сряда, 4 март 2015 г.

Живот без боклук - "Бензиностанция" за мляко

Както обещано, така и сторено! Току що минахме през "помпата" или "бензиностанцията" за мляко, за която бях писала в Седмица 2 и 3. Сега ви давам и снимките:



"Млякостанцията" в цял размер, не се сетих да я снимам по отдалече, но е по-малка от бутка за банички например.
Разделена е на 2 "отделения".


В първата "секция" си купуваш бутилка ако не си носиш - или пластмасова или стъклена.

Нашият избор беше красива стъклена бутилка с весели кравички.
Вътре има някакво уплътнение което ги спира да не се счупят и бутилката слиза бавно и плавно. 
Във втората секция вече слагаш шишето на "помпата" и като си пуснеш монетите, млякото руква веднага. Наложи се координация на движенията на 4 ръце като за начало, почти направихме задръстване :) 
Ето я и заветната бутилка, млякото е невероятно студено,
на машината пише да се изпие до 3 дена.
Тя е специално за сутрешните бисквитки на дребосъка, ние като големи отдавна не пием мляко от кравички, но това ще бъде дегустирано специално. 


Направихме и дегустацията. Не е като в детските ми спомени, но определено на дребосъка му харесва повече от магазинското био мляко.
Иначе това би била и добра алтернатива за малките производители, за да не се самозаробват с прекупвачи и за да могат да продават продукцията си директно на купувача, без да страдат от наложените им изкупни цени. От друга страна пък, купувачът ще е сигурен в произхода на продукта и понеже логиката изисква тези "бензиностанции" да са в близост и до производителя и до купувача, той ще знае кой произвежда млякото, къде са пасли кравите, доколко то е здравословно. Не на последно място това е и добра алтернатива за тези които не пият мляко, но искат качествено такова за домашна изработка на сирена и други продукти.
Мисля, че времето на каручките с лелки викащи рано сутрин измежду къщи и блокове отмина и че ако прогрес ще има то дано е в правилната посока. Така можем да кажем "не" на индустриализацията, да дадем шанс на малките производители и да спечелим гарантирано качество и цена за себе си.

Щастлив ден

Смелата овца





Няма коментари:

Публикуване на коментар