четвъртък, 5 март 2015 г.

Спестете си батериите...

...и най-вече спестете ги на Земята.

Я да вдигнат ръце тези които още купуват уреди с батерии и редовно им сменят батерийките с нови, “шаткайки” безразсъдно старите в коша?

Да, знам, може би “най-гладните” за батерийки домакинства са тези с малки деца и техните “любими” дрънчащи, светкащи, мигащи, направо подлудяващи играчки. Честно казано не познавам родител които да не получава нервна криза след използването на тези “тормозители” за повече от 2 мин. А защо тогава си мислите че е забавно и най-вече полезно за децата ви? Може би те са умни маймунки с които не ви се занимава и вместо да им говорите или играете с тях, се отървавате от отговорност, прехвърляйки грижата за тях на “интелигентните” дрънкулки. Които са направени точно като за тях, от възрастни... и от пластмаси с Bisphenol A, S и F (о да, всички пластмаси ги съдържат, нищо че никой не го е съобщил официално)!!! И дори и да не сте чували досега за другите 2 Бисфенола, те си съществуват. Като всичко останало за което науката не е публикувала изследвания, но е там...
Та да се върна на батериите, а за другото ще ви напиша, неофициално, в следваща статия. Вярно е че дори и без деца, без батерийки в наши дни е трудно (пак твърде относително понятие) да се живее. Но нека разгледаме накратко какво съдържа една батерия – химически субстанции, силно токсични и замърсяващи околната среда – олово, живак, кадмий, цинк, литий, никел...
Поток с не-питейна вода поради
замърсяване с тежки метали, а
в това време в света питейната вода
намалява с всеки изминал ден 
За пример: една малка батерия тип “копче” съдържаща живак и хвърлена в природата замърсява 1м3 земя и 1000 м3 вода в продължение на 50 години. Подпочвените води са отровени от хвърлените на бунищата и уж “специално” пригодените за смет места, а при зариването на боклуците от тях се отделят токсични газове опасни за човека и не само него, защото все пак не сме единствени обитатели на тази земя! Но тази нищожно малка батерия, след изтеклите 50 години все още не е рзградена и това е статистиката само за живака в нея. На една батерия са необходими 7869 години престой в природата за да се разгради напълно. Не, не е грешка в клавиатурата, годините са точно 7869! Оставам на вас да помислите какво се случва с останалите токсични вещества в нея.
има си копче и лампички за проверка,
разреждане и зареждане

И ние като “бели” хора ползваме батерии (2 за мишката и 2 за клавиатурата, дистанционно вече не се ползва, също както и телевизора, който скоро ще бъде предаден по веригата на някой който още вярва на масовата дезинформация) , но по друг начин, и сега веднага издавам тайната – зареждащо устройство и презареждащи се батерии, което имаме от повече от 12 години, а батериите май и тях не сме сменяли. Естествено винаги лесното е по-удобно! Сега ще чуя и че едни батерии нищо не струват и че има и контейнери за батерии в някои магазини! Да, има, нека ги оставим на мира, и без това никой не си прави труда (колкото до 100% рециклиране, хмм, позволете ми да се усъмня) – лично съм събирала в кофите за да ги пускам на уж съответните места... Екологията според мен не почва от разделянето на боклуците, а от не-правенето на боклуци. Така наистина е по-лесно!
Ето ви списък и на други също така “полезни” за природата боклуци с тяхното време на разграждане:


Торбичка от царевично нишесте : между 2 седмици и 2 месеца
Парчета памук (тампони за разгримиране и почистване) : 1 до 5 месеца
Кърпички за нос за еднократна употреба : 3 месеца
Вълнени чорапи : 1 до 5 години
Цигарен фас (с филтър) : 1 до 2 години
Билетче от автобус или метро : 1 година
Кутия от мляко (пластмаса и картон) : 5 години
Дъвка  : 5 години
Опаковка от бонбон : 5 години
Кожени обувки : 25 до 40 години
Изкуствени платове : 30 до 40 години
Консервена кутия : 50 до 100 години
Пластмасова запалка : 100 години
Алуминиева канетка : 200 години
Найлонова торбичка : 450 години
Пластмасовата опаковка на 6 бутилки : 400 години
Пластмасови бутилки : 400 години
Еднократни памперси : 500 години
Полистирен  : 1000 години

Гуми  : не са биоразградими
Опасни домашни отпадъци : не са биоразградими



Да, да, знам, всички го знаят това! Тия списъци ги имаше още докато и аз ходех на училище. Е?! Някой нещо направи ли? Не говоря за това как всеки съвестно си бута опаковките в джоба за да ги хвърли с лека душа в кофата в къщи, а после да метне торбичката в контейнера и да си отдъхне че туй миризливо нещо не е в къщи и че понеже си е разделил боклука, той непременно ще отиде по предназначение. Само да напомня – в малките градове това отива директно насипно на бунищата, а в София го правят по приятно за гледане в “чудни” сини найлонови бали, които после експортират там където все още има място. А каква е гаранцията че подпочвените води (почвата е като гъба и това рано или късно стига по предназначение) не се вливат в язовира който подхранва града?  Всъщност мога дори да и гарантирам че това отива точно там!

тюх, сбъркала съм цвета, те сменили и сложили по-екологивно зелен :/
но пък и така хубавичко са ги подредили тия балички, чак да идеш да се гушнеш в тях


Щастлив ден

Смелата овца 

Няма коментари:

Публикуване на коментар