понеделник, 20 април 2015 г.

Три дена гладуване възстановяват напълно имунната система


Учени от екип на Университета на Южна Калифорния (USC), твърдят че са открили начин да заставят тялото да се регенерира само. Откритието е обявено за изключително важно в разбиранията за това как работи тялото. Изследването заключва че - гладуването за 72 часа може да позволи изграждането на ново на цялата имунна система, дори при възрастни хора или пациенти с тежки заболявания.


Гладуването е обявявано за вредно от страна на диетолозите, но лишаването на тялото от храна в продължение на 3 дена принуждава костният мочък да произвежда големи количества лимфоцити (бели кръвни клетки), които се борят с инфекциите. Това откритие може да бъде особено полезно при пациенти, чиято имунна система е отслабена, например при раково болни, лекувани с химиотерапия.

Според изследователите от USC, гладуването стартира процес на регенериране. "Това дава зелен светофар на гръбначния мозък, за да се възстанови цялата имунна система", каза Валтер Лонго, професор по геронтология и биология в Университета на Южна Калифорния.

"А добрата новина е, че тялото се отървава от частите на имунната система които са повредени или по-стари и неефективни, докато се гладува. И ако започнете от система силно повредена от химиотерапия или стареене, циклите на гладуване могат да помогнат за създаването, буквално, на нова имунна система."

  циклите на гладуване могат да помогнат за създаването, буквално, на нова имунна система."

Всъщност продължителният глад заставя тялото да изчерпи резервите си от глюкоза и мастни тъкани, но също така то унищожава и огромно количество бели кръвни тела.

“Когато лишите тялото си от храна, то се опитва да възстанови загубената енергия и за целта рециклира голям брой клетки от имунната система които не са с особенна необходимост, особенно тези които са болни.”

Така, при гладуване броя на лимфоцитите намалява драстично и се увеличава бързо след захранване. Освен това гладуването може да има и друго полезно действие, то намалява присъствието на ензимите отговарящи за стареенето в тялото и които увеличават рисковете от ракови заболявания и растежа на туморите.

Нама доказателства че гладуването е опасно, но има големи доказателства че то е полезно”
заключава Валтер Лонго


видяно от:National Post 

-------------------------------------------------------------------------------

Само искам да добавя един единствен факт към казаното: лично и от близо познавам човек, преди години с остра астма и хроничен синузит, задължаващи към доживотно ползване на кортикоиди и други остри химии, успял да се самоизлекува (напук на всички лекарски забрани) с 40 дневно гладуване. Сега този човек е жив, здрав, ходи на работа с колело, не взима абсолютно никакви лекарства (за което съм готова да свидетелствам) и дори когато има време опъва планинските баири.

Не случайно на хората не им се яде когато са болни. Телата ни са сложни машини, но които много успешно могат да се само-поправят ако се научим да ги слушаме. Те не са само каросерии които да водим в гаража (при лекаря) когато се повредят. Всеки сам е отговорен за здравето си! Грижата за тялото трябва да е всеки ден, с всяка хапка която вкарваме вътре, с активност (физическа дейност) и ентусиазъм. Повечето хора се грижат за външния си вид с хитринки (дрехи, гримове..), а за вътрешното състояние се сещат само когато тялото сдаде багажа...

Така че, науката, минат не минат години и се сеща да ни пусне на нас, овце, пардон хора, някое и друго изследване с доказателства и факти, което вече се знае от по-събудените, но останалите чакат паша и блеят, щото видиш ли, по-важно е какво пише във вестника, отколкото това което човекът до теб е изживял!

Щастлив ден
Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар