петък, 20 март 2015 г.

Направи си сам тор/компост

Няма нищо по лесно от това човек да си направи сам домашна тор.
Вариантите са няколко – имате двор голям/малък , имате тераса, имате съвсем малка тераса, имате само 1 чекмедже...


Първо принципа на “работа” – кой в природата “тори” дърветата? Никой! Но те растат! Защо? Защото отдолу има работливи червейчета които разграждат всичко (или почти) което им попадне. По същия начин се “задвижва” и съоръжението за тор или компостер както някои упорито учуждават думата.
В действителност човешката намеса в една такава дейност е равна на нула. Просто си изхвърляте хранителните отпадъци и седите и чакате и торта, прясна, ухайна (мирише като в гората, нищо общо с боклуци), и изключително хранителна и за двора и за саксийните ви растения, си идва директно по предназначение.

Какво се изхвърля за домашната тор:

  • ·      Всички обелки от плодове и зеленчуци
  • ·      Черупки от яйцаособенно полезни за почвата заради зъдържанието си на минерали и калций
  • ·      Кашонени кутии (без тиксо и без отпечатани с мастило букви), но червейчетата особенно обичат картоните
  • ·      Хартия – отново не лъскава, обработена, напечатана (различните видове мастила могат да са опасни за почвата)
  • ·      Употребявани чаени пликчета – също много полезни
  • ·      Останки от кафе
  • ·      Окосена трева
  • ·      Клони, бурени, дори изгнили дървта (също прекрасен помощник за червей и буболечки)
  • ·      Нокти, коса, козина на животни – да звучи странно, но наистина може и повечето хора имащи “компостъри” го правят
  • ·      Картонените рула от тоалетната хартия (внимавайте да не е от ароматизираните)
  • ·      Стари или изветрели подправки (без сол, глутамати и др. индустриални смески, а чисти “треви”)


Абсолютно забранено да се слага:
  •  
  • ·      Животински екскременти, особенно котешки, пълни са със зарази и рискувате заболявания
  • ·      Остатъци от готвени ястия, особенно пък ако са със сосове, месо, кремове и тн..
  • ·      Меса, колбаси, кокъли, всякакъв вид животински останки
  • ·      Млечни продукти, сирена, сметани и пр...
  • ·      Внимание с хляба и тестените продукти, ако са с мухъл не ги слагайте! В донашната си тор пускайте единствено сухи натрошени тестени изделия!    

    Няколко основни понятия за почвата и начина на “правене” на тора:
  
           Най-елементарно казано една здрава почва е пълна с микроорганизми, буболечки и най-вече червеи кото са изключително полезни за подземната, а и цялата екосистема. Без тяхното присъствие, земята изсъхва (както са например полетата третирани с пестициди), спича се, става твърдам непропусклива, при дъжд водата не може да се оттича (замислете се сега за всички наводнения последните 2/3 години) и най-вече, развитието на растенията се ограничава.

         В една здрава почва основните съставки са азота и въглерода. Въглерода се набавя от гниенето на органичните съставки, а азота – от това на растителните видове – листа, клони, дървесина, трева, растения и пр. Именно затова за един хубав тор е необходимо наличието в равни количества и на двата вида разградими съставки.

       Сега ще ви издам една тайна – в основата на изкуствените торове е азота. Те извличат от почвата незабавно големи количества азот, което на първо време подсилва растенията. Друг е въпроса, че веднъж след като намиращите се количества са употребени, растенията линеят и градинарите и земеделците които си нямат и на понятие какво става, сипват ли тор, сипват. Така те унищожават крехкото равновесие на което се крепи подпочвената екосистема, убивайки същевременно всички микроорганизми които биха им помогнали в градинарството.

        Да се върна към нашите приятели червеите! Един червей за един ден пренася от долните слоеве на почвата, до повърхността, цялото си тегло в пръст (и то преработена, защото когато тя премине през червото му, тя се и обогатява).

        При правенето на домашната тор – червейте са основен елемент! Затова ако е навън, в двора, то съоръжението (или по скоро ограждението) трява да има достъп до земята за да могат те да намерят пътя и да се справят с подадената им задача.

         Ако правите това на тераса или в къщи (нито е нехигиенично, нито е миризливо, за разлика от боклучийската ви кофа, нито е неудобно) – трябва да си съберете червеи (една копка в земята е достатъчна за да съберете поне шепа) и да се “грижите” за тях, доставяйки им достатъчно обелки, въздух и не ги оставяте да замръзнат зимата например.

         Нека почна с двора:
        За целта е нужно или сенчесто място(червеичетата не трябва да бъдат препечени, а работещи) ако се решите на “трайна постройка” или просто 10 мин време и празно място.

        Съоръжението може да е тип “контейнер” (няма нужда от много място и е за мързеливите) – сглобено от дъски с място между тях за да минава въздух (особенно важно) и с 1 или 2 етажа направени от решетеста мрежа или дъски, с предпочитание за малко място от земята до първата решетка където се сипват отпадъците (вижте схемата по-долу).

Най-добре е вътре на половин височина да има решетка, на която да падат
отпадъците, а отдолу да пада направо прясно готовата тор

"контейнера" не трабва да е изолиран от почвата
за да могат червейчетата да се качат



         Друг тип съоръжение (за предпочитане при по-широк двор и повече работливост) – просто заграждате 3 квадратчета място. В едното трупате обелките, във второто ги смесвате (с листа, шума, трева) от време на време като междувременно вкарвате къслород. И на последното “квадратче” изривате зече формиралата се тор от втората купчина.

ако имате дъски, може и да си го сглобите, ако ли не,
едно просто заграждение на сянка е достатъчно

           Трети тип домашна тор за на двора – е по-мързеливо от това не мога да измисля! Самата аз го ползвам от известно време и градинката ми е щастлива.

         Хватката е следната – освобождавате 1 леха, изкопавате трапче по дължина и вътре насипвате ден след ден каквото хвърляте от кухненските останки. Не забравяите отгоре всеки път да слагате пръст, а и от време на време листа, окосена трева, клонки (без въздух между тях). После опциите са 2 – или оставяте лехата да си преседи 1 година и след това садите отгоре = реколтата става чудна! Или правите леха тип “лазаня” - най-отдолу слагате кашон, после обелки и други кухненски отпадъци, после трева, пак отпадъци, пак листа или най-добре прогизнала шума от гората и тн. няколко пъти, хубаво е да сложите и дървесина, като най-накрая всичко се зарива с поне 20 см почва. Този вид “инсталация” държи много години и храни обилно градинката ви без дори да я пипате.


       А за да не поливате и плевите – просто слагате между вече посадените ви растения/зеленчуци или трева (окосена и по-голяма дебелина, за да задържа влагата) или вестници (внимание, веднъж сложени под тях нищо не расте). Сламата не е за препоръчване, прекалено е суха, но пък сухи борови клонки смесени със зелени листа е идеален вариант.



Тип "лазаня"





       след малко продължението....

4 коментара:

  1. Много интересна статия! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, пак заповядайте! Като резултат мога само да добавя че сега - 21.04 с тови метод (в саксия, но навън) ягодите ми вече вързаха! С;ятам скоро да сложа снимки :)

      Изтриване
  2. Идеята да си направим сами подобно съоръжение е страхотна.Още тези почивни дни ще се захвана, вече знам и къде да го сложа.Снимките ви ще са ни от голяма полза.Надява се да продължавате да ни пишете.Толкова е красиво да посадиш сам зрънце и от него да се покаже нещо от, което да береш плодове или зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Радвам се че ще ви е в помощ! разбира се че ще пиша още :) За информация - наскоро пробвах бърза сглобка със стари палети - бързо, лесно и икономично... Успех в строежа и до скори срещи
      Щастлив ден

      Изтриване