вторник, 14 април 2015 г.

Какво са фталатите и бисфенолът?

Дори хранейки се здравословно и с екологично чисти продукти ние се тровим всекидневно с фталати и бисфеноли. Децата са най-засегнати от тези отрови, но и големите с години употреба на вредители не са за премълчаване. Тук вече настъпваме в зоната на здрача и ако не сте подготвени психически, по-добре веднага напуснете страницата!



Според проучване на университета Вашингтон в Сиатъл публикувано в Nature Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, независимо дали ядем “чисти” продукти, ние поглъщаме огромни количества токсични вещества заради фталатите и бисфенолите. Как е възможно това? Оказва се че цялата хранителна верига е заразена, но основното – този вид субстанции се прикачват “автоматично” към мазнините съдържащи се в храните – тоест млека, сирена, готови храни...

Какво представляват фталатите и бисфенолите?

Когато в Европа уж забраниха (казвам уж, защото наредбата бе с препоръчителна насоченост и много производители слагат без да им пука) бисфенола и фталатите, на нас “прости” консуматори ни бе обяснено накратко че имало в бибероните, козметичните продукти, касовите бележки (и колко било това опасно видиш ли за горките касиерки, де да бяха само те!), но истината е МНОГО, МНОГО, МНОГО по-жестока.




Нека започна накратко с моите “открития”:

Преди известно време пак подскачайки от експеримент на домашен майсторлък се натъкнах без да искам, нито очаквам на шоков елемент от настоящите ми разбирания за консуматоския свят и за целенасоченото ни изтребление. Съжелявам за чувствителните, но това е точно така? Не мога да нарека по друг начин нещо което с чистото съзнание на “управляващите” ни е допуснато в ежедневието при положение че тези химични съставки УБИВАТ на бавен огън.

Та нека карам подред - прииска ми се да си направя собственоръчно дървена маса с вградени цветни елементи и търсейки насам и натам, разбрах че това ставало с епоксидна смола. Имах бегъл спомен навремето как баща ми се натрови с една такава смеска, та реших да отида да видя доколко това е токсично и дали може да бъде заменено.

Та влизам в нета и чета: “епоксидът е съкращение на полиепоксидът използван в този вид смоли”; ок, продължавам, влизам в смолите (говоря за страниците на френски, оказа се че на български няма!) – чета, чета, виждам за полиепоксидите, за полимерите, фенола... общо взето нищо. Това не ми е достатъчно, продължавам да търся! Добре че едно време ходех на кръжок по химия, та не съм съвсем като прасе в железница при вида на всички тези химикали и обяснения за катализатори, втвърдители и прочие, но истината е че за човек забравиил едно време защо е учил и какво, тези понятия са пълна джунгла и дори подозирам че това е съвсем целенасочено.

И така докато си чета изведнъж – Бам! Списък на базовите композанти и тяхната токсичност. На първо място – мономер от тип диглисерид етер на бисфенол А! Тук дори и да не разбирате от химия, връзката я виждате. Та това трудно за намиране иначе в търсачките етерче е меко казано заподозряно в рушене на ендокринната система! 

Направо казано – хормоналната ви система гърми! Включва функциите на хипофизата и хипоталамуса, като от там нататък всичко е навързано като броеница – неврони, неврохормони, жлези с вътрешна секреция, факторите отговарящи за хормоните на растежа, кортикоидите, тироидната жлеза, млечни жлези, центровете за освобождаване на допамин (хормона на щастието), окситоцин (които служи и за поведенческите възприятия като социална осъзнатост, емпатия, притеснителност, майчински чувства и др.), хормоните регулиращи бъбречните функции, половите хормони, хормоните отговарящи застимулацията на адреналина и естрогена, за съзряването на фоликулите, и тн. и тн. ...

Защо изброявам всичко от сега след като не всеки ползва епоксидна смола?
Елементарно скъпи ми Уотсъни – защото естествено не спрях само до смолата!
 Оказа се че:

1.    този вид смоли се използват масово дори там и където не подозирате – всъщност всичката твърда пластмаса около вас е направена с базовите съставки на епоксидните смоли, и техните бисфеноли 2.    Всички метални кутии – консерви, кенове за напитки и други използвани в хранителната промишленост се впръскват вътре с епоксидна смола за да не протичат! Нека не пропускам и картонените кутии за мляко  и супи - отвън някои са картонени, но вътре си е бисфенол. Дори многолитровите бидони (домашни цистернички) за вина или бира са вътре с бисфенол! За доказателство - достатъчно е да отворите и разпорите едно – вътре ще видите прозрачна мамбрана лепната за фолиото – познайте какво е това? А, да не пропусна – някои от кутиите за бебешки храни също са напръскани с бисфенол! Намерете в накоя търсачка епизод от How it’s made ? май на Discovery Chanel бяха и вижте как се правят някой от продуктите в консерви или кутии- там явно се вижда как се пръскат кутиите отвътре.

 



3.    Цистерните за транспорт на продукти са напръскани за изолация с епоксидна смола. Познайте какво се прекарва с тези цистерни – вина, бира, сокове, безалкохолни, но също така и основните съставки като сиропи, сосове, първични продукти в хранителната промишленост – захар, прахообразни млека, сол, олио... и други съдържащи се в козметичните кремове, серуми, млека и прочие, ясичко което се сетите в насипен вид...



От тук нататък беше ясно че всичко ще бъде проверено!

Няма да карам през 9 планини в 10 – бисфенолите (били те А, С, Ф и други), както и фталатите са химични съставки влизащи в производството на пластмасови изделия. На всички пластмасови изделия. Фталатите се използват във всички козметични продукти и дезодоранти (специално за това имам ефикасни домашни рецепти които лека по лека ще публикувам тук на блога).  

Фталатите и бисфенолите са виновниците за много по-ранното настъпване на пуберитета в последните няколко години, с момиченца на по 6-8 години със сутиени, момчета с мустак от 5-ти клас или силно агресивно поведение. И двете съставки са виновни за нарастването на хиперактивността в детска възраст, притеснителността, стреса и депресивните прояви.  Освен това бисфенола е заподозрян (т’ва като го пльоснат “заподозрян” – тоест докато някой не плати за да не го подозират!) като виновника за нарастващите случай на Синдрома на Даун. Да не говорим че тези субстанции са си живи бомби за бъдещи майки и децата им – те намаляват интелекта на бъдещото поколение, както и разбиват изцяло хормонална система и защитни реакции.



Едно единствено поглъщане на напитка от кен покачва нивото на бисфенол на 160% в урината!

Бисфенолът е токсичен за бъбреците, повишава опасно риска от сърдечен удар, болести на миокарда, болестно затлъстяване...

Официално Бисфенол А е забранен, вече! НО, другите бисфеноли (защото има и други, иначе пластмаса няма да има) си остават и засега всички мълчат (демек такка наречените “официални” източници, на които стана ясно че не може да се разчита)! Да не говорим че не всички спират, така например кенове, консерви, кутии са си с бисфенол А...



Решенията

Това лого принципно ви гарантира
че опаковката е "чиста" от отрови


Доколкото ми е известно може да се има доверие на кутиите Тетра Пак (Tetra Pak) – това го има на лого отстрани, гледайте си етикетите, още веднъж напомням !


Сега, нека бъдем практични и логични без да тичаме паникьосани наляво и надясно.


  • Първата констатация е че ни лъжат и че в името на печалбарството хората са превръщани безцеремонно в жертвени агнета.
  • Втората констатация е че винаги можем да кажем – СТОП!
  • Третата констатация е че може да се живее и без пластмаса или поне без вредните й влияния (има примери и аз вече съм на почти 100% пластмасов детокс – ще опиша подробно).


От ровенето ми натам и насам установих че: основния проблем е при нагряване когато опасните съставки изпускат етерите си. Звучи логично, но имайте в предвид че не става на въпрос за палене на шише със запалка, а понякога е достатъчно то да престои на слънце. Другото което трябва да заключите логически е че когато хранителните ви продукти са извозвани, складирани, събирани и други манипулации преди да попаднат на щандовете, те са в пластмасовите си опаковки, понякога понасят многочасови престои на слънце или в нагрята каросерия на цистерна или камион...

За мен първата предпоставка към чист живот е знанието! Веднъж след като сме наясно с основните елементи – от там нататък с разум и лека организация може лесно да предприемем необходимите мерки. Единствено човек не знаещ какво има насреща си, го е страх, панира се и не знае от къде да почне.
Когато започнах блога писах именно за Живота без боклук, които включва и изхвърлянето на пластмасите от дома. Да, звучи сложно и трудно, особенно когато се завъртим на 360° и установим че всичко е от пластмаса.
Няма страшно – леко и методично хванете един край и почнете.

Имате деца – добре, започнете с храните, напитките и играчките. Купете истинска чаша на детето си, не пластмасова. Спрете да купувате консерви, или поне не в метални кутии – ориентирайте се към бурканите. Заместете постепенно старите пластмасови играчки с дървени. Е там няма никога да е на 100%, но ако не си ги слага в устата, това вече е постижение.  Ако детето ви е малко престанете да му запушвате устата с гумени биби, то на вас говори! Най-лесното винаги е човек да скръсти ръце и да реши че е по-удобно да му е лесно, пък ако ще да се мре! Или сте лабораторни плъхове, или осъзнати хора!

Предпочитайте качеството пред количеството и това във всяка сфера от живота си!

Обичате да готвите – един съвет – заместете пластмасовите буркани за подправки и продукти със стъклени.  Това става лесно и просто. Ние направихме това преди на 100% около 2 месеца – трябваше ни време заради количеството (виж снимката) , а при майка ми успях да направя това за 1 следобед. Спрете да купувате продукти в пластмасови опаковки. Почти винаги има вариант и за картонена, хартиена опаковка. Наблегнете на чистите първични суровини и гответе по-често в къщи. Изхвърлете микровълновата си печка (тя е вредител) и така няма да се бъркате да слагате вътре пластмасови съдове. Избягвайте целуфановите стречове – едно време като бабите си е най-добре - или 1 чиния отгоре обърната върху оставащото ядене, или капака на тенджерата. Просто, икономично и екологично!
Заместете пластмасовите бутилки със стъклени доколкото е възможно – естествено ако тичате няма да хукнете с буркан в ръка, или пък ако седнете “на кафе”. Аз си имам една “нощна” бутилка с тапа, една друга за колата, а пък навън...е там вече е импровизация според случая, но се старая към минимални отклонения.
Вече писах преди, но и тук ще сложа – вече семейно действаме без абсолютно никакви пластмасови торбички. На пазар си носим чантите и това е! Виж статията тук, и тук с няколко други сведения защо пластмасата скоро ще ни умъртви ако не спрем да я ползваме. 

Чудите се дали любимата ви козметика е опасна?! Тук няма да ви лъжа – опасна е и е вредна. Козметиката буквално блика от фтлати и бисфеноли - кремове, гелове, лакове, маски... Ако не е екологична, то тя е с голяма доза съставки произлизащи от петро-химическата промишленост. Ако пък е екологична, то тя е с натурални продукти, което ще рече и вероятност за по-кратък срок на годност, което пък от своя страна е предпоставка за консерванти които гарантирам че са вътре (естествено това е вариант за предпочитане пред първия, но има и по-добро).
Има спасение и за това - 5 до 10 минути от вашето време. Има бабини изпробвани рецепти и за сапуни, и за шампоани и за кремовеи и за лосиони и всичко което ножете да се сетите, дори и за боя за коса (без кана!) тн.. има и други рецепти (има стотици сайтове на осъзнати красавици на всички възможни езици) които и аз ползвам и които също ще ви дам пак в този блог.

Междувременно нека ви споделя една козметична “тайна” – зехтинът е един невероятен дар от природата.  Той идеално замества овлажняващи и нощни кремове, анти-бръчкини, маските за коса, кремове за ръце и крака, въобще – чудо!

Последна “тайна” за деня – фталатите и бисфенола в козметиката (заедно с още няколко също толкова “магически” съставки) състаряват и разсипват кожата ви и ви вкарват в порочен кръг – почистване което изсушава; крем с петролен продукт в него които задържа влагата, но същевременно запушва порите; грим – чиста проба замазка; гел душ които изсушава дермо-флората и пак и отново имате нужда от мляко за тяло... Това ви го давам като бонус за размисъл до следващия път. :)

Успех в прочистването и знайте че нищо хубаво не е станало лесно и бързо и това не е извинение за да си затворим очите!

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар