вторник, 7 юли 2015 г.

Олио от жълт кантарион

Жълтият кантарион (hypericum perforatum) е широко разпространен не само в България, но и по цялата географска площ на Европа. Той е познат още от древноста и в различните страни е свързан с различни легенди и разкази.
Така например във Франция му се носи името на цвете на Свети Йоан (Кръстител) и берачите които се придържат към традицията го берат единствено и само на неговото рождение – по нашенско – Еньовден. Тогава, по обед, на 24 юни всяка година, те излизат и събират цъфналите стръкове, и “само ако има слънце”. Тази традиция не случайно се е запазила с векове в този си вид. Еньовден/ деня на Свети Йоан (fête de la St Jean) е много по древен обичай от преди възникването на християнството. Това е езически празник възхваляващ слънцето, не случайно  точно на този ден, който е и лятното равноденствие (по обед) – затова отбелязването му с ритуали е имало огромно енергийно значение за древните и независимо от промените в названието, религиите и традициите на дадена страна, той се е запазил с векове. Цветчетата на кантариона приличат на малки слънчица с ярък жълто оранжев цвят, отварата от него действа положително на душевното състояние – нищо чудно че тази билка е свързана с беритбите на празника на Св. Йоан.
В България също се спазва брането на билки на Еньовден, само че още “по роса”, някои дори ги берат преди слънцето да се покаже, за да бъдат те още по лековити.
Други вярвания свързват кантариона със способности да гони злите духове или да предпазва от зло. Затова легендите разказват за кръсоносци носели на поясите си букети от жълт кантарион.
Мнозина са го брали и пили на чай в студените дни в къщи или в някоя планинска хижа. Отвара от тази билка се грижи за цялостното ви душевно състояние. Кантарионът съдържа хиперицин, както и други съставки които действат благоприятно върху мозъчната дейност, обмяната на вещества, което пък води от своя страна до цялостно подобряване на душевното и психическо състояние, засилване на паметта, повдигане на тонуса и настроението.
Кантарионът съдържа етерични масла, които са видими при откъсване като капчици с оражево-червен цвят– преди ранните християни са казвали че това е кръвта на Свети йоан Кръстител.




Олио от жълт кантарион:

Олиото от кантарион е с многобройни полезни действия върху организма, като запазва лечебните си свойства 2 години. На първо място то е успокояващо, ефикасно е при отворени и пресни рани, както и натъртвания. Действието на съставките на кантариона заздравява и затваря отворените кожни лезии. Той има и благоприятно въздействие върху всички видове кожни проблеми, омекотява кожата на лицето, премахва възпаленията, но също така е успешен лек и при лумбаго, болки в гърба, ишияс и ревматизъм. Олиото от кантарион е отлично средство при изгаряния от огън или слънчеви или опърляне с вряла вода.

За направата на олиото от кантарион са необходими единствено цветовете на растението. Затова, когато го берете, или късайте горната ¾ от ствола, като с оставащите части може да направите чай, или събирайте само цветчетата (от които пръстите ви пожълтяват J). Не изтръгвайте стволовете, оставете на растението възможността то да порасте и се развие и следващата година.
Сложете набраните цветчета в прозрачен стъклен буркан (в никакъв случай пластмаса – тя отделя отровни вещества които при направата ще се смесят с вашето олио) и ги залейте със зехтин. Оставете затворения буркан на топло място за около месец. След известно време олиото ще придобие оранжево-червен отенък. Филтрирайте сместа и я излейте в друг стъклен буркан, този път от тъмно стъкло или ако нямата – залепете около него тъмна хартия – това ще запази качествата и дълготрайността на олиото.
Олиото се запазва така до 2 години, зехтинът не гранясва и освен това и неговите съставки влияят положително на лечебните свойства на кантариона. Англичаните наричат това олио - "виното на Свети Джон (Йоан Кръстител)" 

Рецептата е от една от книгите на Мария Требен.

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар