сряда, 25 март 2015 г.

Вселенските закони - последна 3та част

 ето и последната част от космическия ред, ако не сте прочели предишните 2 - ето тук вижте първо 1ва част и 2ра част


 5.     Закон за възмездието

За да стане това още по-лесно разбираемо ще въведа две нови понятия : карма и дхарма. Законът на карма (от санскрит: това което е направено, постъпката) е законът на възмездието който следи за това всеки човек да бъде изправян пред проблема си докато не го е разрешил. Тук всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие са безсмъртни и ни се връщат като бумеранг. Кармата изисква от човека да приеме пълната отговорност за съдбата си. Повечето хора, в наше време, очевидно отричат това. Отказът на превъплъщението е разбираем: Илюминатите, наред с другите, са установили и насилствено разпространили теории които изглеждат перфектно, опиращи се на научни обяснения, на западните религии, уповаващи се на университетски изследвания, но лишават човека от лична отговорност и прехвърлят грешките върху обществото, патогенните съставки, влиянието на Сатаната или на нещастната случайност.
Чрез закона за възмездието, ние получаваме това което сме предизвикали. Който и да е предизвикал насилие, ще го получи обратно или сега или в следващия си живот. Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Ченгиз Хан ще изтърпят кармата си като всеки останал човек на тази земя.
Будизмът, на своя страна, посочва дхармата като всички конструктивни и приятни изживявания насъбрани от многобройните предишни животи които противостоят на кармата. Дхармата, това са способностите, талантите с които се раждаме за да понесем живота си. Дхармата е винаги малко по-значителна от кармата за да ни помогне да приключим с кармичните си дългове. Самоубийството е всъщност едно бягство от задачите които сме решили да изпълним в настоящия си живот преди да се преродим. Но ще се изправим пред същата тази задача в следващия си живот. Никой не може да избяга от този процес. Всеки трябва да отговаря за действията си, ни повече, ни по малко.
Този който вижда аурата (светлинното тяло обгръщащо физическото) може да види кармата и дхармата. Това не означава непременно че вижда бъдещето, а по-скоро настоящото битие на човека, действията които е извършил и може да предрече последствията които ще произтекат ако не се предприеме нещо. Съдбата е променима. Напълно. Съъотношението между карма и дхарма се променя ако ние извършваме действия клонящи към по-градивен интерес, към повече любов.
Нека си представим: човек работил в концентрационен лагер в предишен живот, където по идеологични причини е убивал инвалиди. Тези му действия ще предразположат неговата карма. Да предположим, че тази душа е сега в друго тяло, в друга страна, в друга епоха. Един ден той се съветва с гледачка; тя вижда постъпките извършени от него в предния му живот и му предрича тежка съдба, вероятно в инвалидна количка. И това би могло наистина да му се случи ако продължава така. Но ето че той е решил, с пълното си съзнание, да се освободи от това което е извършил и приема да работи в дом за инвалиди. Това му решение да прекара живота си вършейки добри дела с незаинтересувана любов ще помогне на него самия и на другите, инвалидите. Или пък, решава, отново съзнателно, да промени съществено начина си на живот и на мислене. Неговата съдба ще се промени от новите му решения.
Според закона за прераждането, ние се превъплащаваме в различни тела, които са всеки един път идеално адаптирани за да ни помогнат да превъзмогнем препятствията които са ни предначертани. Ние сме ред по ред превъплащавани в черни, евреи, християни, сатанисти, в бедни или в богати семейства, в тялото на жена, на мъж, на хомосексуален, дори и в това на убиец, жертва и пр. така че да можем да изживеем всички възможности които животът ни предоставя.  Каква глупост да съдим за някого по цвета на кожата му, по вярата или произхода му след като всеки от нас е минал или ще мине през всички тези различни изпитания.
Виждате че според доктрината на прераждането, да осъждаш, мразиш ближния си или да заговорничиш за бойни е абсолютно тъпо. Ако съм бил търговец на роби в някой живот, някой ден ще трябва да разбера какво са усещали робите ми когато съм ги удрял с камшика си. Законът на прераждането е напълно равноправен, това е единственият принцип на съвършенното правосъдие и логика. Бумерангът който се връща със същата сила с която е бил хвърлен. Ако започна да викам в една гора, ехото на викът ми ще отекне със същата интензивност. Ако съм жесток, ще ми се даде обратно същата тази бруталност. Ако съм алчен, живеейки цедейки другите, стискайки егоистично това което притежавам само за себе си, ще приживея опита на живот в които ще ми липсват пари. Ако съм шиткал с мъже и жени, ще узная по-късно колко е цената на измамата. Предоставени са ни всички възможности за да изживеем със същата сила това което сме причинили на другите.
Навсякъде в природата откриваме закона на възмездието, във физиката, в химията, около нас, в телата ни. Ако накарам тялото си да погълне тежки токсини (дроги, алкохол, тютюн), то ще има съответната реакция. И само аз съм отговорен за това което съм погълнал. Ако си създам правилото да водя градивен живот, приемайки че любовта и добротата са висши закони, то аз ще бъда възнаграден в последствие. Затова се казва че хората се разпознават по плодовете им.
Сега прегледайте собсвената си ценностна система. Вашите вярвания, религиозни чувства, и реалност опират ли се на личен опит или само възпроизвеждате мнението на другите и духа на епохата си?
Нима не сте имали никога личен повратен опит, прозрение (като дете може би), никога ли не сте чували гласове, сънували какво ще ви се случи по-късно или неща от вашето минало, никога ли не сте преживявали клинична смърт (опит в близост до смъртта), астрално пътуване, никога ли не сте имали предчувствие, изживявали спонтанно излечение, никога ли не сте комуникирали чрез телепатия, и никога ли не сте виждали като дете духовете на природата (естествено без помощ на дроги и други средства)?
Ако отговорът е ДА, то значи имате добра причина да взимате под внимание това което предприемате. По-голямата част от хората нямат никакви лични преживявания, но и не се наемат да проверят дали вярванията им са верни и дали е уместно да поддържат вижданията си.
Поговорката: “по-добре късно отколкото никога” е валидна за мнго хора. Тествайте вярванията си, сигурен ли сте че те ви помагат? Ако получите потвърждение за стойностната си система, ви поздравявам, защото в такъв случай вие притежавате знание, а не вярване!
Ако пък се натъкнете на противоречия, тогава ще имате повече знания най-вече за нещата които искате да изживеете. Това ще ви помогне да се отворите за нови идеи. Няма значение как ще действате, предприемете съответните мерки. Най-лошото е да не правите нищо.
...
Има различни методи които карат забравените спомени да изплуват, но е необходимо да се внимава! Не препоръчвам хипнозата, тя е насилствено навлизане в живота. За предпочитане е да се предприеме регресия в предишен живот, бъдейки напълно съзнателен. И при все това ще е нужно да сте наясно с подбудите си. Това от чисто любопитство ли е? Или имате ясна причина за да хвърлите един поглед в миналото си? Това не трябва да е насилствено. За по-голямата част от нас е за предпочитане да не познаваме миналото си, това може да предизвика блокажи и да ни попречи да вземем някои решения. Природата добре е направила нещата, създавайки този механзъм на забравяне. Ако си спомняхме стотиците сим или хилядите си предишни животи, бихме имали трудности да изживеем съзнателно настоящия си живот и да уловим всички предизвикателства понагащи ни да еволюираме.
Ако в следствие на инвалидност, тежка болест, искате да разберете първоизточника (или по друга достатъчно важна за вас причина, за да предприемете тази стъпка), то имате избор между съзнателната регресия  или, по удачното според мен, да молите с вяра за ясен отговор: “поискай и ще ти се даде”; ако това е добре за вас, вие ще получите отговорът си. Помолете за това което е най-добро за вас и ще видите какво ще се случи, то отговаря на това което християните наричат: “да бъде твоята воля”. За много хора ероятно е за предпочитане да не познават причината за болките си, това би ги разстроило и обърнало животът им в още по-труден, защото:

“Не всички хора са способни да чуят чистата истина”

Но, възможно е някой прозорлив да се намира “на пътя” ви и спонтанно да ви разкаже какво той само е видял. Този метод е бил изпитан милиони пъти и е безопасен.
Ако се наложи някой ден да си спомните предните си животи, както бе в моя случай но и за много други хора, вие хващате пътеводната нишка която ги свързва и ще разберете защо сте избрали да живеете на тази планета, в този век, в това семейство, при тези обстовтелства, с това тяло и име.
Нека го кажем още веднъж! Какво смисъл има да познаваме животите си! Нека живеем в любов, истина и правдивост във всеки един миг от живота си, това е което бихме могли да направим най-добре за да уравновесим лошите неща които вероятно сме сторили.
Ако даден човек везе е изплатил голяма част от кармата си и живее позитивно, съблюдавайки да не се отдалечи в друга посока, използвайки максимално добродетелите си, той ще ускори хода на “колелото на преражданията”. Както виждате, не винаги е важно да познаваме миналото си. Каквото и да е то, настоящето е решаващо. Това което ни кара да еволюираме днес е спазването на висшия закон на незаинтересованата любов, живеейки в истина и праведност, поддържайки равновесието между разума и чувствата.
Накои ще се почувстват дезориентирани питайки се как да постъпят. Едно отколешо знание носи напълно подходящия отговор: Златното Правило!
Не правете на другите това което не искате да ви се прави!
В християнството:
“направи на другите това което искаш да три се прави!”
В юдейството:
“не налагаи на дугите това което не искаш да ти се налага!”
В исляма:
“този който не свидетелствува на брат си това което иска да му се свидетелствува на него самия, не е истински вярващ!”
В индуизма:
“Не налагай на ближния си това което не искаш да понесеш от негова страна”
В будизма:
“покажи на другите същата любов, същата доброта и същото милосърдие на което желаеш да си подложен”
В джайнизма:
“ние трябва да постъпваме с другите като с нас самите, независимо дали са в радост и щастие или в болка и мъка”
В парсизма:
“този който не налага на другите това което не е добро за него, само той е благореден и изпълнен със светлина”
В конфуцианизма:
“отнасяй се към другите както би желал и те да се отнасят към теб”
В таоизма:
“приемай щастието и болката на ближния сякаш са твои и се постарай да спомогнеш за добруването му, както и за своето”
Бихте ли желали да сте лъгани, крадени и псувани? Не? Тогава не правете това на себеподобните си. Колко малки лъжи ни идват в устите всеки ден? Нека бъдем честни, признайте си.
Казано по друг начин: ако се радвате на направен подарък, на обърнато внимание, започнете да правите същото с другите и ще видите как животът ви ще се промени малко по малко. Ако не ви достига смелост в началото, представете си се да извършвате тези неща. Много неща се променят в живота ви. Креативната визуализация може да ви бъде в голяма полза!

Дали сте мюсюлманин, християнин, свидетел на Йехова или атеист, възможно е да се живее в любов. Незаинтересованата любов няма предръзсъдъци, не е прикачена към никоя организация, никоя Църква или раса. Тя е достъпна за всеки и освен това и безплатна. Със сигурност не е лесно в началото, напълно го осъзнавам. Но повечето от вас биха могли да проявят като начало поне няколко минути незаинтересована любов на ден. Добре е познато “ученика надминава учителя”. Любовта не се измерва с уреди. Не е доказуема, но това не я прави по малко истинска. Би било абсурдно да кажем че любовта не съществува защото не можем да го докажем. Изпиталият любовта знае че я има и няма нужда от доказателства. Същото е и с преражданията. Би било абсурдно да го отричаме: стотици хиляди хора по света са имали преживявания в допир със смъртта /NDE (Near Death Experience), спонтанни спомени и др. които са за тях неоспорими доказателства. Твърде възможно е накой ден научно да се докаже прераждането, но това не я прави по-малко съществуваща и сега.

Щастлив ден

Смелата овца

Няма коментари:

Публикуване на коментар