четвъртък, 26 март 2015 г.

Единият сляп, другият ампутиран. Заедно те са посели над 10 000 дървета

Единият сляп, другият с две ампутирани ръце. Животът не е бил милостив с тях, и все пак, те работят от повече от 10 години за доброто на природата. Жиа Хайкся и приятелят му Жиа Уенги за посадили над 10 000 дървета, съвсем сами. 












Намираме се в областта Сънзуанг в Китай. Гледайки снимките, трудно ни е да си представим че точно преди 12 години тези ливади са били празни, без дървета, само с камъни и бурени. Но това е било преди двама мъже да поемат нещата. Това чудотворно преобразяване се дължи на усиления труд на слепия старец Жиа Хайкся и на приятеля му, Жиа Уенги, на когото липсват и двете ръце. От 10 години двамата са засадили хиляди дървета за да запазят природната екологична среда около селцето си.

Жиа Хайкся, 53 годишен е роден с вроден катаракт, той не вижда повече. Уенги, на същата възраст, е загубил ръцете си в катастрофа когато е бил само на 3 годинки. Заради недъзите си, двамата съмишленици не могли да си намерят работа. Но решени да не се оплакват от съдбите си, те заработили заедно за бъдещите поколения. Всяка сутрин двамата приятели стават в 7 часа и тръгват на работа. Уенги пренася другаря си на гръб през реката. Хайкся пък се покатерва на върха на дървото за да отреже клоните които ще се превърнат на нови дървета. До ден днешен те са посадили над 10 000.
Историята толкова нашумяла, че екип хирурзи, разчувствани от отдадеността на тези мъже, решили да оперират Хайкся за да му върнат зрението на лявото око. Това е доказателството че никое добро дело не остава незабелязано.






Източник: buzzly



Щастлив ден
Смелата овца 

Няма коментари:

Публикуване на коментар