понеделник, 3 август 2015 г.

Супрапроводимост: тайните на квантовата левитация

"Чудя се защо ли в училищата не се учат толкова интересни работи?!?! Сигурно за да се отдалечи всяка възможност децата да се запалят по физика, химия или други природни науки.
За неофитите (от гръцки - нео - нов, фит - растение, демек - новопомазан, новопокръстен) обяснявам накратко - квантовата физика (и механика) е прекият и най-достъпен отговор за невидимият свят. Не вярвате в нещо? Не е необходимо, попитайте някой квантов физик!
Левитацията не е ново откритие, датира от около век. Японците са й фенове, вижте само второто видео, как да се не кефи човек... 


Трудно е да не занемеем с отворена уста пред възможностите проявени чрез супропроводимостта. Наред с други подвизи, едно от свойствата на супрапроводимите материали е възможността им да левитират при определени условия. Тези свойства са днес в центъра на многобройни изследвания и възможни употреби във всекидневието. Следвайте линковете по долу ще видите няколко левитационни експеримента.










За да се възпроизведе левитационният ефект на свръхпроводимостта, трябва да има основа, изработена от свръхпроводящ материал (като сплав от ниобий и титан, например) и най-малко един магнит. Също така трябва да се охлади (много да се охлади, с течен азот, затова не е препоръчително да се прави извън лабораторни условия с мерки за сигурност). Когато сплавта е приблизително -200 ° С, тя става свръхпроводник, тоест, напълно загубва своето електрическо съпротивление. Магнитът започва да левитира защото свръхпроводника създава магнитно поле, за разлика от тази на магнита: това е ефектът Мейснер (обясненията тук - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ефект_на_Майснер). Височината на издигане след това зависи от теглото и магнитните сили на магнита.

Това невероятно откритие е направено преди около сто години от Камерлинг Онес. Физикът използвал живак охладен с течен хелий като свръхпроводник. Днес тази технология се използва като приложение в IRM скенерите (за магнитен резонанс) или в света на транспорта, с японският влак Maglev например. В пълна скорост, това превозно средство може да достигне до 580 km / h, което е достатъчно, за да пропътувате растоянието от Токио до Осака за по-малко от час.


Щастлив ден


Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар