платили неусетно и виртуално за него. С изчезването на парите в брой, ще е достатъзен един клик за да се намерите на улицата. Картите без допир току що се появиха, а първите виртуални крадци вече вилнеят. Колкото е по-сложна изглежда дадена технология, толкова е по-лесно тя да бъде манипулирана и пиратирана. Вижте новите коли с изцяло електронни табла например. Освен че се оказа че някои навигационни системи могат да бъдат манипулирани от разстояние (имаше десетки случаи в САЩ), освен че освен гаражът никой друг не знае какво и има на колата, оказа се че самият авторобот може да бъде пиратиран и управляван с дистанционно...има и още...
В момента в свръх-набъбналите правителствени външни дългове, никои паричен превод не трябва да им убегне. От началото на 2016 година в Европейският съюз банковите депозити ще могат да бъдат преливани към сметката на банката ако се наложи да се покриват дълговете й. Какво по-просто от това да ви се изтеглят парите по банков път когато вече няма кеш? Дали някой ще дойде да ви пита искате ли или не? Денят в който не само текущата ви сметка, но и пенсионния фонд, спестовната книжка, застраховката живот, заплатите, детските и дори помощите (ако въобще някой друг освен циганите имат такива) бъдат изцяло вкарани във виртуалното пространство и изчезнат в брой, тъй като всичко ще е вече on line, при банкова нужда, ще е достатъчно просто всичко да бъде блокирано и изпратено там където не можете да го пипнете.
Колкото до банките, техният най-лош кошмар е спестителите да си изтеглят парите и кредиторите да са си изплатили дълговете без никой друг да е направил нови молби за такива. В момента банките са на ръба на пропастта и се опитват да скрият всячески от нас – чинните потребители, че парите им не струват нищо и че те самите са сапунени мехури под налягане.
Дали България е засегната? Засега, слава богу в България все още цари системата на складиране на пари в буркани по мазетата и в кърпички под дюшеците. Освен при внезапен яростен пожар, може би това е най-сигурният метод на съхранение. Страната ни е имунизирана със силата на девалвации, сривове и кризи. Радвам се, че малко са хората които имат доверие в застрахователи, финансови институции и спекулативни фондове. Продължавайте все така братя и сестри родни! Евала! Защото докато в гръцко дребния данъкоплатец напълни финансовите мехури на френските и немски банки, в по-западните страни хората вече започнаха да се усещат и да празнят банковите си сметки. В Швейцария липсата на пари в брой и в резерв (поради тегленията) принуди банките да въведат депозити с отрицателен коефициент. Което значи, че реално си плащаш за да си държиш парите в банка. Някои от пенсионните дружества решиха, че им е по-изгодно да изтеглят авоарите си и да ги сложат в сейфове, обаче при запитване, тази възможност им бе отказана от самата централна банка...
Не се продавайте на лесните кредити и прилежащите им картички – те ще ви излезат през носа! Не се продавайте на лъскави технологийки уж лесни и бързи за ползване, с тях паричната помпа е още по-достъпна за опразване. Колкото до застрахователи, пенсионни фондове и финансови пазари – преди всяка консумация по-добре елате и ми задайте първо питанията си. Познавам ги до болка, всичките и ако не друго, поне ще знаете накъде отивате.
Скоро ще се опитат и в България да наложат какви ли не банкови хватки, просто гледайте рекламите по улиците, те са там за да ви подскажат накъде духа вятъра. Проверявали ли сте си наскоро платежните нареждания? Знаете ли, че има общини в които за 1 година месния данък е скочил с 100%? Не преглъщайте, така или иначе си плащате за това. Почнете да ставате любопитни. Задавайте въпроси  на съответните места и настоявайте докато не получите отговор. Вече почти навсякъде има електронни формуляри за въпроси. Ако не друго – задръстете им пощите. Нека не чакаме да станем зависими от виртуалните пари за да се разбунтуваме. Задаването на въпроси и търсенето на точна и ясна информация вече е съпротива. Съпротивлявайте се докато имате пари! Да живеят бурканите!

Щастлив ден

Смелата овца

2 коментара:

  1. При настъпващия Нов световен ред банки и пари не са необходими. Единият процент от населението, които са собствениците на всички ресурси на земята се явяват и собственици на човешкият ресурс/останалите 99%/. Този 1% ще отпуска храна и зрелища на 99-те процента безплатно/ на всеки според нуждите/. Както е било в робовладелския строй/да се има предвид , че тогава нуждите са се свеждали до оживяване и оцеляване/ и както аз съм си го представял при комунизма/ когато изучавахме тези неща преди много години/. Въпросния един процент вече си е разпределил световната баница така, че и те нямат нужда от пари и банки за да се разплащат по между си, т.е те няма за какво да се разплащат. Електронните чипове в картите, телефоните и каишките на кучетата и котките служат само за проследяване движението на животните за сега. Временно се отлага имплантирането им при човека, тъй като мобилният телефон е почти имплант и върши доста по добра работа от обикновеният микро чип/поне за сега/. Много грубо звучи но се надявам това да събуди някои от дълбоко спящите 99%.
    Добро утро !
    Пако

    ОтговорИзтриване
  2. Това абсолютно е така - пари не са ни необходими, само че не смеех да го обявя публично, не за друго, а защото те са реално на път да изчезнат поради съвсем други от икономическите и социални причини. колкото до проследяването - изпревари ме със следващата ми статия, но накратко - вече сме следени и то не само от телефоните. Само за пример - всички коли произведени след 2008 година са оборудвани с чипове RFID със сателитно следене. Кой обаче е наясно? Не съм чула нито един продавач да го каже открито, но при това, това си е факт. За останалото ще видиш в "Знакът на звяра"...
    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване