сряда, 12 август 2015 г.

За да живеем щастливи, нека да живеем скрити…

Или - нещата които знаем по отделно, но сглобени заедно представляват нещо съвсем различно...
Той е легенда в Silicon Valley, но ако го потърсите в Google или във Facebook, няма да видите лицето му. Джонатън Хиршон си е дал за цел да избягва появата на всяка своя снимка в Интернет, и това преди повече от 20 години. И несподелените от него причини за това са повече от една...


Джонатън Хиршон е специалист в сферата на маркетинга и комуникациите, работил за Sony Corporation и Apple. Така да се каже новите технологии са му повече от познати. Но дори при интервюта или при разговори с хора носещи Google Glass (последното поколение очила които снимат, заснемат клипове, говорят си с вас...), той изисква или кадри в контражур, или сам си поставя шал на лицето.
Обясненията които той дава е че не иска да бъде жертва на разпознаване от изкуствената интелигентност на софтуерите. Хиршон дори подканва приятелите си да го тагват по снимки, но не с лицето му.

Отделете миг и ме тагнете в случайно заснета картинка. ... Листо повято от вятъра, крещяща маймуна, математически уравнения, Джордж Клуни, голяма купчина екскременти...изберете снимката която мислите че ми подхожда и според желанията си.”

На конкретните въпроси относно подбудите му той отговаря:
"Работил съм за редица компании в сектора [на сигурността и информацията]. Можете да се задоволите с това, хората ще изготвят свои собствени заключения."


Сега нека аз ви покажа какви са моите заключения.
Последният излязъл Nikon Coolpix P900. Записът е достатъчен като доказателство сам по себе си на какво са способни технологиите.



Всъщност, в наши дни апаратите са с такива способности, че могат лесно да прочетат написаното на ръка през рамото на момичето седнало пред съседния блок.

Нека преминем на следващо ниво – сателитите.
По данни от 2011 година, в момента има 2630 активни спътници в орбита около Земята. Основно руки и американски.
Те са няколко типа – използвани за цивилни програми (например, хмм - следене), военни (като шпионаж, или пък фиксиране на целта и пилотаж на дроновете на смъртта), за метеорологични наблюдения (затова никога не знаем какво ще е времето до последната минута), картографиране (или по-скоро следене накой случайно да не е преместил накоя граница, или пък нелегални строежи, упс, грешка, при тях е друго...), наблюдение на природната среда (вярно, отгоре много добре се вижда как сме осрали всичко), и... предполага се че и антени и телекомуникации (нещо което абсолютно не вярвам, просто защото телефоните хжащат все по малко каквото и да било...) ...

Обаче, има и специални програми като Плеядите които свързват сателитите помежду им и така създават една всепокривна мрежа над цялата земна повърхност. Последните обещания са за безотказна глобална система (за наблюдения).

Още по яко:



В ляво горе, в едър план Айфелувата кула в Париж. Снимката е от сателита Keyhole-7 на 20 март 1966! 
Резолюцията е около 10 метъра.

В дясно долу – летището във Франкфурт, Германия, снимано от сателита Ikonos, 2000 година. Резолюцията е 1 метър.

Сателитите на Google съвсем скоро ще могат да различат лицето ви от космоса.

Ето и това което са снимали военните сателити на САЩ през ... 1987 г.



Такъв вид материали и снимки са класирани СТРОГО СЕКРЕТНО с години напред. Знаейки че военната индустрия има поне 20 години технологичен напредък в сравнение с цивилните открития, можем само да гадаем какво са способни да видят сега, особенно след като социалните мрежи вече ви следят от вкъщи. Предполагам че детското: “Аз питам ли те кой номер гащи носиш?” , вече въобще не ви звучи като майтап.

Първо социалните мрежи се набутаха много сериозно в личните ни животи. Преди време предупредих близки и познати за Facebook и все по-големите им волности по отношение на личните данни, които са монетна единица в света на бизнеса. Отговорът както можеше да се очаква, бе извинителното: “На мен всичките ми контакти са там!”
Нека сега ви кажа какво вашите контакти правят за вас – на 4 август тази година, любимата ви соц(иална)иалистическа мрежа регистрира патент с които позволява на банките да изучат познанствата на даден профил преди да му отпуснат кредит. Техниката е следната – искате кредит в банката, Facebook й дава свободен достъп (за това не е нужно вашето разрешение) до мрежата ви. Банката изучава платежоспособността на вашите приятели в мрежата и определя кредитен рейтинг. Ако рейтингът ви не е добър, забравете за кредита. Засега това “прекрасно” приложение е само в САЩ, но не се притеснявайте, скоро трансатлантическият съюз ще се погрижи за “неравноправията”.

Това е що се отнася до личните ви данни, още не сме стигнали до лицевите ви параметри. От сега нататък те са ценна стока. Всички интернет магнати се избиват да създават, подновяват и измислят нови и нови начини за параметриране и скениране не само на лицата, но дори и на зениците.

Всичко това, погледнато глобално, означава че световните правителства имат техническият и неограничен капацитет да знаят къде какво се случва в реално време. Мата Хари е ненужна, космосът им говори.
Но и друго: всичо това означава че така наречените “изчезнали” самолети, хич не са изчезнали и изобщо няма никакви мистерии що се отнася до правителствените среди. Всичко това е само пропаганда!

Ето и още: САЩ разработва централизирана програма за разпознаване на татуировките, която смятат да разширят до световен мащаб. И понеже вече е възможен достъпът до всички включени в интернет камери по света, какво ще стане ако някой ден сте разпознат като терорист по делфина си на глезена, разхождайки се по плаж в Италия и екстрадирани към САЩ? А понятието за терорист в наши дни все повече се разширява.

Вместо да ни води към истината, технологията ни забива все по навътре в организирането на лъжите!

Щастлив ден


Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар