сряда, 22 април 2015 г.

Резултат от теста - ягоди в саксии


Днес като всяка сутрин с изгряването на слънцето тичам навън да видя градинката.  Сега вече е слънчево, но всеки път ми става още по-пролетно когато видя как всеки ден цветенца и листенца бързат да се покажат. Така че искам да споделя тази радост, затова вместо думи, ето няколко снимки на ягодите.

Вижте само размера на листата - от вятъра ще е :)











Това са днешните нови цветчета

Ето и първите плодчета

Още м-ъ-ъ-ъничко



Това е експеримента в туба - явно се чувстват прекрасно

Плодчетата и в тубата

Още навързали

Посях ги края на предния месец (март) в саксия и туба, по метода домашна тор, тип – лазаня. Най-отдолу в саксиите има клонки за дренаж, а отгоре – според описаното в статията която писах тогава – тук.   

За целия този период, поливах само първите 2 дена докато се захванат добре. След това понеже бяха изолирани отгоре с "покривка" (в случая - кашонени парчета от кутии за яйца), която не позволява изпарението на вода от почвата, не съм ги поливала повече. Пили са единствено дъжд когато е валяло. За "покривка" на почвата може да се слага почти всичко - сено, дървесни стърготини, вестник...на домата сложих окосена трева. 

В тези първи дни на захващане, през деня бяха навън, а вечер ги вкарвах на топло, още повече че все още падаха доста температурите. След това умишлено ги оставих навън. По моя логика - когато се опитва да издържи на стихиите, едно растение може само да стане по-силно.

В интерес на истината, така и стана. Имаше около 2 седмици със силни ветрове, в някои дни напрво “вадеха зъби”, но ягодите оцеляха. Не са били на завет. Листата им станаха значително по-големи. Целите нацъфтяха. Сега има 14 плода за общо 12 корена – 6 питомни и 6 сорт “Горска Мара”. И отдолу се показват нови листа и цветове. Щастие!

За съжаление, опитът не бе толкова успешен за доматите, просто защото минаха стадо голи охлюви и ги опасоха. Тук ви показвам само опитът в торба. Доматът е в окаяно състояние, но лукът които сложих да го пази се разви като в джунгла. Голите охлюви мразвт лук и чесън, но кой да се сети по-рано? Както и да е, аз продължавам с опитите пък ще видим...

Доматът почти не се вижда защото окъсах нахапаните листа,
затова пък лука!!!
Щастлив ден

Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар