неделя, 23 август 2015 г.

Windows 10 : невероятният размер на шпионажът на Microsoft !


Във връзка с невероятння трафик и кражбата на лични данни и информации, организирано и задействано от Microsoft, нека само ви кажа нещо: “Когато е безплатно, вие сте продукта!” Това е факт! 
Microsoft пусна безплатната си версия до абсолютно всички ползватели на операционната им система, на тях им бе нужно само едно натискане на копче за да позволят преписа на всичките им данни към Облака и сървърите. В замяна на това, всички лековерни са “наградени” с безлатното използване на програмката. Колко щедро! Почти като ваксинирането в Африка! Броят на жертвите е още по-голям от предвиденото. Microsoft наистина надмина всякакви граници. Това вече не е операционна система, а домашен шпионин, при това в мнозинството случаи волно и неосъзнато допуснат, това е контрольорът на мисли за който Новият Световен ред винаги е мечтал!


Знаем вече, че Windows 10 е операционна система можеща да се добере до многобройните ви данни и компютъурните ви навици когато сте пред екраните си. Знеше се че може да се избегне подобно вмешателство чрез употребата на софтуери Open Source, които са достатъчно добре разработени за подобни нужди.


Но сега става ясно, че това не намалява изобщо степента на шпионаж, създаден с Microsoft и когато човек се вгледа в анализа на мрежата, направена от чехски експерт: резултатите са далеч отвъд всичко, което беше обявено и от Microsoft, както и от най-параноичните IT анти-Windows маниаци!

Изглежда че степента на използвне на прословутия Cloud в рамките на Windows 10 превръща все повече тази операционна система във вид терминал непрекъснато комуникиращ със сървърите на Microsoft.

Тук са събрани информаците които могат да бъдат идентифицирани чрез анализ на мрежовия трафик на компютър с Windows 10:

Всеки текст които набирате на клавиатурата си: абсолютно всичко което пишете е складирано във временни файлове, препращани на всеки 30 мин на тези сървъри:

oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net pre.footprintpredict.com reports.wes.df.telemetry.microsoft.com

Изглежда тук сме в присъствие на истински Keylogger, записвачка която печата абсолютно всичко нащракано на клавиатурата ви: поверителни информации, пароли, банкови сметки, и тн... Представете си че тези информации са изпращани и складирани в сървърите на Microsoft, където би могло да им се случи горе долу почти всичко! Отвъд рискът, че едно правителство с оруелски (от Дж. Оруел, 1984) наклонности би могло да си човърка вътре наволя всичко което си пожелае, рисковете за пиратаж на данните съвсем не са незначителни...  дори да се надявате че използвайки виртуалната клавиатура на Windows 10, данните не се публикуват, тези копчета също са включени в схемата.



Телефонните номера които вкарвате в системата: едно просто издирване на телефонен номер в Интернет задейства специфичен процес, то препраща набрания цифров номер в определен брой сървъри:


vortex.data.microsoft.com  vortex-win.data.microsoft.com  telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net  oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net  sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net

Списъците с видео и аудио файлове които притежавате: при локално търсене (тоест просто намиране на видео в компютъра ви, дори без да влизате в Интернет) на филм с популярно име и процесът ще поеме зареждането на списъка с всичките ви медийни данни за да ги препрати на следните сървъри:

df.telemetry.microsoft.com reports.wes.df.telemetry.microsoft.com cs1.wpc.v0cdn.net vortex-sandbox.data.microsoft.com pre.footprintpredict.com

В сравнение с подобно оръже на масов контрол на пиратски файлове, Hadopi е буквално смешно...
(Да не говорим, че точно предната седнмица в Англиа се прие нов закон с който дори копирането на файл, видео, книга и тн., легално закупени и дори без цел външно разпространение е вече стриктно забранено. Въпросът стой какво се случва например с музиката легално закупена през iTunes и копирана от компютъра в телефона???)

Извлечения от вашите видео сеции пред камерата: 35 Мо данни са систематичн препращани към сървърите когато включвате видеокамерата си:

oca.telemetry.microsoft.com oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net vortex-sandbox.data.microsoft.com i1.services.social.microsoft.com i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net

Още една причина да не приемате Windows 10 за сигурна операционна система за вашите лични интимни видеозаписи, дори и никога да не сте имали намерение да споделяте съдържанието им в интернет ...

Всичко, което казвате в микрофонът ви е предавано на Microsoft: и това дори ако Cortana, асистента на разпознаване на реч на Microsoft е напълно изключен и дори дезинсталиран. Представете си колко лесно би било да се идентифицира лице от проби на милиони гласове, събрани и изпратени на следните сървъри:

oca.telemetry.microsoft.com oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net vortex-sandbox.data.microsoft.com pre.footprintpredict.com i1.services.social.microsoft.com i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net telemetry.appex.bing.net telemetry.urs.microsoft.com cs1.wpc.v0cdn.net statsfe1.ws.microsoft.com


Също така е интересно да се отбележи че Cortana събира когато е активирана и пренаписва в текстова форма, като препраща казаното на следните сървъри в Microsoft:

pre.footprintpredict.com    reports.wes.df.telemetry.microsoft.com   df.telemetry.microsoft.com

Ако Windows е оставен включен, но без активност повече от 15 мин, тогава големи бази данни от вашия компютър са препращани в многобройните сървъри, без да се познава точното съдържание на тези данни.

Също така е интересно да се отбележи, че блокирането на тези сървъри чрез промяна на HOSTS файла не работи изобщо за предотвратяване на изпращането на  събраните данни на Microsoft. Най-коварното е, че Microsoft показва съобщения за грешка, когато в списъка на сървърите е блокиран в файла HOSTS, но данните се изпращат винаги благодарение на факта, че Microsoft директно записва в Windows 10 кодовете и адресите IP нейните сървъри. Блокирането на сървъри чрез файла HOSTS не влияе на силата на звука, честотата или скоростта на данните, които се изпращат до сървърите на Microsoft. Показването на съобщение ERROR е абсолюттно фиктивно и служи за заблуда!

Все повече ползватели на Windows остават или на старата версия, или дезинсталират системата като се обръщат към Linux, като за други цели (видеоигри например) използват версията 8 или 7 на Windows. Съжителството на предната версия с Linux  UBUNTU на един и същ омпютър е напълно възможна. Разбрах че Tails Linux е препоръчан от Сноуден. Дано някой ден хората го чуят тоя човек.  Аз лично, от години съм с МАС и iOS X, като следя за уловки от порядъка на Скайп който миналата година бе закупен от Microsoft и сега за новите ползватели изисква включване чрез техен интернет акаунт. Това обаче не важи за всички, затова когато попълвате формуляри особенно за приложения (applications) внимавайте кой е техния собственик.



Щастлив ден 

Смелата овца




2 коментара:

  1. Има достатъчно операционни системи, уиндоус да си гледа работата

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав! Писна ми вече от тоя! На всяко гърне мерудия (само че при него е отрова)!

    ОтговорИзтриване