вторник, 3 март 2015 г.

Живот без боклук – Ах, тази гнусна гъба!

Сега когато нещата опрат да купуване на нещо, от каква материя и от къде, вече не го слагам веднага в пазарския си списък, а търся алтернатива.
Ето днес въпроса опря и до кухненската гъба – малко синтетично нещо, не разграждащо се, което след определен брой употреби се пълни с микробки от всякакъв вид и крещи бясно да отидем да му купим веднага нови заместителки, също толкова синтетични и също толкова опаковани в наелонови опаковки.
Снимката може и да не е необходима
нагледно, но така ефекта се засилва 


Направих малка сметка, досега, средно на месец се купуваха по 4 гъби за всички нужди в къщата, което ще рече – 48 гъби за година. Не ми се и смята ако става въпрос и за допълнително домакинство (ваканционни къщи, вили и др), а да не говорим пък доживотно!!!
Чудих се, позавъртях се и намерих това:




Тази четка вече съществуваше в къщи, тоест – използвам я. Което ще рече, че това е съвсем краткосрочно решение. Не ми се иска да го натяквам, но край с пластмасата! Затова погледнах и за други решения:



Колкото до почистването на печки, маси, и други работи, ето я и моята алтернатива:



Бързо, смело и сръчно. Всъщност половината ги направи синът ми (7 г.) , до такава степен му е забавна машината. Което значи че всеки може! Освен това са и с многократна употреба, за разлика от попивателната хартия, мокрите кърпички (които също не се рециклират и са пълни с химия) и други подобни!

Друга алтернатива за кухненската гъба за чинии са тези симпатични хубавелки наплетени на 1 кука, които смятам да си направя и аз, още тази седмица.


                           


тук даже си вижда как са направени



Да, и те ще задържат микроби, но когато ги метна в кофата, докато стигнат до боклуджииската централа, вече ще са се разградили.
Колкото до правенето - като вече "посветена" в изкуството на плетките, мога да кажа че ще станат за не повече от 15тина минути, може и по-малко, зависи от вашата сръчност. 
Мързелът и лакомията са погубили Римската империя, затова бъдете смели, сръчни, пъргави и креативни!

Щастлив ден           


Смелата овца




Няма коментари:

Публикуване на коментар