сряда, 18 март 2015 г.

Чиста проба 100% щастие

Попаднах на една статия говореща за “доброволната простота” в живота и как най-малките неща са всъщност истинските носители на добавена стойност във всекидневието ни. Това са принципи в които винаги съм вярвала – една мила дума, една усмивка, рамо което да те подкрепи когато имаш нужда, красив залез, това са малка част от уж незначителните неща които са способни да направят от един ужасен ден - едно прекрасно изживяване. Сега когато семейно загърбихме свръхконсумацията в името на по-прост, но по-истински живот, си давам сметка за нещата които са ни минавали под носа без да им обръщаме внимание. Четейки редовете които ще ви преведа по-долу, разбрах че всичко това вече сме го направили и сега искам да го споделя за всички.

....................................................


Да погледнем нещата в очите

Непрекъснати борсови сривове, глобално затопляне, наложени наказания на народите основатели на цивилизацията, масови безработици, загуба на семейните ценности... Време е да погледнем нещата в очите: надбягването за пари ни донесе само неприятности.
И сякаш това не ни стига, продължаваме да искаме все повече. Да спасим еврото! Погасяне на дефицита! Нека работим по дванадесет часа на ден! Не, по петнадесет! Да намалим разходите! Французи (гърци, българи, европейци) още един напън: можете да бъдете още по-конкурентноспособни! Паричката, винаги паричката!
На тези, за които празниците са горчивия привкус на умопомрачителни трапези и прекалено пазаруване от всякакъв вид, на тези които са се отчаяли при вида на децата или племенниците си късащи празничните опаковки на безполезните и скъпи купчини подаръци, забравени или начупени мигове след това.
Най-малкото е да си признаем че е притеснително да харчим толкова след като това не ни прави щастливи.
Прекаленото потребление като отговор на нашата несигурност в утрешния ден се явява разрушителен начин на решение. Това е гениалността на системата базираща се бърху несигурността и самозахранваща се от това: колкото повече се тревожим, толкова по материалисти ставаме; колкото сме по-материалисти, толкова повече изпотваме несигурност.
Изследванията показват че хората разпознават прекрасно техните истински източници на лично щастие: изграждането на стабилни отношения, принадлежността на дадена общност, развиването на самоувереност. Но силното обединяване на политически и икономически интереси цели да ги отклони за да могат да работят по-усърдно и да харчат повече. 
Най-малкото е да си признаем че е притеснително да харчим толкова след като това не ни прави щастливи.
Цялата ни политическа система лежи на икономическия възход, измерван чрез Брутния вътрешен продукт (БВП), който зависи единствено от увеличението на разходите на потребление и който поставя всички ни в ролята на роби.

Нека си представим да живеем по-просто, за да живеем по-добре


Да решиш да живееш с по-малко, да разчистиш около себе си, да забавиш дейностите си, да облагодетелстваш връзките с хората – това е да избереш Доброволната Простота.
Да живееш с по-малко, естествено предполага в по-дълъг период да осъществиш икономии, намалявайки разходите, удължавайки живота на електроуредите, намалявайки енергиините си нужди, рециклирайки. Простотата се оповава на базовите ценности, фокусираики се над това да “бъдеш” по-скоро от това да “имаш”, на “достатъчното” отколкото на “все повече”, свободното време пред банковата сметка, подялбата пред присвояването.
Доброволната Простота е и път за излизане от задлъженията с високо вдигната глава или за развитие на духовността си. Това е начин на живот взимащ под внимание възможностите и запасите на Земята. Доброволната Простота няма амбицията да промени коренно света, а по-скоро да положи основите на лични и колективни действия чиито резултати ще помогнат за създаването на по-добър свят.

10 съвета за начинаещите

Днес много хора са убедени в необходимостта да поемем по пътя на Доброволната Простота. Но те все още не знаят откъде да започнат и коя стъпка да предпочетат по-напред в това дело.

Опитах се да опиша тук 10 съвета които ми се струват основни. После всеки ще се спре на избора, създавайки свой начин на живот си според вкуса си, хобитата си, историята си, обкръжението, семейството си...

Трудно изглежда да заживеем просто ако сме пристрастени към пазаруването. Ако сте в това положение, първата стъпка е основна, без нея следващите не биха имали смисъл или биха били непрекъснати източници на противоречия.

         1.     Овладейте желанията си за покупки
Спрете да купувате каквото ви попадне под очите, при изблик след някоя реклама или разхождайки се из интернет или търговски център. Запишете си на листче всяко внезапно желание за покупка и си дайте една седмица време за размисъл. Този срок ще ви помогне да погледнете под друг ъгъл и да си зададете подходящите въпроси за истинската нужда от тази покупка. В половината от случаите, желанието ще се изпари.

         2.     Блокирайте всякаква реклама
Идеалният метод да не се оставяте на желанията си да купувате какво да е, е да спрете да се влияете от рекламите. Сложете лепенка “стоп на рекламите” в пощенската кутия, влезте в оранжев списък за да спрете телефонните прозвънявания, отпишете се от всички интернет мейлове и други рекламни newsletters, предпочитайте телевизионни канали, радио и списания без раклама. (тук бих просто казала спрете и изхвърлете телевизора си! С.О.)

         3.     Бойкотирайте меркантилните празници и “задължителните” подаръци
Не цената определя колко обичате любимия/любимата си на Свети Валентин (да не говорим че това също е извратен търговски начин да “покажеш чувства”)  или майка си на 8ми март. Чувствата не се купуват. Когато организирате приятелски партите, кажете на приятелите си да дойдат без подарък (или с такъв изработен от тях). Най-важно е удоволствието от споделените мигове, а не да знаете че сте подарили по-лъскав подарък от съседа си по маса.

         4.     Направи си сам
Научете се да майсторите, поправяте, рециклирате, купувате на старо. В момента живеем в общество което е създало принципа на програмираното износване (в ‘80те години основните фирми производители на електроуреди в света си стискат ръцете за да произвеждат електроуреди с по-къс цикъл на живот в името на общата печалба, т.е. тяхната; това обяснява защо печката на баба ви работи още, а вашата струваща безумно скъпо се срутва на няма и 1 година; феноменът е реален и се намира в интернет под името - obsolescence programmée на фр. или Planned obsolescence/ built-in obsolescence на англ.) Нужно е изделията да остаряват възможно най-бързо чрез всички средства (повреда, несъвместимост, невъзмножни актуализации и пр..). Не се хващайте на тези капани. Научете се да поправяте, майсторите, купувайте на старо, сменяйте първоначалната употреба на предметите, и тн. Научете се също и да правите вашите собствени почистващи препарати които да не замърсяват околната среда или козметиката си. Рецепти не липсват.

          5.     Отървете дома си от излишното
Мисия - голямото почистване, разбор на дрехите, на ненужните предмети, на пукнатите чинии, на издънените тенджери, на овехтелите сувенири и тн. Едно пътуване до сметището, едно до най-близката асоциация, една продажба на старо, подаръци и обмяна. Най-накрая жилището ви става дзен, вие запазвате само това което е хубаво, необходимо и благородно. Предметите на които наистина държите получават почетно място, а другите са забравени. И изведнъж имате повече място и по-малко почистване.

         6.     Пазарувайте разумно и местни стоки
Предпочетете малките магазинчета, близките пазарчета, директните продажби от фермата (бабините дворчета) вместо супермаркета на 10 км от вас. Не се залъгвайте, не е по-скъпо. В един супермаркет, вие купувате 20-30% повече неща от списъка ви с покупки просто заради изобилието от предложените продукти. В кварталното магазинче вие купувате само най-необходимото. Екологичните продукти или тези предложени от местен производител са винаги по-добри и по-вкусни. Така спестявате опаковки, транспорт и пр.

         7.     Научете или припомнете си как се готви
Това е много по-евтино от вече готовите продукти, така упражнявате кулинарните си умения, леко по леко овладявате все повече рецептите, ядете по-малко хранителни добавкии други Е-та. Накрая вашето здраве е печелившо!

          8.     Вземете в ръце здравето си
Вие сте вашият най-добър лекар. Започнете със здавословното хранене, само това вече е огромна стъпка към по-добро здраве. Хигиената на живот, физическите упражения, отделено време за сън. И когато някаква болежка се покаже, научете се да я лекувате по природен начин. Предпочитайте хомеопатията, растенията, етеричните масла, бабините рецепти. Опознайте сами себе си и що се отнася до здравето, винаги предпочитайте превенцията.

          9.     Откриите предимствата на споделянето и обмена
По-малко блага, повече познанства. Не се затваряйте в себе си, отворете се за другите. Споделяйте, обменяйте, наблегнете на взаимната помощ, братството, приятелството. Пресъздайте с близките си неподправени взаимоотношения базиращи се на доверието и незаинтересованите връзки. Давайте винаги повече без да очаквате обратно.

         10.  Намерете време за себе си
Загърбете всички пасивни хобита (телевизията на първо място), всичко което изяжда времето ви и се отдайте на истинските си страсти които ви амбицират. Всички имаме такива, но непрекъснато се оплакваме че не ни достига времето за да ги осъществим. Ръчни дейности, творчество, игри с децата, артистични занаяти, доброволен труд, четиво, научаване на чужд език, и тн... На всеки, неговото занимание, но моля не казвайте никога повече: ох, де да имах времето...


Вие приемате истинска философска ориентация в живота си избирайки Доброволната Простота. Вашето ежедневие ще придобие бързо друг привкус и ще изпитате опиянението да се чувствате живи, да поемете живота си в ръце и да го отведете там където пожелате вместо да понасяте повратите на съдбата. Успешен път!

Източник:lesbrindherbes


Щастлив ден

Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар