понеделник, 30 март 2015 г.

Танцувай до припадък!

Всички вече сме убедени в терапевтичните и положителните ефекти от танцуването. То забавя
сърдечния ритъм предпазвайки ни от болести, тонизира мускулите, оформяйки ги хармонично, освобождава от задръжки, отпуска, подобрява кръвопотока. При танцуване (като при всички видове спорт) в тялото се отделят големи количества допамин (хормонът на щастието), тоест танцът ни дрогира, правейки ни щастливи. Танцът е лек на много болежки, но дотук изброеното са само физическите резултати от една прекрасна терапия. Сега искам да ви покажа и другата страна на танца – мистичната, духовната, тази която го прави толкова невероятен.

За тези които още не са го разбрали: ние сме духовни същества изпратени за да изживеят физическо преживяване! И като такива ние сме подложени на вибрациите на Вселената!

Това не е измислено нито днес, нито вчера, а за Тома-неверните, примерите и “научните” доказателства са вече достатъчно много, или във всеки случай повече отколкото доказателствата че някой е стъпил на Луната J J J
Достатъчно е да погледнете опитите на японския доктор Масуро Емото върху водата и вибрационните и свойства – тук. Той казва: “думите са живи”, но не са само думите. Много учени са работили по въпроса на доказване че ние сме вибрационни същества – виж и тук. Въпроса при мен дори и не подлежи на дискутиране. Това е като да се опитваш да докажеш че слънцето изгрява от изток!

Танцът е вибрация! Вибрация на музиката, но и на самите нас, на всяка клетка от тялото ни, на всеки орган... Танцът е част от музиката и вероятно е първата физическа изява на вибрациите на телата ни, още преди да се научим да пеем.

Ще наблегна на неща които в наши дни ни се струват фолклор и първобитни традиции.


Първи пример – индианците и техните танци за дъжд. Този ритуал е като молба/молитва към Вселената и най-вече към Земята, която са приемали като майка, за благодат. Танцувайки те не само изпращат вибрации чрез песните (някои дори нямат думи но силата е във вибрацията), а и материализирайки силата на молбите си директно чрез танците. Тези ритуали наистина действат (стига да са изпълнени с уважение и познание към природните сили). По същия начин те са се молели за добър улов, за слънце, за защита... Канализираната сила на общото влизане в транс се изпраща директно до центъра на Вселената и духовете които те наричали предци. Всъщност те са влизали в пряк комуникационен “канал” с висшите същества които всеки от нас притежава. По същия начин наблюдаваме редица подобни ритуали в Африка, Австралия и Океания, Тайти, дори старите фолклорни ритуали в Европа се базират на това отколешно наследство което днес твърде малко хора осъзнават.


Втори пример – при някои мистични течения, като Вудото например, шаманите влизат в транс, танцувайки в ритъм. Ритъмът е спохождащ елемент в транса. Повторяемите ноти, поредиците от ритмичности съпътстват освобождаването на ума от излишното (паразитни мисли) и така помагат за по-лесното му навлизане в желания ритъм/транс/медитация (в случая тези понятия се препокриват). Ритуалните танци ускоряват извикването на духовете.
Очистителното навлизане в транс при Етиопските племена, изпълнявано от жени и наречено заан се изпълнява с цел лечение. Вярата в неговото действие не е на база липса на “съвременни” средства, а на база знание че това е истина.
Обърнете внимание че при някои алтернативни лечебни методи, лекуващите си мрънкат нещо (тук е влизането в ритъм) докато леко се поклащат насам натам...
 
Заар
Други примери са кръговите групови танци при Дъновистите – там това е равносилно на групово влизане в транс, като чрез общото присъствие, вибрацията е увеличена в стотици пъти. Силата на танцувалната молитва/транс е изкопирана и в много други религиозни и сектантски кръгове.  

Нека не забравяме и нестинарите. Най-близкия до нас пример. Преди това да стане туристическа атракция, този фолклор силно се е приближавал по смисъл до индианските ритуали. Нека отбележа че носенето на иконата е абсолютна формалност, както за концентрацията, така и за силата на молитвата. Нестинарството няма нищо общо с религията, още по-малко с християнството! Въпреки че “вярваме” че тези танци са типично български, те имат корени и при съседките ни (Гърция и Турция), а освен това в Близкия Ориент, Азия, дори и в Китай и Япония. В случая това което ни интересува е вибрацията и “магията” на танца. Обърнете внимание че нестинарството (танцът) е молитва! Пак и отново се връщаме към факта че “древните” са знаели как да насочват енергиите си така че да получат отговор “от горе”. Тук песента е заместена с транс, което всъщност е дълбока медитация – правите ли сега връзката с Азия? 

От всички тези наблюдения си вадя следното заключение – в отколешни времена, когато умовете ни са били чисти от религиозни и социални предразсъдъци, когато хората са знаели и можели все още да разговарят с това което в последствие са нарекли духове, природата им е показала най-прекия път на връзка. Тогава, това е било равносилно на това съвременния човек да се обади по мобилния, да си поръча храна и след броени минути тя да е топла пред вратата му. Разликата обаче е в цената и в резултата. Докато предците са контактували и управлявали природните стихии, късмета, здравето, реколтите, съвременния човек управлява единствено услугите за които е длъжен да плати. Дали не е време да се извиним на природата и да се “върнем” с крачка назад (към истината)?!?

Надявам се моите размисли по темата да са ви убедили в потенциалната сила на танците. Така че когато желаете много силно нещо – освен че трябва да го кажете/заявите като молба пред Висшето си аз, изтанцувайте го! Пък за резултатите сами ще се убедите.

Как:
От сърце, с кеф! Докато се събуждате, докато си пиете кафето, докато се обличате, докато чистите, спортувате, къпете... Не си запушвайте ушите със слушалки. Освободете се, отворете се за останалия свят! Ритъмът няма значение, вие сте водещия. Вие решавате как и накъде. Не е нужна хореография. Дори като начало,  ако не сте още отпуснати, леко подрусване или мяткане е достатъчно. Идеалният вариант е да не се срамувате и влияете от нищо, все пак сте сами със себе си. Ако не се влияете от външни фактори – смело напред!


Къде:
Не е задължително това да е някъде. Дори ви препоръчвам да е в къщи. Навън, в клуб, при приятели, по празници човек често се влияе от погледа и избора на другите. Научете се първо да си имате доверие сами. Да се отпуснете. Много хора не танцуват никъде, но сами със себе си ще им е къде по-лесно да поговорят с Вселената.


Избора на музика:
Има една стара поговорка, но о! колко мъдра – “който пее, зло не мисли”. Бих единствено добавила – песен от сърце и със сърце, не песен с надеждата да бъде “продадена” с цел хит. От лични наблюдения съм забелязала че повечето (ако не и всички) супер известни и комерсиални артисти мразят песните си. Как тогава такава песен би ги/ви направила по-добри. Има противоречие в понятията.
Не е задължително да слушате определена (медитационна, “духовна”, ритуална) музика. Дори ако искате може да си мрънкате или пеете с пълно гърло сами. Това дори е най-успешния вариант. Може да изберете парче което особенно ви кефи на момента или любимата си песен. Може да пуснете търсачката и да попаднете като мен на чудни открития от целия свят. Стига ритъма да ви подхожда – всичко е добро. Не се водете по комерсиалните музики, запитайте се сами себе си кое наистина ви се слуша. Понякога хората не смеят да признаят пред други избора си. Тук това не е необходимо. Изолирайте се, затворете си очите и се разтресете на избраната от вас музика до дъното на душата си.

Е тук определено има вибрации :)))
Вибрацията която един човек изпраща към Земята и Космоса е умножена по 100 когато е насочена в правилната посока с добрия начин на предаване. В крайна сметка методите са много – танц, медитация, спорт (не състезание), йога, градинарство, плетене, навлизане в осъзната реалност (ще се опитам да ги опиша една по една)..., всички тези техники са равносилни и еднакво добри за насочване на енергиите. Достатъчно е да започнете!

Щастлив ден


Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар