вторник, 17 март 2015 г.

Добре дошли в Матрицата: Изкуствената матка (се) “роди”

За съжаление не мога да кажа че това е “прясна” новина. Жалкото не е толкова липсата на сензационност, която всъщност изобщо не е на въпрос тук, а фактът че след като вече е било обявено “официално”, сега нещата са в много по-напреднал стадии.
Нека да обясня – когато става въпрос за научни изследвания, първите в течение на нещата са военните. Всъщност всеки лиценз, патент, откритие в която и да е сфера, минава през комисия (тайна естествено) която преценява дали даденото нещо би послужило на армията или не. Навсякъде по света е така и най-вече що се отнася до индивидуалното патентоване. Фирмените и университетските патенти така или иначе се финансират от съответните заинтересувани. Ако дадената сфера на дейност интересува военните (или държавата и тн...), то лицензът преминава в техни ръце, независимо дали сте дали съгласието си или не. Но обикновенно при повечето хора, откупуването е “най-чистата” процедура.
От друга страна, научните открития във военната сфера (авиация, поземни части, космически мисии, подводни и водни съоръжения и тн..) е с поне 20 г. по-напред от цивилните. Достатъчно е да се информирате за слънчевите панели например – минимум 40 години делят първото им използване в космоса и пускането им на пазара като алтернатива на “връзването” в мрежата... Освен това нещата недопустими и забранени със закони в цивилното общество, не са със същия статут при военните. Или казано по прост начин – в името на войната всичко е позволено! Докато в нормалното общество опитите и експериментите върху хора не са позволени, във военната сфера нещата са съвсем други.
Статията за изкуствената матка е от 2013г. което по същата логика означава че вероятно първите “специално” разработени войници са вече на крака. В САЩ вече от повече от 20 години частни лаборатории предлагат изкуствена селекция на гените за да получите бебето което желаете и с възможността това да е със сперма от банка за подбрани донори.

......................................................................................................













Скоро ще е възможно да отгледате бебе изцяло извън човешкото тяло

Новината току що пристигна: в бъдеще децата ни ще бъде напълно отглеждани в изкуствен инкубатор! Кога, как и защо ... Това е, което ще ви обясним в тази статия направо от четвъртото измерение.

В наши дни съществува инкубатор успяващ да пресъздаде изцяло среда в изкуствена матка за преждевременно родените бебета. Въпреки това, той не е достатъчен за да позволи създаване на потомство извън човешкото тяло. Този апарат успява да набави на ембриона кислород, защита срещу студа, храна, достатъчно оводняване или чрез включване на системи или чрез назогастрална сонда (през носа), както и допустимо ниво на влага.
В най-добрия случай, учените успяват да отгледат ембриона до второто тримесечие преди да го върнат обратно в утробата на майката-носачка за да бъде износен по естествен път.

Колкото до изкуствените инкубатори описани в тази статия, тук става на въпрос за развитие на биотехнологиите (технологии на живите организми) и на нанотехнологиите (технологии на атомно ниво) за да е възможно увеличаването на капацитетите на износване. По този начин, учените ще притежават тайните за развитие на ембриона в напълно независима от човешкия организъм среда. Като по този метод, те ще могат да следят растежа без нуждата от майка-носачка. За да постигнат това, ще е необходимо на първо време подобряването на техните начини на наблюдение и пълната функционалност на компютърните им системи.
Тоест, фазите и принципите на бременността са възпроизведени по изкуствен начин. Вътрешната мембрана на изкуствената матка би трябвало да прилича възможно най-много на истинската. Тази имитация ще се наложи и за целия процес на бременността, без което би имало проблеми с нивото на растежа и клетъчното размножаване на ембриона.
Основния елемент от развитието на бебето, плацентата, е копирана за да осъществява доставката на хранителни вещества (както и аминокиселини, мастни киселини, глюкоза...), изхвърлянето на органичните отпадъци и обмяната на газове чрез кръвта на майката. Учените уверяват че може да бъде разработена “по естествен път”. Това е добре да се знае, понеже е жизнено важна що се отнася до имунната система и здравето на бебето.

(тук следват още наколко технически обяснения, които няма да превеждам, но принципа и целта са ясни. Всъщност това което ни интересува в момента е на снимката!)





На снимката горе се вижда забележителната работа на учените които успяват да поддържат живи козлета в продължение на 237 часа във вани пълни с амниотична течност и хранителни вещества необходими за метаболизма им.


По темата попаднах и на други статии -в Ню Йорк Таймс, още от 1996г. става въпрос за японци разработили вече гореописания метод, както и американци които си мечтаят да могат да работят така в името на по-здрави (уж) бебета. Както и от Australian Geographic от 2009, говореща за кученца усъвършенствани в изкуствена матка, както и за ембриони от акули. 

И докато някои все още се питат за моралните последствия от такъв вид разработки, други вече поръчват следващото си поколение...

Източници: 


Щастлив ден

Смелата овца



Няма коментари:

Публикуване на коментар