четвъртък, 26 март 2015 г.

Чисти сметки

Това не е статия за оправяне на сметки с други държави, правителства, начини на живот... Това е писание за истината, не маскирана, такава каквато някои отказват да я видят поради пристрастия, повлияни от общественото мнение или пък от порожденното ни програмиране. Тук ще се опитам да съм максимално неутрална, обективна и честна. За останалото съдете сами!



Продължавам да чета, чувам и виждам непрекъснатите сравнения които се правят между България и останалия свят, и по-специално с Европейските държави. Живея от достатъчно дълго време “навън” за да мога да дам точен и ясен пример за всяка една ситуация, на всяко едно ниво.  Имала съм късмета и възможността да видя доста страни. Констатацията ми е една (и тя не е само моя, а и на повечето “събудили” се), навсякъде хората са едни и същи, ситуациите са едни и същи, политиците, лъжите, заблудите, надеждите... Но за да няма сърдити започвам по азбучен ред:

Англия: О, прекрасна страна със зелени ливади и една усмихната кралица в тях! Да, ама – не! Ливадите от повече от век са заместени с заводи и бетон, кралицата си пази трона, земите (все пак става въпрос за най-крупния земевладелец на света) и интересите (никой не е чул “официално” за масовото изтербление на кандски родови индианци, нали? Нито за трафика на деца? Няма и да чуете, по скоро потърсете и ще разберете).
Тук хората от малки са “образовани” в непукизъм и превъзходство. Те знаят че не им е необходимо например да учат какъвто и да било език. Също така децата са основно отглеждани от произвола (в зависимост на коя бавачка ще попаднат, ако въобще имат такава). В ранните години са оставени на воля – честа гледка е дете въргалящо се и квичащо, което пилее бонбоните си по земята, а после ги събира и яде и майката на която ама изоообщо не и пука.
Тук няма обществени стандарти на поведение и външен вид. Всеки си прави каквото си иска и си изглежда както си иска. Пак редовна гледка – жени с ролките на главите докато търсят по магазините роклята си за вечерта, такива излезли само по чорапогащници (това съвсем не са изолирани случаи), децата сами избират какво да облекат – което понякога е доста забавно – истински карнавал... Националната им “носия” е пижамата. Ей тая пижама, плюшена при това. Тя се носи основно съботите и неделите, навън, в колите, докато стигнат до кварталния ресторант за бързо хранене...
Та в тази толкова прекрасна страна колите са евтини, а пътните данъци - къде по високи. Случва се годишния данък да е поече от цената на колата ви, но без него, колата се отнемя незабавно..
Също така има и такса за телевизия/компютър която всеки плаща (незявисимо има или няма), здравни осигуровки които ако си на “свободен” режим е по добре да плащаш седмично за да не припаднеш от крайната сума...
Може би е по добре да обясня как стои въпроса с работата – в Англия се практикува работен договор 0 часа! Тоест, вие сте на разположение, по всяко време, във всеки час на денонощието. Извикват ви и вие откликвате, но пак е на късмет ако разберете къде! Всъщност тези договори позволяват на работодателите да повикат помощ когато и колкото имат нужда, плащайки само на час, без допълнителни ангажименти, без плащане на осигуровки – нито здравни, нито пенсионни, нито никакви. Вие като работещ “свободен” човек имате право на ... ами май на нищо. Нямате ваканции – естествено никой не плаща за тях, нямате болнични, нямате майчинство, нямате извънредни часове, нямате време за себе си защото сте длъжни да тичате там където ви повикат и стриктно да следите графика ако като 50% от населението сте на повече от едно работно място. Не съм имала “късмета” да работя с такъв договор, но много англичани работят по тови начин (процента е изключително голям и не зависи нито от дипломи нито от опит). Англичанка (коренячка) с висше вътреше на 3 места за да успее да си плаща всички задължения които дори не изброих до край...

Нека сега минем на твърда земя!

Белгия: там има един пикаещ фонтан, хора разделени на две заради неспособността си да се разбират на 2та си родни езика, липса на правителство... Затова пък решават на мястото на всички останали европейски правителства. Не забелязвате ли някаква грешка някъде?
Белгийските магистрали са пълни с публични домове с червени фенери, селата им – с избягали от данъците по-заможни французи, градовете им външно приличат на Близкия Изток, а зад дебелите стени вилнеят еврейските търговци на диаманти (но, шшт, това е строга тайна). Когато за пръв път стъпих в Брюскел се натъкнах на една агитка жени абсолютно забулени от горе до долу в черно, дори очите не се виждаха, предшествани от мъже с бели “нощници” и тюрбани. Не страдам от расови предразсъдъци, нито от параноя, но признавам си, в сутрешния сумрак сред мъглата си беше страшничко...
Пътищата не са европейски, клонят по-скоро към африканските. Ооо, да, не само в България има дупки!
Белгия е страната на ложи и тайни общества от всякакъв вид, най-вече в зидарството J гледах на живо една от церемониите по награждаване на един заслужил труженик на културните среди. Там особенно обичат наградите от типа Доктор Хонирис Кауза и пр.! ценят се! Търсят се! Повечето дори не знаят какво им се закача на врата...
А да, да не пропусна има пряка връзка между “културата”, ложите, червените фенери и “бягствата” на непълнолетни момичета!
Друг “ежедневен” пример – познат, приятел, французин, клонящ след няколко години към пенсия (демек все още жив и як), се разведе с домашната си вещица и запознавайки се чрез интернет с друга, замина за Белгия. Оказа се че е попаднал на черна вдовица. Малко след това  ни взук, ни стон, при положение че контактите ни бяха повече от редовни. Децата му отидоха на място. Криво ляво, картинката се сглоби. С 4 предишни съпрузи, все неочаквано получили сърдечен удар...на тази женица работата не и бе чиста. Почнаха се дела, повече от 5 години...след това сякаш всичко се забрави...

Германия: отново един велик “модел” за преуспяла икономика и “възпитани” хора.
Тук хората още се делят на “източни” и “западни”. Няма минимална работна заплата (поне досега уж). Дава се на око. За колкото те преценят и ако се прецакаш или защото някой вече те е стиснал за гушата. Повече от 1/3 от населението работят за по 450 евро... при цени и паварни условия твърде по-различни от българската реалност. Да, истина е, безработицата е ниска, много ниска, почти колкото надниците им.
Германският модел ни се “продава” като успешната политика за Европа. Сравнявайки статистики и цифри, уж нещата стоят така, но действителността е съвсем друга. В Германия се набляга на принципа на еластичността (копирана от англо-саксонският модел за успеваемост)– срочна дейност, временни работни места, силно регулиран достъп до социални осигуровки и други.  Само за 2012 над 7,5 милиона германци работят на временна работа на непълен работен ден. Повече от 63% от тези работещи са жени, някои от които вече навлизащи в пенсионна възраст и опитващи се да осигурят поне малко бъдещите си пенсионни дни (поради липса на осигуровки, а и не забравяйте, че преди наколко десетилетия жените в Европа не са работели – просто не са имали нужда). В днешната реалност в Германия вече са и първите пенсионери с пенсии под 140 евро на месец!
Често се среща работата на черно, която се римува супер успешно с недоплащане или направо никакви пари... върви доказвай после че си работил и че някои ти дължи нещо. И тук не говоря за гастербайтери по строежите, говоря за големи мултинационални компании и за хора с технически познания!
Иначе, като оставим икономиката и политиката на страна – германците са свине! Не само по морето в България, те са си свине навсякъде по света, освен в Германия където ги наблюдават и глобяват обилно и редовно.
При тях няма чувства, семейство, други хора... те не обичат никого и не говорят с никого. Страх ги е да не би говорейки или упътвайки някого, да не би нещо страшно да им се случи. Освен това са и прости – от годините с които живеят с турците едни връз други (да, в Германия е пълно с Турци, чак им се чудя защо?), та те до ден днешен не са разбрали че тези хора не за араби, още по малко терористи...

Испания: ох, дълга е тя, историята... общо взето като навсякъде. Саме дето тези испанци все се не наспали. И те по едно време заламтяха за пари, точно преди да влезат в Европата! Точно като в България! И се почнаха едни строежи, едни агитации от страна на фирми и агенти. Сега там се ширят абсолютно същите празни жилищни комплекси като при нас по морето. Насред байра, на пустото – пляс, комплекс. Уж с басейн, СПА, бутици, дрън-дрън – всичко е празно, пусто, с капеща мазилка. Да ви напомня за някъде? Сега Испания се разпродава на парче, но никой вече не иска да я купи...  Испанците и те се изселиха. Отидоха да работят из Европата. J J J Тук трябва да се види поука!

Италия: чудна страна! Казвам го искрено! Не заради хората, не заради икономиката! Пейзажите са прекрасни, също както и тези в България, във Франция, в Швейцария и съобще навсякъде далече от шумотевицата и пушилката. Хората са шмекери (но не в лошия смисъл, или поне не всички). Във Франция някои араби приемат италиански имена, заради расизма и останалите дори и не забелязват разликата, до такава степен са концентрирани в пъповете си.
Та италианците шмекеруват, любезничат, вечно се опитват да минат по тънката линия. Там не е по сигурно да се живее от на други места. В южна Италия кризата е жестока! Масова! Училищата са празни защото родителите имат нужда от децата си за да продават посетите от тях лук и чесън с които се препитават. В накои училища събират на едно класовете, дотолкова са пусти. Деца на по 8-10 години седят и продават семейната продукция... тъжно е! Дори не ми се говори за останалото...
Иначе експлоатация и ниско платен труд – бол. Стига да ви стиска. Принципно е по 12 часа на ден, но ако се наложи, може да отнесете и за 24.

Люксембург: там няма хора! По улиците са само туристи, дошли да обиколят 2 пъти центъра и да си тръгнат – толкова е малко. А да, по бензиностанциите е пълно с французи дошли да се презапасят с цигари понеже им е по-евтино и ако случайно се “сбъркат” да купят повече от позволеното, продавача дискретно звъни на граничарите. Добри хорица са тия люксембурци! Добри и чести – перат парите на всички индустриални мастодонти и докато вие плащате достойно данъците си, фирми като Кока-Кола и Амазон се бръкат за има няма и 0,1% от годишните си “чисти” печалби. Дааа, добри хорица са те... и чисти!

Португалия: мислихте си че в България сме зле а? Ей сега ще ви разсмея! Тези някогашни морски завоеватели сега са приземени до статута на “миячите на Европа”. Това е истината! Дори има комични филми по темата и те седят и им се радват със сълзи на очи. Във Франция португалката е или чистачка/домакинка или камериерка, мъжът и е или пазач или метач! За тези хора други професии няма, а и те не търсят. В Швейцария положението е същото – улични метачи и чистачки по домовете на хората – това е! Е тук таме се среща и някой строител от старото поколение, но те масивно се изместват сега от българи, унгарци и някои други африкански държави където са ги научили да държат лопатата права!
Иначе са добри хорица тия португалци! Приветливи, усмихнати, така са ги научили за да си намират по-лесно мястото. И страната им е хубава и празна като нашата...

Франция: страната на културата и равенството. ХА! Тук ако търсиш култура може да ти се дореве, буквално! Да има музеи, арт зали, различни институции и тем подобни. Дори веднъж годишно – септември – за 2 дена в края на седмицата, всичко е безплатно. Показват им се националните богатства, ценности, картини, културни забележителности... което не прави хората по-умни или интелигентни. Наблюдавала съм много пъти картинката – има студентите (те са най-навътре в материята), ценителите (застаряващи и редки) и семействата (е та там вече...съвсем я загазихме – изключвам “просветените”, говоря за общото множество  - за тях този уикенд се приема като свободна разходка с пикник... без коментар).
Тук има невидимо вето над знанието. Оценява се по вид и принадлежност. Четох за студента отхвърлен от СУ. Веднага давам конкретен пример - тук ми изхвърлиха досието за кандидатстване в кофата защото съм “българка и няма да се справи”! Цитирам човека които видя и го извади и го спаси (досието, не мен)! Няма да се точа по въпроса, но успях! 2 висши (които сега бих искала да хвърля аз самата в кофата), но това ми помогна да разбера истината за системата и матрицата.
Та да се върна на въпроса – тук както и навсякъде другаде из толкова хвалената Европа, мизерията е скрита от информационното пространство. Хората са нагушвани до припадък с простотия и показност. В България си имаме чалгата, тук си имат теле-реалността! Ах че чудно име, служещо за пример на всеки подрастващ желаещ бързо да се издигне в живота. Тук се дава примера на непълнолетната проститутка, овъргаляла се с националния отбор по футбол и сега имаща собствена линия за бельо висша мода! Все чудни и вълшебни думи!
Давам последен пример от оня ден. Тези със слаби сърца да прескочат!
В училищата всяка година се организира седмица на вкуса, та дано невръстните някой ден още правят разлика между чушка и домат. В едно уж нормално училище, с уж нормални методи на работа, връзват очите на децата и ги карат да опитват различни неща и да познават вкуса. И докато нещастните деца познавали – директора си свалил панталона и набутал и оная си работа където и както могъл! СВИНЯ! Накрая му се наложи сам да си признае.
И вие смятате че в България сме невъзпитани, некултурни, изостанали?! Нали това ако се случи в България, с всичката си култура този перверзен технократ ще бъде разстрелян публично! ДА ЖИВЕЕ КУЛТУРАТА!

Швейцария: да, тук вече мога да кажа че това е истинска демократична държава. Всичко се решава чрез референдуми. Тук е единствената държава в света, където хората сами решиха че не искат по-ниски данъци и не искат повече допълнителни дни ваканция.
Е да, ама има и друго. Националния принцип е “зорко следене”. Точно като по времето на комунизма, но с бонуси. Тук ако “издадеш” другарчето (дори само ако се е паркирал на друго място), полицията ти плаща за това. Тук всеки е шпионинът на другия. Някои дори така си докарват месечна заплата. О, виждам как си пожелавате навсякъде да е така. А личната свобода? Нали уж отрекохме Сталинизма и комунизма?
Тук няма пет / шест – полицията стреля на месо! Предния месец отстреляха 3ма руснаци. Да, бяха се провинили. Но на това ли се казва справедливост?
С банките също – ако имаш висока заплата, нямаш такси; ако си с “нормална” заплата, имаш месечни такси “обслужване”. Какво толкова обслужват и аз не знам?! Но истината е, че тук системата е за “богоизбрани”, останалите нека плащат за конфорта. 




Във всички тези гореописани страни се краде. Не от българи, не от румънци, не от цигани. В Германия крадат германците, във Франция французите, в Англия – англичаните. Виждала съм майка с дете (в разбираща възраст) да сменя етикетите на стоки или да пъха другите под блузата си. Деца на пазар да си играят с играчки на щанд и когато майка им ги повика да отлетят с играчките без никой нищо да направи. 
Видях и друго: жена съблечена почти насилствено защото чантата и бипнала на входа на магазина. Оказа се, че било старо червило от друг магазин което не е било размагнетизирано.

Хората лъжат - навсякъде. Хората са суетни и ламтят за имане - навсякъде. Хората искат другите да ги забележат и оценят, когато те самите не обръщат внимание на никой – това пак е навсякъде! Има корупция навсякъде, но тук става въпрос за много много по големи суми, трафик на интереси и влияние. Мафията също е навсякъде. Има градове в които вилнеят само по 2/3 агенции за недвижими имоти и те си делят пазара и се спогождат помежду си за цени. Водоснабдяването и канализации – за там специално трябва да отделя цяла серия от статии... 
Измами има навсякъде! Примерите само от “цивилизованите” страни са безброийни и ежедневни. Убиването на частния бизнес е масово явление и силно подстрекавано от Европейския съюз. В Щатите и в Канада се изтръгват частните градинки служещи за препитание. Сега това идва и към нас. Във Франция се “официализира” от тази година!
Във всички тези “цивилизовани” страни, думата семейство няма никаква стойност и значение. Децата се “делят” поседмично и возят я до единия, я до другия, като обменна стойност. Има “семейства” където “майката” има по 3 – 4 деца от различни бащи. Роднинските връзки нямат значение, там единствено парите играят. Пак и отново! Нима това искате?!?

Не, не сме по-добре в България и ще ви кажа защо. Защото “добрето” всеки сам си го прави. Докато се мрънка и врънка колко сме прости, невъзпитани и пр., то ще бъдем такива. Погледни първо в паничката си преди да съдиш другите. Когато човек прави нещата не заради някой друг, а заради собствената си воля, тогава сравнението е безсмислено! Тревата на съседа винаги е по-зелена! Това е стар психологически принцип, но не би трябвало хора хвалещи се че са разбрали нещата, да се хващат толкова лесно.

Докога ще си мерим пишките с другите? Дори и овцете не го правят!

Намерете и оценете собствената си стойност, собствените си идеали и принципи. Не гледайте другите! Погледнете се от къде идвате и се поздравете за това! Независимо от “тъжното” ви положение, то не е такова! В България имаме огромното щастие да знаем все още как изглежда една риба – да, тук в Европата децата рисуват квадратче (като панираната риба). В България още имаме шанса да можем да работим и с главите си и с ръцете си. Хората знаят и могат. Не оставяйте тези знания да се изгубят!
Не съм националист. Не вярвам в държавата, нито в републиката. Те са равни на тоталитаризъм, не на свободна воля. Вярвам в гена и в рода ни. Вярвам че сме били волни войни яхнали конете си. Да било е отдавна. Но затворете очите си и запитайте сърцето си кои сте? Кои сте наистина? От къде идвате? Не ви питам за историята на България, а за вашата собствена. Кои са родителите ви, бабите ви, прадядовците ви? Нима мрънкането е било в характерите им? Силно се съмнявам!

Не трябва да се гледа в тетрадката на другарчето, така не само двамата могат да ни хванат, а и рискуваме да не си попълним контролното навреме!

Както се казва в един любим филм: нека силата бъде с нас! И тя е с нас!

От всеки един зависи какво ще е личното му бъдеще. Представете си сега, какво би било ако това се развие в голям мащаб?!
Докато очакваме решение от политици, медии, институции, Европа, САЩ и прочие външни фактори, нищо, абсолютно нищо няма да стане!
Политиците живеят от избори и пари. Ако някой ден им се спрат заплатите, дали ще има кой да кандидатства? Замислете се! Кой им дава властта? Кой позволява на нас да ни се казва кой е по-добър и кой по-лошия ученик в Европа?
Президента на Евро парламента дори не е избран! Юнкер ни е “тропнат” отгоре, получава си заплатата и оставя фирмените лобита да решават кое е “добро” за нас!
Докато в България с десетилетия ни се насажда в главите колко ние сме под-нация, -хора, -учещи и други под- ... Нима още вярвате че изтичането на мозъци от страната е случайно?
Престанете с мрънкането и започнете с любовта към вас самите! Вие сте замляни, хора, българи, турци, цигани... да, всички сме еднакви и същевременно уникални сами по себе си!
Престнете с деленето и меренето. Те не са във ваша полза, те са в полза единствено на тези които искат да ви водят със стадото. Помнете: “разделяй и владей” – не е ново, не съм го измислила, силата му е добре позната, а всички продължаваме да падаме в кюпа!

Стоп!

Замислете се!

Дайте си правото да бъдете ценни без това да зависи от ничие друго мнение!

Вашата уникалност ви задължава да приемете и другите като също толкова уникални и същевременно равни с вас!

Стоп на меренето кой е по-горе и кой по-долу!

Приятен размисъл
Смелата овца

П.С. не съм описвала подробно, примерите са безкрайни, а и не познавам всички страни.

Дайте и вашите наблюдения, те са ценни за всички! 
споделете това колкото се може повече,  така вашето четене придобива смисъл не само за вас, а и за вашето обкръжение и за живота който си пожелавате!



Няма коментари:

Публикуване на коментар