сряда, 15 април 2015 г.

Направи си сам - Домашно веро

Хайде днес ще я караме малко по-весело, пролетно и природно. 

Изобщо не съм привърженик на празните приказки и споделяне на “хватки”, link-ове и like-ове които в крайна сметка само пътуват от сайт на блог или говорилник и никой в крайна сметка не си прави труда да ги ползва или пробва. А като погледнеш във виртуалното пространство всички са екологични, природолюбци, защитници на животните, хуманисти и какво ли още не...
Така че днес ви споделям в реално време моите проби с разни природни средства за почистване.

Когато започнахме целокупно експеримента си Чист живот, едно от нещата което беше ясно още от самото начало бе че всички тези химии в шкафовете ще бъдат заменени с природосъобразни заместители. Естествено ефикасни!

Далеч съм от мисълта че тези действия ще спасят планетата.
Първо – Земята е жив организъм и когато тотално се задръсти от свинщините ни, ще се отърве бързо и лесно от нас – паразитите.
Второ – може би този жест да не оказва първоначално никакво влияние върху състоянието на околната среда, но пък аз съм като колибрито в легендата
Трето – иска ми се да вярвам че хората ще се събудят накой ден и ще разберат че това което се изтича в канализациите ни, се пропива в подпочвените води които така или иначе стигат в един ден в питейните резерви – язовири и други...

За съжаление пречиствателните станции не могат да “пречистят” някои доста притеснителни субстанции, като например хормоните от противозачатъчните които се оттичат директно с утините, химически разни от препарати на които им трябва “само 1 пръскане”, антибиотичните и лекарствени останки от урини и от глупаци които пускат неупотребените си хапчета директно в мивки и тоалетни...
Единствения доказан (и природен) начин за почистване е чрез фито-филтрация на сивите води. Не случайно в NASA всички отпадъчни води се филтрират по този начин. Същата (но в по-малък мащаб) е и процедурата изпробвана за космическите мисии. Този метод, заедно с предимствата и техниките, ще опиша в отделна статия със схеми и видео материали, напълно тествани и приложими в къщи с дворове.

 
Това на пръв поглед прилича на градини, но всъщност е пречиствателната
станция на НАСА. Има сортове водни растения които доказано пречистват
токсини, хормони, антибиотици и дори химикали изхвърляни от човека.

Сега по същество. Рецептата която пробвах (всъщност да си призная любимият се вдъхнови и той я прави) е следната:

·      100гр. настърган домашен сапун (ако нямате, вземете подходящ екологичен или си направете)
·      вода – 0,800 до 1 литър (на мен ми се наложи да добавя доста повече)
·      2 ч. л. сода бикарбонат
·      2 с.л. бял оцет
·      2 с.л. натриев карбонат (калцирана сода - същото с което се прави и домашният сапун, продава се на всички пазари)
·      15-20 капки етерично масло по избор (това е както се казва “за разкош”, но не само някои масла са отлични анти-бактериални бариери, като лимона, грейпфрута, розмарина...)

Процедурата:

Настъргания сапун се слага в тенджерка с водата и се загрява до стапяне, не го оставяйте да завира.
Отдръпнете тенджерата от котлона и сложете содата. Ако не дръпнете от огъня и сместа е твърде топла, със содата всичко ще излезе навън!
Разбъркайте едно хубаво навсякъде и сложете оцета.
После сипвате калцираната сода и накрая – етеричното масло.

Хубаво е след като поизстине леко да го миксирате защото се получава една шупнала не особенно хомогенна смес, с разни меки плуващи буци. Може дори да го минете през сито.
Това е "гъвкавата" смес вече готова, след това  е
достатъчно да я миксирате и сипете в шише или буркан


Забележка – не слагайте сапун съдържащ глицерин защото се получава нещо като мазна мембрана при употреба. То си го пишело под рецептата ама кой да гледа?! Така че първите миения хич не ми бяха приятни, непрекъснато имах чувството че чиниите са мазни, а не беше така.
Ако водата във вашия град е по “твърда” добавете повечко оцет (намерете от къде да купите бял/алкохолен оцет – неговите почистващи противо-мазни и анти-бактериални качества са доказани!)

Наблюдения:

Първо – не изсипвайте веднага смеската в шише, а изчакайте да изстине. Ние направихме тази грешка и се оказа че като изстина се получи доста гъста смес и върви че го ползвай...
Наложи се да излеем всичко обратно, да се топли, да се добавя вода, да се чака пак да се охлади. Да не обяснявам каква е бъзикня да извадиш от шише втвърдяващ се сапун J J
После се оказа че има хора които си го ползват в гел-образно състояние от буркан, обача навиците при нас си казаха думата и засега го караме на по-течен вариант.
Иначе самата рецепта става изключително бързо и елементарно лесно.

Друго смущаващо – това “веро” не се пени като нормалното веро. В началото е дори доста притеснително за начинаещи, но постепенно се свиква. Ефикасността му е доказана и след употреба, така че – без притеснения. След няколко употреби се свиква и явно си личи че чиниите са чисти.

Последно, но не по важност - това "веро" не изсушава ръцете. :) 

Не ви съветвам да оставяте кранчето да тече докато миете. Хватката е да сипете малко продукт в паничка, да си насапунисате съдовете и после да изплакнете вкупом.

Знаете ли че на отворено кранче отиват около 15л вода на минута в канала. За около 15 минути – това са 225л. скъпоценна течност!

Последна добавка – когато писах статията Ах, тазигнусна гъба!  писах че ще си направя "миеща плетка". Та точно същия ден (това като гледам датата е било на 3ти март) седнах и направих и моето произведение.
Направено е от тънък синтетичен канап, тип въженце. Както си и мислех стана за 10тина минути. Първо го бях предвидила двойно, но после се оказа че е по-удобно да е един кат.




Резултат – този вид “гъба” не се пени с веро (магазинско, пък после и с домашно) като другите, но затова пък е изключително резултатна. По-лесно миене на загорели съдове досега не бях пробвала.

В крайна сметка “гъбата” бе групово одобрена и вече повече от месец не е и мръднала, за разлика от микробените гнуски с които миехме преди.
Заключение – силно ви я препоръчвам! Естествено усещането веднъж “в ръка” не е същото, но това е въпрос на навик. Пробвайте и ще забравите за другите.

Щастлив ден


Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар