четвъртък, 12 март 2015 г.

Живот без болук – Малко повече от месец


Време е за първа равносметка и разултати от експеримента.

Това което почна уж като на майтап, всъщност се превърна в ангажимент който приемаме все по на сериозно и след няколко месеца (защото в живота всяко нещо има нужда от необходимо време за посяване, растеж и пожъване) мисля че ще мога да потвърдя със сигурност че това вече е начинът ни на живот.
това беше боклукът ни за
седмица преди да почнем "живот без боклук"


Първи наблюдения, като се изключи първата седмица, в останалите определено отбелязахме сериозен спад в размера на торбичката с боклук. Преди да се впуснем в следенето на всички безразборни разхищения, на седмица пълнехме едно чувалче, понякога и половина с боклук (тук става въпрос за кухненски и нерециклиращи се пластмаси и други), тоест 10/15 л. боклук. Количеството постепенно намаля. Първо станаха 2 найлонови чантички (които седяха от “резервите”) и сега тази сутрин хвърлих една торбичка с уши от предната седмица. За съжаление тук още няма специални кофи само за хранителните остатъци, които всъщност прекрасно се превръщат в хранителна градинска тор. Смятам че ако и тези отпадъци се
Сега количеството е 5 до 6 пъти
по-малко и се стремим към пълно
премахване на не-рециклиращите се материи
отделят, кофата от последните 2 седмици щеше да е празна. Но не всички кметства са приели необходимите мерки и не всеки може да си прави сам торта. Всъщност процедурата е елементарна, но независимо от първоначалния ми ентусиазъм и няколкото направени опити, отчитам че това засега не можем да го направим.

Относно разходите и организацията. Разходите за храна не са по-малки защото избрахме да ядем екологично чисти продукти, а те хич не са евтини. Ако се купува от “нормален” магазин, със сигурност ще видите промяна, но с ръка на сърцето – не ви го препоръчвам. Винаги съм казвала: “Качеството пред количеството”, особенно когато здравето ви зависи от това. Колкото до организацията – имам в ръчната си чанта една платняна торбичка за “непредвидени изненади”, която след като се изпразни, пак отива там. И когато се тръгва на покупки, то си е още от преди като ритуал, обувките и торбите – сложени близо до входната врата. Нищо повече!
Отново, най-важните стъпки
Откажи
Намали
Употреби отново
Рециклирай
Превърни на тор

Много хора пропускат първата, но според мен
най-важна стъпка - "Откажи". Да се каже НЕ на
ненужните,  безсмислени, покупки подбудени от его и
каприз е основен етап за да обърнем ритъма на
лавинообразната консуматорска катастрофа

Хигиената – като нивото на Дунава :) - “без промяна”. Само за пастата за зъби сменихме леко рецептата защото на малкия не му харесваше цвета и “скърцането” на содата. Заменихме зелената хума с бяла и содата всеки си я “сипва” самостоятелно. Вярно е, че ако е с по-едри “зърна” те се заклещват понякога между зъбите, но това е до оплакването. Но всъщност, най-големия плюс на това е – никакви петна по зъбите, няма плака, дъхът е изцяло и дълготрайно свеж, а не само след измиване, мъжът ми страдащ от парадонтит от години видя как венците му леко по леко станаха бледорозави (естествения им здрав цвят) и си идват по местата (т.е. венците не са вече оголени). Миенето става с натурален сапун на калъпи, все още имаме разни шампоани, но май никой везе не ги поглежда. Когато човек си даде сметка НАИСТИНА, че постигнатите резултати с много по-лесни, евтини и ефикасни средства, отколкото с години химии пробутвани ни от промиващите мозъка реклами, са реални, трайни и истински, трудно е да се повярва отново на противното.  Резултатите надделяват над желанието да си купя някога отново лъскава опаковка с гел душ например. Ще си оставя допълнителните обяснения за съставките на гел душовете и шампоаните за друга статия, но знайте само че вътре има неща които не би трябвало да са там!!!

Месо в срок на годност на боклука

бял хляб за черни дни - и той на болкука

Има и друго и това са “принципните” равносметки.

Иска ми се всеки да разбере какво реално се случва! Вижте видеото по-долу. Това е истината за свръх-консумацията. Става въпрос за човек работещ повече от 10 години в супермаркет който вече не издържа на напрежението всекидневно да изхвърля годна за консумация стока в името на свръхконсумацията. 100 кг годни домати на боклука всеки ден! този човек го е страх за работното си място и публикува това видео анонимно. Но питам аз - как да се променят нещата когато собственика е готов за няколко евра повече месечно да хвърли унищожи хиляди кила храна годишно. И това не е единствения случай.


Това нещо мога да го потвърдя и от собствен опит – като студентка работих в един от супермаркетите тук и ставаше въпрос за абсолютно същото нещо! Хвърляне на годна за консумация храна, която нито се раздава на служителите, нито на асоциации, нито който и да било може да я събере евентуално от кофите, защото стоката е унищожавана или заливана с киселина.  На времето нито си давах сметка за какво става на въпрос, нито за реалните размери на унищожение. Само във Франция има  3848 супермаркета. Само малка част от тях тепърва провеждат договорки с разни асоциации раздаващи на нуждаещите се.
Колко килограма домати са това годишно? А другите продукти? При положение че ни се казва как хората гладуват и как скоро нямало да има достатъчно храна за всички и как ГМО продуктите щели да спасят света от глад! Това не се случва само тук! В Щатите арестуваха 90 годишен човек раздаващ храна на бедните! Как можел той да си позволи да застрашава по този начин консуматорският дух! Уж било заради хигиенни мерки! СРАМ!!!



време е да се събудим! отворете си очите! отворете си устите и говорете и разказвайте какво се случва, не като любопитни факти, а като вълна която прелива и идва и към всеки един от нас! Защото в България докато кварталните магазини ни продават развалени храни с минали срокове на годност, супермаркетите вече навлизат с големи крачки! Не продавайте душите си за пари!

Щастлив ден

Смелата овца




Няма коментари:

Публикуване на коментар