неделя, 19 април 2015 г.

Веган сос Болонезе за суровояди

Понеже не мога само да натяквам колко всичко което ядем е отровно (а, за съжаление е така), още от началото реших че трябва да има противовес в нещата. Тоест – продължавам с практичните рецепти-заместители.


В интерес на истината винаги съм страняла от спагетите, макароните и прочие теста, да не говорим, че след като открих че не са за мен, хич и не навлизам в тези води. От друга страна и сосът Болонезе, които половината свят яде в захлас, също ми беше противен...до оня ден.
След смяната ни на житейския режим, любимото същество, което между другото е шеф готвач, намери нови вдъхновения и сили във вегетарианската кухня. Сега споделям последното му творение вдъхновено от една природолечителка – Ирен Грожан (за нея ще посветя специално място и време), която меко казано “проповядва” суровоядството и е излекувала хиляди хора по този начин, включително и деца с левкемия!!!
Рецептата е директно взета от нейните лични архиви, като бе донагласена според това което ние ядем. В оригинала има тамари – което е на основата на ферментирала соя – а към това нещо съм с особенни чувства.
Един друг френски натюропат (природен лечител практикуващ суровоядство) казва за соята, че дори био, това е равносилно да се убиваш на бавен огън (останалата соя е 95% ГМО). Склонна съм да му вярвам, и не само аз, така че, без тамари!


За суровия сос Болонезе ви трябват:

  • 2 чаши лешници
  • ½ чаша стафиди
  • 1 чаша сушени домати
  • ½ средно голям лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 пресни домата
  • 1 букет пресен или замразен босилек
  • 1 шепа риган (сух или пресен)
  • 1 ч.л. мащерка
  • 2 с.л. тамари (опция, прочети по горе ééé)
  • 1 лимон – сока (опциия)


Приготвяне:
От това по-елементарно – здраве му кажи! Всичко се изсипва в блендера и се миксира обилно. След това се яде!

Опции – първо, както казах тамарито е абсолютна опция. Лимона не е задължителен защото има достатъчно “кисело” с домата. Ако нямате пресни, хубави, градински домати, сложете от консерва. И това пробвахме – идеално е!
Ако сушените домати са солени, а другите от консерва - внимание с дозата сол!

По принцип соса се съхранява успешно няколко дена в хладилника. При нас това не стана.
Мислех си това да го направя със спагети от тиквички – просто нарязани и бланширани в солена вода. Но соса не оцеля дори до изваждането на тиквичките от хладилника.
Така изглежда соса и когато успее да остане
докато станат тиквичките
Определено това е абсолютен деликатес. Дори и не съм предполагала че суровоядството може да е толкова вкусно!
Надявам се и на вас да ви хареса.
Приятно “готвене”!

Щастлив ден


Смелата овца


Няма коментари:

Публикуване на коментар