вторник, 7 април 2015 г.

Ха на-Здраве!

Какво се крие зад фармацевтичните компании? Защо пием лекарства? Те помагат ли ни да сме по-здрави?


Тази година излезе на пазара книгата “Истината за вашите лекарства” с научни разработки и изследвания от 32-ма френски лекари специалисти посмели да се изправят срещу фармацефтичните компании и да кажат някои изконни истини. Какво всъщност поглъщаме и защо?

В новоиздадената книга се изброяват всички санитарни и медицински скандали от последните няколко години – антидепресанти, противозачатъчни, ненужността от ваксини, опасността на станините (таблетките предписвани при покачен холестерол)...

Книгата е издадена с цел разкриване на истината, и забележете всички хонорари получени от разпродажбата й, отиват директно във Фондацията за медицински изследвания http://www.frm.org която има за цел научни изследвания в областта на всички болести и тяхното лечение.

Накратко за съдържанието – първата част съдържа описание на 26-те групи лекарства – сънотворни, противозачатъчни, антибиотици, ваксини... друга част е посветена на обяснения за пътя на създаване на лекарството и оценка. Най-накрая е частта с набъбналите скандали в тази сфера и уроците които трябва да си вземем.

Името на книгата за заинтересуваните - La vérité sur vos médicaments, J.-F. Bergmann, F. Chast, A.Grimaldi, C. Le Jeunne, C. Hédon. Editions Odile Jacob 2015, 589 pages, 23,90 euros.

Книгата се появи току що. Тоест няма да е скоро на български, но дори и това да не стане нека прегледаме няколко факта.

Вече никой не знае какво и как, а в България упорито върлува самолечението. Някъде те боли? Няма проблем – някоя загрижена душа веднага ще се затича и ще извади от чантичката си първата таблетка болкоуспокояващи. Вчерашен препил си – няма страшно и аулинче има под ръка, нищо че в противопоказанията пише че абсолютно не се препоръчва с алкохол! Но на такива подробности кой да се спира! На бебето му тече носа – ох, айде пак при лекаря, нищо че в чакалнята бъка от зарази, а дано му щракне някое антибиотиче, току виж мирясало!

Наскоро излезе и друго изследване – то твърди че само 151 лекарствени продукта от присъстващите 5000 на пазара имат реално приложение. Какво заключение да си направим от това? Някой яко се гъбарка с вас (казвам вас, защото не ползвам никакви лекарства)! Пак се опира до рекламата.
Нека погледнем обективно – стане пролет, хората не видели жив плод от месеци ги хваща пролетната умора. Дотук всичко е напълно нормално. Ноооо, рекламата ви казва идете си купете витамини! Е да, не били лекарства – а какво са? Химично синтезиран плод/зеленчук! Правят се реклами и за други неща, дори се появиха фармацевти толкова любезни че предизборно раздават лекарства на вече изтръпналите бабки.

Следваща спирка – индустрията!

Започвам отдалече за да няма световъртежи. Отидете в лекарски кабинет и се огледайте! Какво виждате – плакати на лекарства, диплянки които ви тестват дали имате главоболие, сърцетуп или някоя новопоявила се болежка, табла с обяснения кое къде ви се намира – всичкото това с фирмени марки на компаниите. Влизате вътре – часовници, химикалки, метъри, лекарски и офис материали (дори рецептурниците) да ги ринеш с кофи и това също подписано от съответните компании. И това е само връхчето на айсберга. Трябва лекаря да е особенно близък с вас за да си признае. Дори тях ги е срам да се погледнат в огледалото, но затварят очи и продължават по схемата – ти ми буташ под масата, аз ти предписвам лекарствата накуп!
Наскоро една френска журналистка направи тест (този феномен е наблюдаван по целия свят) и се представи като болна пред 3/4 лекаря. От всеки един от тях за преглед който продължи няма и 5 минути излезе с рецепти за поне 3 медикамента. Мъжът ми след едно ходене при заболекаря (абсолютно нищо съществено, просто болезнен венец и си мислеше че има нещо друго) и дори след отказ от негова страна да взима лекарства, се върна с рецепта за антибиотично лечение за цяла седмица! Това не са изолирани случаи, всеки го е забелязвал по един или друг повод.

Лекарят разкрачен между фармацевтичната индустрия
и деонтологията (задълженията му като специалист и към пациентите)

Оказва се че “подаръците”  (в натура и в кеш) давани всяка година от търговски агенти на лекари, само в Европа, надвишават стотици милиони евра. Някои независими източници потвърждават цифри от порядъка на 245 милиона евро самоза 30 месеца, от които намазват не само лекари, но и лаборанти, аптекари, медицински сестри и дори студенти по медицина! Просто усещам от тук как някои ненаситни бият с крак и викат: “аз нищо не съм взел! Къде ми е моя дял?”

Сега по сериозно – фармацевтичната индустрия се интересува само и единствено от доходоносещи болести. Така например всяка често разпространена болест или болежка има не по един а поне по 10 лека. Погледнете грипа само – то не бяха ваксини, лекарства и всякакви хапове за преди, по време и след...
Маларията не е доходоносна! В Африка никой няма пари да плати за лечение, затова и има само 1 ваксина (уж превантивна мярка), която на всичкото отгоре е и задължителна ако пътувате и ви я хакват без да питата!

Сега друг въпрос – санитарен! Кой според вас тества лекарствата?
На първа фаза  лабораторни мишки. Да, но хората които пият тези лекарства не са мишки. Ако имахме същите организми и функции, нямаше да ни разправят че слизаме от клона като маймуните! Давам ви го по краткия път. Тестовете върху хора са забранени докато не се знае дали активното вещество убива или не. След това им трябват доброволци. Но в Европа това струва скъпо, има законови ограничения, човешките лабораторни “мишки” трябва да са предизвестени какво пият, защо, какви са възможните ефекти и на всичкото отгоре доброволците могат и да четат. Другият вариант е да “хванат” вид доброволци – тези които вече нямат избор. В предсмътрния си час, човека умиращ най-вече от страх е готов да се подпише под какво ли не само и само да спечели някоя и друга седмица. Е да ама, тук проблема е че умиращите не са заразени всеки път с широкоразпространена и доходоносна болест. Какъв е изхода на компаниите? Страни с бол население, ниска образованост, лесно заобиколими закони ако въобще има, накратко казано страни като Индия и Китай. Там дори някой нещастник да умре, кой ли ще го търси! Обаче в Индия подадоха сигнала за помощ. И то не други, а човека назначен да събира доброволци. За щастие моралът надделява над печалбарството. А и как да не е така, когато вижда здрава и права жена да приключи живота с тумор в мозъка, точно 2 месеца след тестове на лекарства.

Случайте в Индия дотолкова зачестяват (ракове, тумори, жестоки бъбречни и чернодробни лезии...най-редовно завършващи с изключително бърза смърт) че отговорните здравни организми започват масови кампании срещу фармацевтичните компании. Няма да питам как не са се сетили преди и защо хората си продават здравето за пари... Но въпроса се поставя пред вас, като консуматори на тези лекарства! Не по морални причини, а по логическо търсене на истината – за кои лекарства знаете ча са сигурни, ако въобще това е термина?

Има и още по въпроса – в някои от случаите на тестове, официално посочените резултати са неверни: така например за Алпразолам носещ името Xanax в западната фармацевтика, посочения тестов период е от 4 седмици, докато рекламата обявява 2 пъти повече:

« One of the key early studies done on Xanax, funded by the manufacturer, Upjohn, was led by James Ballenger and published in the Archives of General Psychiatry 45 (1988): 413-22.

Psychiatrist and author Peter Breggin checked out Upjohn ads which were stating that the effects of the drug had been tallied for eight weeks. But the small print indicated Xanax had only been evaluated for four weeks. »

Според добреиформирани източници и проведени анкети, оказва се че има фалшификация на лекарствени тестове в лабораториите на Pfizer и Merck… разкритията засягат пост-оперативни болкоуспокояващи лечения и превенцията на хроничните болки... такива тестове не е имало и публикуваните в повече от 21 престижни медицински списания и бюлетини резултати (като Journal of Clinical Anesthesia, Anesthesiology, Anesthesia and Analgesia) са абсолютно фалшиви... Това преведено на нормален език означава че ако сте сложени на болкоуспокояващи тяхното действие и странични ефекти са абсолютно неизвестни на лекарите...
Кой сега е лабораторната мишка?


Други факти – отново потвърдени и от лекари и здравни специалисти със съвест – антидепресантите са не само не-ефикасни, но и опасни. Някои от тях съдържат повече от 30% флуор, което буквално калцира (прави на камък) пинеалната ви жлеза, което замъглява бистрата мисъл и не само, тъй като се оказвате с буца в средата на главата си!

Друго – 70% от хората под антидепресанти не са с депресия.

Освен това, когато стане някой санитарен скандал, лабораториите за да не губят пари от лицензите за активните молекули (все пак те им носят най-много пари и това плащате когато купувате “маркови” хапчета вместо генерични), преиздават някои медикаменти със същата молекула но с друго название, понякога и друго предназначение, трябва кръговрат да има...

Сега по темата със сроковете – там също лъжи, лъжи... Кой би искал да се натрови с лекарства с изтекъл срок на годност? Един американски лекар – Лий Кантрел (Lee Cantrell, PharmD, from the California Poison Control System) доказва че лабораториите съвсем умишлено съкращават сроковете на годност написани на кутииките, и не само това. Той установява че някои от активните молекули в лекарствата остават активни за срокове от порядъка на 28 до 40 години!


- прав си, тази метаморфоза не е
описана в страничните ефекти!
Какво друго да ви кажа за лекарствата – може би че това е игра на изключване на сигналните копчета на тялото ви викащо за помощ и че в повечето случаи (ако не и във всички) страничните ефекти са много по-опасни от това което “лекувате”. 
Това също го видях “на живо” – свекърва ми взимаше лекарства, но получи странни странични реакции – внезапни заспивания, виене на свят, халюцинации. Веднъж без малко да се трясне с колата... Държеше се доста странно в продължение на една седмица. Върна се при лекаря, и той и предписа друго лекарство което да успокои страничните ефекти от първото, но пък при прочит на новите възможни странични ефекти, този път слава богу се отказа от лечение...и се оправи. питам се само ако и след втората доза хапове се продължеше със списъка от странни реакции, докога този "велик" медик щеше да я набутва с лекарства? 

Нищо не е безобидно, дори аспирина. Тялото е сложен организъм който лекарите не познават – твърдя го със сигурност и убеденост – защото това не е просто една машина с копчета. В наши дни знаем че в тялото има енергии и влияния които все още не са взети под внимание в съвременната медицина. Знаем че месото е основния причинител на ракови заболявания, сърдечни атаки, холестерол, диабет, но вместо да го спрем, предпочитаме магическите хапчета. Знаем че храната която вкарваме в телата си доброволно алияе на целият ни организъм, но защо да не се натъпчем след като има хапчета против киселини и други против холестерол?

Всеки е цар на здравето си, но здравето ни не е за взимане под внимание само когато нещо някъде ни боли. Наша собствена отговорност е ние на първо място да допринасяме за собственото си добруване. Тялото ви говори – научете се да го слушате!

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар