сряда, 29 април 2015 г.

Защо млякото не е полезно за хората?

...защото е полезно за теленцата, яренцата и агнетата!



Това е истината в най-съкратен вариант. Всяко животно на планетата е създадено със специфичен механизъм на раждане, растеж и храносмилане. Ако трябва да разглеждаме човека като животно (тоест ако продължаваме да подкрепяме Дарвиновите теории, които ни се преподават като научно подкрепени факти), то ние, хората сме единствените животни които като възрастни пием млякото на друг животински вид.


Ако попитате минувачите по улицата защо консумираме млечни продукти (всъщност тази анкета е съвсем реална), то на почти 100% всички отговарят – “заради калция”!
Явно всички тези хора усърдно са си учили уроците и старателно са запомняли поучителните реклами и предавания по въпроса. Истината обаче е съвсем друга! Всички тези твърдения са грешни!

Хигиенни мерки (направо здравословни)

Преди да добавя всички други доводи към темата, на първо място ще отбележа че:
-       в  индустриалните ферми (там откъдето идва магазинското мляко, масло, сметана, сирена, кремчета, десерти...) кравите са редовно боцкани с антибиотици които веднага слизат във виметата им и от там...
-       от преди бая време животните във фермите в Европа се захранват с животински брашна (насмелени животински останки в смеските), които за да ядат (никое тревопасно не би яло трупове иначе) са смесвани с глутамат. Да обаче избухна скандала с лудата крава (именно защото кравите ядоха свинско) и уж тази практика бе забранена. Но това също отмина! От 2013 дори и рибите (и кокошките, и прасетата) в развъдниците похапват вече свинско, конско и какво ли още не...
-       за да имат повече мляко на млекодойните животни се боцкат хормони – една нормална крава дава около 14-25 л. на ден; обаче набоцканата крава пуска от 2 до 3 пъти повече...
-       понеже животновъдството е все по- енерго-разхитителна индустрия, фуражът които се дава на животните е произведен по “любимия” метод – пестициди, хербициди, изкуствени торове – погледни тук – тоест, млечните индустриални продукти бъкат от “бонуси”
-       кравите “стимулирани” да раждат за да дават мляко, преливат и от хормони




Млякото, било то краве, козе или овче, не ни набавя калций! Дори напротив, то го извлича от костите ни!


Многобройни са вече научните изследвания доказващи разрушителното влияние на млякото върху здравето. Връзките направени между консумацията на мляко (и млечни продукти) и заболяванията са, че не само калцият съдържащ се в млякото не се усвоява от организма, а че те дори увеличават загубата на калций в костите.

Като всички животински протеини млякото (и млечните продукти), създават киселинна среда в организма, който от своя страна задейства биологичните си коректори. Всъщност оказва се че калцият е прекрасен неутрализатор на киселинност и мястото в тялото където се съдържа най-много калций са...познахте...костите. Така че, когато в организмът киселинността увеличи процентното си съдържание, той автоматично превключва на самозащита и извлича депата калции от там където се намират (в костите) за да намали щетите. Така веднъж вече извлеченият от костите калций, напуска организма чрез отделителната система (пикочния мехур).


Едно американско научно изследване проведено в продължение на години върху населенията на различни страни от различни континенти, показва именно взаимовръзките между консумацията на мляко и случаите на остеопороза. Оказва се че в така наречените слабо развити страни като Кения, Мозамбик, Уганда, други африкански или азиатски държави където консумацията на мляко не е в традиционния начин на хранене, случайте на остеопороза са несъществуващи. Но не само това, те откриват и че обикновенните случаи на костни фрактури са изключително редки! Артритите и артрозите също са извън всякаква статистика.


Подобно изседване е проведено и сред населението на Швеция. Над 60 000 жени и над 45 000 мъже, всички на възраст между 39 и 79 години, са участвали в теста. Били са взети под внимание хранителните им навици и най-вече – консумацията на мляко и млечни продукти – честота, количество, вид (чист или продукт след ферментация). Отново резултата е потресаващ – жените пиещи повече от 3 чаши мляко на ден имат 90% повече рискове от ранна смърт и 60% повече опасност от фрактура на ханша от тези пиещи само по чаша. При мъжете тези пропорции са подобни, като няма особенни наблюдения за счупванията на ханша.


Други щатски учени наблюдават влиянието на животинските протеини - Над 40 години Др. Камбел и Др. Еселстин работят всеки поотделно върху влиянието на животинските протеини над заболяванията и патологиите на човешкия организъм. Оказва се че и двамата стигат до едни и същи заключения, като в последствие обединяват усилията си в разпространение на веган начина на живот.



Силно ви препоръчвам, точно по тази тема, да намерите и изгледате филмът Forks over Knives (на англиийски е, не знам дали го има на български) там ясно са показани абсолютно всички изследвания, клинични случаи, “чудотворни изцеления” при приминаване на веган режим, спортисти захранвани “единствено” с  растителни протеини...


Всъщност от всички изледвания на Др. Камбел се оказва че най-опасното в храните ни е казеинът – основният и най-токсичен протеин в млечните продукти. Той представлява 80% от млечните протеини.
Казеинът е вид лепило! (за който Данон дори са си измислили рекламно име с цел да ни покажат колко е полезен – Казеин –дефенсис – ето докъде стига манията за трупане)
Същият вид лепило с което са залепвани етикетите на стъклените бутилки – можете прекрасно да видите колко е силно!
При лабораторните изследвания на Др. Кембъл се оказва че при намалена консумация на казеин (млечни продукти) под 5% от цялостната хранителна дажба, лабораторните плъхове са в добро здраве. При увеличаване на дозата на 20% - всичките плъхове развиват ракови клетки, които с продължителна консумация нарастват. При повторно намаляване на дажбата казеин, раковите клетки намаляват.


Казеинът е доказан тумор причинител, виновникът за рака на простатата, гърдата, матката...


Рапортът Камбел (Campbell report - The China Study) е най-пълното и цялостно научно изследване доказващо пряката и неприкосновенна връзка между храната и здравето. Над 20 години научна дейност върху почти цялостното население на Китай (проведено и с участието на Университетите Корнел, Оксфорт, Китайската Академия по превантивна медицина) доказват:
-       колкото повече се консумират животински продукти, толкова повече нивото на холестерол е по-високо, раковите и хроничните заболявания се увеличават
-       въпреки ниските нива на животински протеини, хората с висока консумация на растителни продукти (плодове и зеленчуци) имат по-високи нива на желязо в кръвта
-       доказано е прякото съотношение между поемането на животински мазнини и рака на гърдата
-       колкото количеството на поеманите плодове и зеленчуци е по-голямо, толкова нивото на раковите и хроничните заболявания е по-ниско
-       при еднакъв стил на живот, децата захранвани с растителни протеини са с по-голямо тегло и ръст. Това доказва че веган режима е достатъчно успешен за хармоничното развитие на тялото


Друг важен момент при млечните продукти е тяхното обезмасляване. Нямаляването на масленото съдържание в млякото не намалява рисковете, дори напротив. Ниската масленост означава за едно и също съдържание, по висок процент на съдържащите се протеини, което е още по вредно тъй като животинските протеини са първият фактор за поява и нарастване на броя на раковите клетки!

Кравето мляко съдържа хормонът IGF-1 – отговорен за растежа.
Да, но за растежа на телето, както и за растежа на всички клетки в тялото – включително туморни клетки... В един възрастен организъм, какво би могло да порасте?


Сърдечно-съдовите заболявания

Млечните продукти, включително сирене, сладолед, мляко, масло и кисело мляко, осигуряват значителни количества холестерол и мазнини в нашето хранене. А диета, богата на мазнини и наситени мазнини може да увеличи риска от няколко хронични заболявания, сред които и сърдечно-съдовите заболявания. Нещо повече, на диета с ниско съдържание на растителни мазнини и премахване на млечните продукти, в комбинация с физически упражнения, помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

Диабет

В действителност, млечните продукти са отговорни за инсулин-зависимия диабет (тип I). Епидемиологичните изследвания на различни страни показват силна връзка между използването на млечни продукти и честотата на инсулино-зависимите диабетици. През 1992 г. изследователи са открили, че специфичен протеин в млякото задейства автоимунна реакция, която се счита отговорна в разрушаването на клетките, които произвеждат инсулин.


Токсичност на витамин D

Потреблението на мляко не може да осигури постоянен и надежден източник на витамин D в храната. Проби от мляко разкриха съществено отклонение в съдържанието на витамин D, има такива които имат повече от 500 пъти над съответното ниво, докато други са имали малко или никакви. Твърде много витамин D може да бъде токсичен и може да доведе до прекомерно количество калций в кръвта и урината, което увеличава усвояването на алуминий и калциеви отлагания в тъканите.

Млечната индустрия добавя допълнително витамин D в млякото и се предполага, че това е за да се защитят хората от рахит. Това е заболяване, характеризиращо се с болезнени и деформиращи се кости. Среща се често в места, където има ограничено излагане на слънчева светлина.

Витамин D всъщност не е витамин, защото тялото не може да синтезира всичко от което се нуждае. Витамин D е хормон, синтезиран от действието на слънчевата светлина на растителни стероли които са открити в кожата. Нашите нива на витамин D в организма са само леко засегнати от хранителни източници, като млякото обогатено с витамин D.

Тъй като витамин D е мастно-разтворим, този хормон може да се съхранява в нашата мазнини за дълги периоди. Затова периодично излагане на слънчева светлина е достатъчно ... нашата нужда от слънчева светлина е слаба и се постига лесно при повечето хора в ежедневните им дейности навън (около 15-20 мин пряко излагане, сутрин или следобед са достатъчни за нашите ширини).



Загрижеността за здравето на бебета и деца

Млечните протеини, захарите, мазнините и наситените мазнини в млечните продукти могат да представляват риск за здравето на децата и водят до развитие на хронични заболявания като затлъстяване, диабет и образуване на атеросклерозни плаки, което може да доведе до сърдечни заболявания.

Американската академия по педиатрия препоръчва бебета на по-малко от една година да не пият пълномаслено краве мляко. В действителност, недостигът на желязо е по-вероятно се дължи на диета, богата на млечни продукти, тъй като кравешките млечните продукти са много ниски на желязо. Коликите са допълнителен фактор от консумацията на мляко. Едно на всеки пет бебета страда от колики. Педиатрите казват, че кравето мляко е често основната причина. В допълнение, ние вече знаем, че кърмещите майки могат да доведат до колики бебета си, ако те са консумирали краве мляко преди това. Заболяванията, предизвикани от млечните продукти са чести при децата. В допълнение, хранителните алергии изглеждат свързани с консумацията на мляко. Едно скорошно проучване свърза и потреблението на краве мляко с хроничния запек при децата.

Медицинско мнение
Когато не става въпрос за консумация или не на млечни продукти, а за лекарски консултации на хора страдащи от астма, различни видове алергии и хранителни разстройства, повечето лекари почти веднага им препоръчват да избягват глутена и млечните продукти, които не само че са силни алергенни фактори, а и са основни причинители при този вид заболявания.


Защо тогава ни се препоръчва яденето на млечни продукти?


Пропагандите на индустрията

В момента присъстваме на истинска пропаганда не само от страна на производителите, но и от правителставата и от Европейския съюз и ООН. Непрекъснато ни се натяква че трябва да се консумират по 3 или 4 порции мляко и млечни продукти?!?!?  Сигурна съм, че ако гледате редовно телевизия в главата ви се върти поне една реклама хвалеща качествата на млякото. Всичко това, за да сме имали достатъчно калции, солидни и здрави кости, за да избегнем костните заболявания като артрит, артроза, остеопороза и тн. Обяснява ни се, как жените след някаква определена възраст започвали да губят костния си капитал и как трябвало да наблегнат на киселото мляко... Обяснява ни се, колко полезно е млякото и разните млечно-съдържащи кашички и кремчета за децата...как трябва да им се дава всеки ден защото сега растели... слушах дори диетолози които упорито се опитват да наставляват пациентките си че кафето в млякото не им е достатъчно, а трябва да си купуват и пият допълнително... дрън дрън ярина ...
Първо нека видим как работят държавните здравни комитети и съответните Европейски органи, и не на последно място ООН-то, което също усилено се грижи за здравето ни и това на децата ни.
За да се вземат решения на такива нива, обикновенно се слушат специалистите или пък се вземат под внимание направени и публикувани в лекарските и научните среди изследвания и тестове. Но това е само принципът! В събранията разискващи този вид решения, част от гласуващите са самите производители, от които и накои големи фирми. В такъв случай, решението не е по никакъв начин независимо и незаинтересовано. Още повече, че от 2007 в България на ниво здравеопазване (и не само) се налагат пряко и директивите на Европейския съюз. Там решенията относно здравните препоръки за правилно хранене са предварително взети на затворени врати, в Брюксел, като наскоро се оказа че от 11 члена, 6-има са представители на мултинационални компании като Данон, Нестле, Юнилевър и тн... Смятам излишно е да коментирам игрите на интереси в историята.
Другата хватка на индустрията за да ви накара да консумирате все повече и повече млечни продукти е гамата на предлагане. Забелязахте ли как изборът на млечни продукти изведнъж главоломно нарастна? Едно време имаше прясно и кисело мляко, 2 вида бяло сирене, кашкавал и масло. Сега има и сметана, и кремчета, и 100 вида млекца за децата, мляко с шоколад, мляко с ванилия, кисели млекца с мюзли... Това е маркетингова стратегия. Когато има ограничен брой продукти, в един момент е възможно консуматорът да реши че не иска повече. Но когато изборът нараства с всяка изминала година (месец дори) първо изниква рефлекса любопитство – “я да го опитам”, а след това и реакцията на пристрастеност – “мога без кисело мляко, но без сутрешното си кремче не мога”...
Да не говорим че тук зависимостта е и правопропорционална на добавените захар и мастно съдържание в продукта. Което отново е търсена цел на търговците.


В заключение

Ако ядете или давате на детето си мляко, Баба Яга ще ви гони нощем!
Добре, айде по-сериозно! Фактите са пред нас! Други факти които остават невидими заради яростната масова пропаганда която се води вече и наяве е че всеки опитал се да обяви директно вредите от косумацията на млечни продукти е пострадал. Лекарите и специалистите за които ви говорих и цитирах по-горе са или загубили работните си места, или са били отречени от съответните си факултети, или осрамени публично. Дори Др. Кембъл, независимо от това че първоначално проучването е било под егидата и на 2 американски университета.

Истината която все повече ми изпъква пред очите, след всяка изминала статия и проучване, е че това явно е включено в плана за световно унищожение. Не не съм нито луда, нито конспиратор. Но след като решенията се взимат непрекъснато и постоянно и то повече от век (потърсете и прочетете историите на компаниите), в полза на финансовите интереси на мастити индустриалци, вместо да има реален, конкретен и показателен диалог в интерес на здравето на всички ни, това значи само едно – никой не го е еня за нас!

Здравето на всеки зависи на 100% само и единствено от него самия!

Докато това не бъде разбрано, оценено и направено, вместо да се чака после за “чудотворно” решение от лекари, лечители, врачки и баячки, ще продължават да се гаврят с нас и да си пълнят джобовете от сметките за болничен престой и лекарства.



Заместители

Ние живеем в прекрасен свят с природа която ни е дала всичко (дано съумеем да я спасим, за запазване вече е късно). Ако не можем да се откажем от някои неща, то винаги има решение.
За млякото има страхотни алтернативи – “млеката” от ядки – бадем, лешник, овес, орехи. (ето и рецепти)
За сирената също има алтернативи, и за тях ще напиша.
Засега искам само една забележка да направя – соята и соевите продукти не са алтернативи. Вече писах за това – 95% от световната соя е ГМО, а останалата е смърт на бавен огън...

Дочух наскоро някои любители на мляко да хвалят козето. Смятам че ако не познавате лично козата, по-добре не й пиите млякото.

Също така един ентусиаст ми разказа и това как пие краве мляко, прясно издоено, само прецедено и още топло... Тук пак ще кажа като с козата... Но знаейки по-горните неща, трудно ми е вече да се върна назад.

Щастлив ден

Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар